Планираните съкращения на военни започнаха леко да избледняват

Pan.bg 30 сеп 2010 | 13:30 views (3571) commentaries(1)
img mediapool.bg

Военният министър Аню Ангелов разясни в четвъртък, че в планираното съкращение на 5700 военнослужещи влизат и около 15-20 процента (над 1000) "кухи", незаети щатни бройки.
Съкращенията ще бъдат извършени през следващите четири години, т.е включително и в мандата на следващото правителство. До края на годината няма да има съкращения, но към момента публично не е известно как те ще бъдат разпределени по-нататък във времето.

Според Бялата книга до 2014 година в отбраната ще бъдат съкратени 7100 души - 5700 военнослужещи и около 1300 цивилни. Не е ясно колко от планираните съкращения на цивилни в сектора са "кухи бройки".


Министърът обясни пред БНТ, че новата визия за отбраната е съобразена със системата на колективната отбрана на НАТО. "Въоръжените сили на България почти, като изключим началото на третата българска държава, не са осигурявали териториалната цялост и суверенитета си сами", припомни министърът.

Той обаче бе категоричен, че "не може съвсем без армия". Като основен министърът постави въпроса какви въоръжени сили може да си позволи България при сегашната икономическа обстановка.

"Българският данъкоплатец трябва да знае за какво харчи своите средства, заделени за отбрана", категоричен бе военният министър.

В проектобюджета за следващата година за Министерството на отбраната и за полицията се предвиждат най-сериозните пера. Бюджетът за отбрана ще бъде около 990 млн. лева, което представлява ръст от 100 млн. лева в сравнение с 2010-та. Министерството ще получи 100 милиона лева за капиталови разходи – ремонти и строителство, като не е тайна, че Аню Ангелов настоява за повече.

"Ние оценяваме абсолютно задълбочено и рационално, така че да не харчим напразно средства", заяви Ангелов и припомни намерението си в следващите години да подпише договор за покупка на изтребители, който може да надхвърли милиард лева.

Военният министър навлезе и в нюансите на многопластовите си отношения с президента и върховен главнокомандващ, които напоследък бяха обогатени от спора кой да е шеф на военното разузнаване. Службата вече месец е без ръководител.

"Нашият сблъсък всъщност е принципен, той не е, в кавички, да обичаш на инат или да мразиш на инат, имаше един такъв филм", коментира военният министър.

Той припомни притесненията си за това какво се случва в службата, в която от 8 години не е имало финансова ревизия. Заради тези притеснения министърът настоява службата да бъде оглавена от външен за системата човек. Първанов пък настоява за приемственост.

След като в началото на седмицата Ангелов заяви, че ще се стреми до средата на другия месец въпросът да бъде решен, в четвъртък не демонстрира такъв оптимизъм и готовност за действие.

"И аз бих искал категорично, колкото се може по-скоро президентът да обяви, че няма да издаде указ. На мен това ми трябва. И тогава ще мислим, ще търсим решение", каза министърът.

Според него все още няма формален отказ на президента за предложението на правителството комодор Валентин Гагашев да бъде избран за директор на Служба "Военна информация" към Министерството на отбраната.

На въпрос колко време може да продължи тази патова ситуация, Ангелов посочи:

"Ами, в един мач, както знаете, шахматен, пат е само едната партия. Следват 10-12 партии, не зная докога".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Мъглата 01 окт 2010, 09:27
   
  0
   
  0

  "Въоръжените сили на България почти, като изключим началото на третата българска държава, не са осигурявали териториалната цялост и суверенитета си сами", припомни министърът.

  Ето за тази реплика на добрия стар ром Деду Аню бих му зашлевил плесница!!!!!!!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка