Гърция ще остави само една дивизия на север

Pan.bg 29 окт 2010 | 14:53 views (3011) commentaries(0)
img http://otbrana.alle.bg/

Гърция смята да свие с 60 на сто разходите за армията и драстично да ореже 15-годишната си оръжейна програма, съобщава в. „Етнос”, цитиран от БТА. Откривайки международното оръжейно изложение в Солун военният министър Евангелос Венизелос обявил, че правителството планира да ореже разходи в размер на 15 млрд. евро. Вчера министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи пред журналисти, че той също ще бъде днес на изложението. Там той ще има срещи не само с гръцкия си колега, но и с министрите на отбраната на Кипър, Унгария и Сърбия.

Проектът за свиване на армейските разходи се разработвал от кабинета под стриктния надзор на Европейската комисия, Еропейската централна банка и Международния валутен фонд, който се очаква да влезе в парламента до края на годината. Предложението на министерството на отбраната е за драстично свиване на разходите по структурите на армията и 15-годишната оръжейна програма. Според гръцкия министър на отбраната с драстичното орязване на разходите се цели да бъдат икономисани 15 млрд. евро и да се създаде една модерна, мобилна армия.

Ръководейки се от новата структура на въоръжените сили, одобрена наскоро от Правителствения съвет по въпросите на външната политика и отбрана (КСИЕА), представители на военното министерство са на мнение, че Първа армия и двата армейски корпуса в Северна Гърция са ненужни. Според тях на настоящия етап на север е необходима само една дивизия. По-специално те смятат, че двете бригади /15-а и 9-а/, които се намират съответно в Аминтео и в град Флорина, трябва да се слеят с осма дивизия в областта Епир, че е нужно да бъдат закрити 10-а бригада в Серес, 5-а бригада на о-в Крит, 4-а бригада в Триполи, както и 20-а бронирана бригада, и че трябва да бъдат трансформирани дивизията в град Ламия и големите поделения за административно-стопанско обслужване на армията, се посочва в информацията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка