Армията ще бъде според джоба ни

Pan.bg 28 сеп 2010 | 17:47 views (2824) commentaries(0)
img http://paper.standartnews.com/bg

Играем честно и открито с НАТО, казва д-р Николай Милков

След обединяването на цивилни и военни д-р Николай Милков е "силният" човек в Министерството на отбраната. Той е първият постоянен секретар на ведомството, който по ранг е равен на началника на щаба на отбраната. Милков ръководи оперативно цялото Министерство на отбраната, а през ръцете му премина цялата работа по стратегическия преглед на отбраната. След края му военният министър Аню Ангелов обяви нови съкращения в армията и отбранителното ведомство.
- Г-н Милков, защо решихте, че армията трябва да стане 26 хил. души, а не 24 хил. или 17 хил., каквито варианти имаше?

- До тази цифра се стигна на базата на всестранни анализи, които бяха направени с участието на целия ни наличен потенциал от военни и цивилни експерти. Тя дава баланса между необходимите способности на въоръжените сили и съществуващите ресурси за осигуряването им. Това е може би най-малкото съкращение, което би могло да се направи в армията и при което този баланс се постига. То не е по-голямо от минималното необходимо съкращение.
- Вие залагате, че в бъдеще военният бюджет ще бъде 1,5% от брутния вътрешен продукт. Не се ли притеснявате, че може след две три години да правите отново преглед на отбраната, защото парите отново не стигат?
- Прегледът на структурата на въоръжените сили е отворен процес и ние бихме могли във всяка година да го преразглеждаме. Това обаче ще бъде една фина настройка. Параметрите в него биха могли да бъдат коригирани само в минимални рамки. Нереалистично е да се каже, че нещата ще се развият точно така по месеци, по дни или по числа, както са заложени. В действителност ще има някаква преоценка всеки път, за да видим докъде сме стигнали и с какво трябва да продължим. По отношение на ресурсите ще бъде същото. В крайна сметка цифрата 1,5% на този етап не може да бъде твърдо закована. Затова планираме и известна гъвкавост в плановете ни. Една година бюджетът може да бъде малко под този процент, а друга над този процент в зависимост от възможностите на страната, както и от растежа на БВП. Защото, ако той нараства по-бързо може да се случи така, че в дадена година този процент да падне под 1,5. Така или иначе той ще осигури достатъчно средства за реформата.
- По време на преговорите за членство в НАТО България пое ангажимент да осигурява 2,6% от БВП за отбрана. Не се ли притеснявате, че при този по-малък процент може да бъдем санкционирани от Брюксел и Вашингтон, каквато опасност имаше за Чехия преди години?
- Смятам, че в момента като размер на военния бюджет стоим добре в рамките на НАТО. В алианса съществува термин "фрий райдери" - държави, които не отделят необходимите проценти от бюджета за отбрана, поставят си ниски цели и дори и тях не изпълняват. В крайна сметка изводът е, че те са повече консуматори на сигурност, отколкото генератори. Няма тенденция, която сочи, че вървим в такава посока. По начина, по който участваме в мисии на НАТО, по начина, по който възнамеряваме да проведем трансформациите на въоръжените сили, няма да допуснем такъв риск. Съюзниците ни от НАТО дават много висока оценка за нашия принос в мироопазващите операции и по-конкретно в Афганистан, в съпоставка с нашите военни способности и възможностите на държавата. Това, което запазваме като способности, всъщност е договореното с НАТО. Бихме могли да предоговорим някои срокове.
- Това ще стане на срещата с експерти на НАТО, която предстои?
- Да, все още се подготвяме за тези срещи. Това, което се прави, е преглед на изпълнението на целите на силите (договорените оперативни способности с НАТО - бел. ред.) - какво сме постигнали и какво - не.
- Има ли забавяне в изпълнението на целите? В кои области?
- Има забавяния. На този етап не мога да кажа в кои области, тъй като анализът протича в момента. Това, което имаме като намерение, е да бъдем максимално честни и открити пред себе си и със съюзниците си по този въпрос. И ако някъде се налага, ще преформулираме сроковете, свързани с изпълнението на тези цели. Може би ще наложат такива неща, тъй като кризата е засегнала много сектори. Трябва да се договорим с НАТО абсолютно за всяка една промяна от тези цели.
- След Бялата книга за отбраната трябва да бъде написан и план за реформа на армията. Кога ще бъде готов и какво ще съдържа?
- Планът за развитието на въоръжените сили трябва да е готов до края на година. Целта е да се изпълнява от началото на 2011 г. Неговата сърцевина ще е една пътна карта. През първата половина на годината ще бъде реформирано Министерството на отбраната и висшите командни структури. Следват и самите командвания. В рамките на 2011 г. и 2012 г. ще протекат промените на тактическо ниво. Тогава ще е и основното съкращение. Целта е да ускорим тези трансформации и да ги изтеглим максимално скоро във времето. Така освобождаваме ресурс, който може да бъде реинвестиран в издръжка на армията и капиталови разходи. В противен случай продължава излишното функциониране на една не дотам ефективна система.
- Когато се правеше стратегическият преглед на отбраната, имаше работна група, която работеше върху структурата и числеността на военно разузнаване. Ще остане ли служба "Военна информация" встрани от съкращенията в армията?
- Не, няма как. "Военна информация" създава спомагателни способности за Българската армия. Няма основания да преоценяваме основни бойни способности и да запазим спомагателните в същия вид. Няма логика. Нито една от спомагателните структури не би могла да по този начин да функционира. Другите такива са Военномедицинска академия и Военна полиция.
- Кога да очакваме новия план за модернизация на армията?
- Това ще е инвестиционен план. Той трябва да бъде готов до март 2011 г. Той ще има по-дългосрочен характер и ще е до 2020 г. Причината е, че след 2014 г. ще може да отделяме 15% от бюджета за капиталови разходи и тогава ще може да започнем по-съществени проекти за модернизация.
- Министър Аню Ангелов съобщи, че в средата на 2012 г. ще бъде подписан договор за покупка на нови изтребители. Как тогава ще финансирате проекта?
- От сключването на договора до неговото изпълнение обикновено минават 18-24 месеца, защото изтребителите трябва да бъдат произведени, ако са нови, или разконсервирани и основно ремонтирани, ако става дума за "втора употреба". Вече зависи и как ще бъде договорено разплащането. То може да бъде разсрочено. Във всички случаи тежестта на плащанията ще бъде след 2014 г. Не бихме могли да плащаме преди това, защото бюджетната рамка е ясна. За да не се прехвърли тежестта върху следваща правителства, този проект ще мине през гласуване в Народното събрание. Така държавата чрез парламента ще гарантира неговото изпълнение в бъдеще, като целта е това да стане за сметка на общите разходи за отбрана, а не от бюджета на МО.
- Започнахте ли работа вече по документацията за покупката на изтребителя?
- Правят се проучвания, но документация няма на този етап. Организирали сме срещи с експерти не само в страните, които са производители, но и с тези, които са ползватели на определени вид изтребители. Така ще разберем техните оценки за избора, който са направили.
- След създаването на интегрираното министерство на отбрана вече вие сте силният човек във ведомството...
- Като екип трябва да се работи. Няма как да си силен без хората. Всички хора са важни и взаимоотношенията ни са добри.
- Как работите с началника на щаба на отбраната? Очакваше се да има конфликта между вас, когато се интегрира Генералния щаб във военно министерство.
- Слава богу, нямаме никакъв проблем. Интегрираният модел работи нормално. С началника на щаб на отбраната винаги сме имали прекрасни отношения.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка