Парламентът одобри съкращенията в армията

Pan.bg 28 окт 2010 | 12:20 views (2681) commentaries(0)
img mediapool.bg

Депутатите приеха в четвъртък Бялата книга за развитието на въоръжените сили през следващите четири години. 95 народни представители гласуваха "за”, 19 "против”, а 8 се въздържаха.
Според документа общата численост на въоръжените сили на България ще бъде съкратена от 44 100 в момента до не по-малко от 37 000 души в края на 2014 година.

От Коалиция за България обявиха, че не подкрепят Бялата книга, при положение, че не се знае какви са намеренията за компенсиране на намалената численост на армията.


Документът предвижда съкращенията да бъдат компенсирани с привличането на до 3000 резервисти. За целта предстои да бъде приет и Закон за резерва, който да влезе в сила от 2012 година.

Депутатът от БСП Ангел Найденов изрази съгласие, че силната армия не е многобройната армия, но пък "една малка и зле въоръжена армия е още по-лош вариант".

"Сега намираме истинска промяна, а не механични съкращения", заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

Той подчерта, че основната цел на програмата е осигуряване баланс между задачите и ресурсите, които държавата може да отдели.

До края на годината правителството ще определи пътната карта, плана, който ще следва в изпълнение на целите, а в началото на следващата ще е готов и инвестиционният план за ресурсно осигуряване.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка