След „Тракийска звезда-2010” идва „Тракийска есен - 2010”

Pan.bg 17 окт 2010 | 19:00 views (2709) commentaries(0)
img http://otbrana.alle.bg/
В авиобаза „Граф Игнатиево” продължава „Тракийска звезда – 2010”. Съвместната българо-американска летателна тренировка започна на 4 октомври и ще завърши на 22 октомври. Тя вече бе посетена от премиера Бойко Борисов, който даде висока оценка на нашите асове.

Прехвати на противникови самолети, сближаване и водене на маневрен въздушен бой, полети в смесени групи, аварийно-спасително осигуряване и авиомедицинска евакуация, гасене на пожар и десантиране на товари по способа с отваряне на рампа изпълняват 1300 български и 300 американски военнослужещи със самолети МиГ-29, Су-25, Пилатус, Спартан, F-16 и вертолети Кугар и Ми-17. Една от основните задачи на изтребителите е бойното маневриране за разчистването на противниковата ПВО. Ръководител на летателната част на тренировката е командирът на авиобазата бригаден генерал Цанко Стойков, а общ ръководител на „Тракийска звезда – 2010” е заместник-началникът на ВВС бригаден генерал Румен Радев.

F-16 участват за пети път

в съвместни полети в авиобаза „Граф Игнатиево”. Те са от 480 авиационна ескадрила от състава на 52 авиационно крило на ВВС на САЩ в Европа, базирано в Шпангдалем, Германия. Предишните пъти – 2005, 2007 и два пъти 2008 г., идваха от Авиано, Италия и вендъж от щата Флорида.

„Тракийска звезда – 2010” се провежда в дните, когато отбелязваме 98 години от първия боен полет на българските ВВС. Хората със сини униформи правят всичко възможно, давайки всичко от себе си, за да вървим напред, каза началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов на тържественото събрание в ЦВК по повод на празника. Шест години, след като бяхме сертифицирани за Air Policing, изпълняваме задълженията си абсолютно стриктно, посочи той, илюстрирайки стореното. Тази година, продължи генералът, проведохме успешни стрелби на полигон „Шабла”, където ЗРВ отново показаха своите възможности. Не сме се отказали от нито едно учение и от нито една тренировка, подчерта той. След „Тракийска звезда” идва ред на „Тракийска есен”, стана ясно от неговите думи. Много е важно, според началника на ВВС, че продължиха курсовете на МиГ-29, на Спартан, на Кугар. Изключително активно се работи за подготовката на военни летци в Долна Митрополия, което осигурява приемствеността, каза още той.

Генерал-майор Попов припомни, че транспортирайки от Оман освободените от плен моряци от кораба „Панега”, пилотите от авиобаза „Враждебна” за извършили най-южния полет в историята на нашата авиация. Само преди две седмици вертолетчиците от „Крумово” са превозили ранен човек от Добрич до София са изпълнили животоспасяваща мисия.

Министърът на отбраната Аню Ангелов
имаше възможност тези дни да заяви, че правителството не се е отказало от нови многоцелеви изтребители и от третия Спартан. Той успокои военнослужещите от ВВС, че 20-те заплати при уволнение няма да се пипат. Същото се отнася и за компенсациите на техния труд.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка