Военното министерство с мизерни приходи

Pan.bg 09 ное 2010 | 12:36 views (1915) commentaries(1)
img mediapool.bg

Разходите за обезщетения се увеличават всеки месец


Военното министерство отчете провал на плана за формиране на собствени приходи. Според бюджета за 2010 година те трябваше да са над 74.5 млн. лева, но за първите девет месеца изпълнението е едва 39% от планираното или 28.8 млн. лева.

Анализ на МО сочи, че неизпълнението на приходите се дължи на "значително завишения размер на плана на собствените приходи от финансовото министерство и на нереализирани продажби на имущество заради икономическата криза".

Според програмата на военния министър Аню Ангелов до края на 2012 година ведомството трябва да се освободи от всички ненужни имоти, които са около 800. Ръководството на министерството обаче признава, че към момента има забавяне в изпълнението на програмата.

Очаквано военното министерство отчита ръст на изплащаните обезщетения на освободените цивилни и военнослужещи от системата. От началото на годината това перо расте и през септември изплатените средства са достигнали 5 млн. лева.

Най-сериозното перо в бюджета на МО са заплатите. Месечно средствата за възнаграждения се движат около 40 млн. лева. През януари те са били 40.6 млн. лева, а през септември 39.1 млн. лева. Или около 360 млн. лева за първите девет месеца на годината.

Военният министър обяви, че тази година е направил съкращения в командната структура и в администрацията с над 30 процента, но голяма част от съкращенията всъщност са незаети щатни бройки.

Щатът на администрацията на МО, например, бе намален от 1432 на 980 бройки, но реално бяха освободени около 170 души.

Неотдавна той сметна, че като се отчетат и платените обезщетения на освободените, остава допълнителен ресурс от 10 млн. лева.

Също толкова средства той очаква да се освободят и догодина. В следващите четири години предстои да бъдат съкратени 5700 военнослужещи и около 1300 цивилни от въоръжените сили, които според МО към момента са с обща численост 44 100 души.

По данни на МО около 10-15% от планираните съкращения обаче ще засегнат незаети щатни бройки. Все още обаче не е публично известно как са разпределени съкращенията през годините и каква част от тях ще се осъществи през 2011 г.

Сериозно перо в бюджета на МО остават и разходите за охрана. Само за деветте месеца на годината министерството е платило над 17.6 млн. лева за тази дейност. Близо 13.7 млн. лева пък струват сметките за ток, които е платило военното министерство за последните девет месеца.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ТРАПЕРА 09 ное 2010, 17:20
   
  0
   
  0

  Така е, защото още на подхода към ж.п. гарите едни момчета с джипове причакват и отклоняват камионите със скрап от поделенията на МО.
  А това е само за случаите със скрап.
  Но ние сме над тези неща, нали?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка