Правителството отложи за следващата седмица приемането на поправките в Кодекса за социално осигуряване

Pan.bg 27 окт 2010 | 19:07 views (2341) commentaries(0)
img http://otbrana.alle.bg/

Министърът на отбраната Аню Ангелов е изразил несъгласие с някои промени в Кодекса за социално осигуряване. Това личи от стенограмата на обсъждането на внесените от социалното министерство поправки. Той не е съгласен осигурителният стаж на всички военнослужещи да се преизчислява по формулата „Три изслужени години за трета категория труд”. Министърът смята, че трябва да се запази досегашното положение. Ето част от стенограмата:

Аню Ангелов: Няма да взимам отношение по общия въпрос, въпреки че и на мен ми е неудобно, че индивидуални партиди се закриват и се прави солидарен фонд. Имам конкретен въпрос относно § 31. Никъде в Кодекса за социално осигуряване не се намалява абсолютен размер на пенсиите. С второто изречение в ал. 2 на този параграф се намалява абсолютният размер на пенсиите на летци, парашутисти, подводничари, водолази и на участници в мисии. До сега размерът на пенсиите се изчисляваше 1 към 3 – една година стаж за три години по трета категория. Сега с новото правило се въвежда 3 за 5 – това е съвсем различен коефициент. И на практика ще загубят 45% от номиналния размер на тяхната пенсия. Това съм го казвал и в нашата парламентарна група, сега го казвам още веднъж. Това води само и единствено до едно, и това не касае много голяма група от хора, това води до изпразване от военни летци на ВВС, където има лавинообразно увеличаване.”

Никой от министрите, включително и премиера Бойко Борисов не взема отношение по това изказване, става ясно от стенограмата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка