Оперативното командване остава в една сграда

Pan.bg 09 окт 2010 | 09:47 views (2695) commentaries(0)
img http://otbrana.alle.bg/
"Териториалното разположение на щаба на Съвместното командване на силите, щаба на Сухопътни войски и щаба на Военновъздушни сили в една сграда се предвижда да улесни единното им функциониране. На този етап прегледът не предлага преместване на щаба на Военноморските сили в София, но дефинира осигуряване на достатъчно технологични комуникационно-информационни възможности за съвместна работа в реално време. Нещо повече, разположението на трите щаба в една сграда определя възможността за

физическото им разполагане да бъде обособено по функционален признак, с което се създават условия за хоризонталното взаимодействие между органите и оптимизиране на планирането.”

Това е цитат от проекта на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. От него става ясно, че командването на армията на оперативно ново ще продължава да бъде дислоциран в една сграда, т. нар. МО-2. Само щабът на Военноморските сили остава във Варна, но новината е, че на този етап прегледът не предлага неговото преместване в София. Това показва, че се мисли по този въпрос.


Стратегическото командване продължава да бъде в сградата на ул. „Дякон Игнатий” №3, т. нар. МО-1. На стратегическо ниво, се посочва в проекта, отговорността за формиране и провеждане на държавната политика в областта на отбраната е възложена на министъра на отбраната, в качеството му на централен едноличен орган на изпълнителната власт по ръководство и командване на въоръжените сили. Подчертава се, че Министерството на отбраната е единен политико-военен орган за формиране и провеждане на държавната политика в областта на отбраната, съчетаващ гражданска и военна експертиза и функциониращ на основата на принципите на демократичния и граждански контрол над въоръжените сили.

Началникът на отбраната, се уточнява по-нататък, е непосредствено подчинен на министъра на отбраната и го подпомага при изпълнението на функциите му по изготвяне и изпълнение на отбранителната политика и използване на въоръжените сили. Той осъществява правомощията си чрез командващия на Съвместното командване на силите.

Щабът на отбраната е част от Министерството на отбраната и осигурява министъра на отбраната с военна експертиза. В бъдеще функциите му ще се разширят с ръководство на проекти, свързани с отбраната и сигурността, анализиране на потребностите от отбранителни и оперативни способности, разработване на планове и изисквания за развитието на въоръжените сили, извършване на стратегически анализи, формиране на политиката за логистично осигуряване на въоръжените сили, тяхното ресурсно осигуряване, модернизация и др., прогнозира Бялата книга.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка