Бюджет 2011 е категоричен: Заплатите на военнослужещите остават същите

Pan.bg 05 окт 2010 | 12:24 views (2990) commentaries(0)
img http://otbrana.alle.bg/

Трета година държавата не намира пари да увеличи възнагражденията на офицерите, сержантите и войниците.
От 1 януари 2011 г. базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите е 376 лв. Това е записано в проекта на закона за държавния бюджет за следващата година. Документът вече е в Народното събрание. Предстои неговото обсъждане и приемане. Един поглед назад показва, че вече трета година държавата не намира пари да увеличи заплатите на офицерите, сержантите и войниците от Българската армия. В това отношение проектът на Бюджет-2011 остава на позицията на бюджетите от 2010 и 2009 г. Разликата е в това, че на 1 януари 2009 г. тази база бе вдигната от 358 на 376 лв, което се запазва и за 2011 г. Така че тези, които пускат рапорти и напускат армията през тази година няма да загубят нищо, що се отнася до размера на еднократните парични обезщетения, ако сторят това през следващата година.

Правителството е решило, че през 2011 г. МО може да харчи 990,630 млн. лв. Съответно за текущи разходи – 890,630 млн. лв., а за капиталови – 100 млн. лв. Основната разлика е в капиталовите разходи. За 2010 г. те са 7,557 млн. лв. МО ще има по-малко задължения към приходната част. За 2011 г. те са 62 млн.лв., докато за тази са 72 млн. лв. Очевидно ще трябва да се правят икономии. Може би от предстоящите съкращения? Министърът на отбраната Аню Ангелов вече оповести информацията, че от съкращения през 2010 г. плюс обезщетенията, които трябва да бъдат изплатени, МО е на печалба с 10 млн. лв. Става дума за 34 процента съкращения в командната структура и администрацията.


Във връзка с аргументите защо се отпускат толкова пари в проектобюджета се посочва, че МО предвижда осъществяването на две основни политики: политика „Отбранителни способности”, като основната й стратегическа цел е усъвършенстване и развитие на отбранителните/оперативните способности с приоритет ускорено придобиване на способности за декларираните сили и политика “Съюзна и международна сигурност”, като основната й стратегическа цел е активно участие във формиране на политиката на НАТО и ЕС в областта на сигурността и отбраната и изпълнение на ангажименти към други международни организации.

Проектът на бюджет на Министерството на отбраната за 2011 г. е разработен в програмна структура от 10 основни програми, включени в съответните политики, които министерството ще провежда. В областта на отбраната през 2011 г. Министерството на отбраната ще провежда и изпълнява основните направления на политиката на правителството, а именно: стабилизиране на Министерството на отбраната; провеждане на политика на прозрачност и отчетност за премахване на условията за корупция и неефективно управление в Министерството на отбраната; систематично изграждане на отбранителните способности на Въоръжените сили; развитие на Министерството на отбраната като модерна отбранителна институция на демократична държава; усъвършенстване на военния и цивилния професионализъм; модернизиране на системата за военно образование, квалификация и бойна подготовка; осигуряване на надеждна колективна сигурност и отбрана.

От стенограмата на правителственото заседание за приемане на проектобюджета става ясно, че възражения по размера на средствата за МО не е имало.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка