Стартира национално учение „Феникс 2010”

Pan.bg 15 ное 2010 | 15:30 views (2669) commentaries(0)
img MO

Националното компютърно-подпомагано командно-щабно учение „Феникс 2010”, което е с международно участие, започна днес, 15 ноември в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Общ ръководител на учението е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, а непосредствен ръководител - министърът на отбраната Аню Ангелов.

Учението беше открито от генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ на Съвместното оперативно командване и комисар Георги Гоцев, директор на дирекция „Управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка” от Министерството на вътрешните работи.

За целите на учението, със заповед министър-председателя се създава Национален щаб, който планира, организира и координира действията на държавните органи за овладяване на възникналата криза.
image
Задачите на „Феникс 2010” са да се усъвършенстват стандартните оперативни процедури за действие при извънредни ситуации, стабилизация и възстановяване на национално ниво и в среда на международно взаимодействие. В експерименталната част участват представители от държави-членки на НАТО и държавите по програмата „Партньорство за мир”.

В учението ще бъдат използвани компютърни симулационни системи и модели. Това е първата подобна симулация, реализирана в национален мащаб. Сценарият включва прогресивно влошаваща се ситуация в резултат на бежанска вълна, природно бедствие и терористичен акт. В първия ден на учението на тест ще бъдат подложени уменията на държавните институции да координират действията си в ситуация на бежанска вълна.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка