Военният министър готви още поръчки по стар скандален договор

Pan.bg 26 окт 2010 | 17:12 views (3121) commentaries(1)
img mediapool.bg
Военният министър Аню Ангелов съобщи във вторник, че може да бъдат закупени още бронирани машини по скандалния договор с американската фирма "Текстрон".

Освен тях министерството иска да закупи и други бойни машини, оборудвани срещу самоделни взривни устройства, които се използват в Афганистан. За целта ще се търси финансиране от американската програма за чуждестранно военно финансиране – FMF.

Договорът с "Текстрон" за доставка на 7 бронирани машини М1117 ''Гардиън” за 14 млн. лева бе сключен в края на 2007 г. по времето на Веселин Близнаков (НДСВ). Неговият наследник на поста - Николай Цонев обяви, че техническото задание на търга е било променяно няколко пъти, докато не са били “нацелени” параметрите, които да отговарят на определена фирма доставчик. След това бившият командващ Сухопътните войски ген. Иван Добрев съобщи, че от заданието на конкурса са били променяни шестнайсет пункта. Впоследствие фирмата заплати и неустойки на МО, защото не успя да достави в срок поръчаните машини. Сделката привлече вниманието и на прокуратурата, но засега не е ясно какви са резултатите от нейната проверка.


Аню Ангелов обясни във вторник по време на конференция за Афганистан, че договора с "Текстрон" е рамково споразумение и по него може да бъде закупена още техника, ако бъде осигурено финансиране. Оборудването е необходимо за българското участие в международната мисия ISAF в Афганистан.

Министърът каза, че до края на тази година броят на българите там ще достигне 600, а догодина българското участие в мисията няма да се променя. От 2012 година обаче е възможно формата на това участие да бъде променена, посочи Ангелов във вторник.

Аню Ангелов за обстановката в Афганистан: "Нито е конвенционална война, нито е конвенционален мир. И двата възможни отговора са невъзможни. Не може да се каже дали е война или мир".

Неотдавна той заяви, че догодина започва подготовка на боен батальон от около 700 души, който може евентуално през 2012 г. да бъде разгърнат в Афганистан на мястото на сегашното ни участие в мисията. За целта обаче ще е нужно политическо решение.

По думите на министъра е възможно също българските военни в Афганистан да бъдат събрани на едно място. По този начин ще се постигне едновременна ротация с по-малко ресурси и осигуряване на повече военни способности на контингента ни.

Българските военни в Афганистан в момента са дислоцирани основно в Кабул и Кандахар, където изпълняват задачи по охраната на летищата.

Ангелов каза, че България не е заявявала нито официално, нито неофициално намерения за удвояване на българския контингент в Афганистан.

Министърът отхвърли твърденията, че евентуалното преструктуриране на участието ни в мисията ще доведе до по-голям риск за българските военнослужещи там. По думите му няма да има крещящо различие в степента на риска, ако българските военни са в пряко съприкосновение с талибаните.

"Те и сега са в бойни действия, не знам защо се мисли, че не са в бойни действия. Единственото, което ги различава, от участието им в някакви операции е, че те са стационарни. Разположени са в строго определени пунктове в Кандахар, а в Кабул патрулират", обясни военният министър.

Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик заяви от своя страна, че България несъмнено би могла да направи повече. Той коментира, че истинският въпрос, който трябва да си зададе правителството, е дали е от голям интерес за България да направи повече и изрази увереност, че премиерът и неговите съветници ще вземат правилното решение за България.

"Никога не е лесно да се изпращат млади мъже и жени на места, където са застрашени. Аз обаче вярвам, че стабилизирането на Афганистан, осигуряването на по-добър живот на хората, страдали прекалено дълго, и на един, казано най-общо, по-безопасен свят, си струва риска", каза още Уорлик.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  -Х- 26 окт 2010, 20:24
   
  0
   
  0

  Министъра е решил да лиже американски задници до дупка!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка