Генерал-майор Константин Попов: ЗРВ имат бъдеще

Pan.bg 27 сеп 2010 | 15:29 views (6097) commentaries(3)
img http://otbrana.alle.bg/
И за тази година Зенитно-ракетни войски ще получат много висока оценка, казва началникът на ВВС генерал-мейор Константин Попов. Значимостта им за отбраната и националната ни сигурност не подлежи на съмнение, подчертава той.


- Г-н генерал-майор, каква е значимостта днес на ЗРВ 50 години след тяхното създаване? Бихте ли определили мястото им във ВВС?

- Преди всичко искам да отбележа, че ЗРВ са род войски, който е отразен на емблемата на ВВС. На нея слънцето има пет лъча. ЗРВ са един от тези лъчове, който придава цялост и завършеност на ВВС като мисии, задачи и способности. ЗРВ са активен род войски, без които ВВС не могат да изпълнят предназначението си. Макар че поради своята специфика стоят по-невидими за обществеността, те заслужават признанието на всички. Заслужава си да бъдат отразени усилията хората, които през тези 50 години са преминали дълъг път на доказване, утвърждаване и развитие. За това аз приветствам честване на половинвековнато им история. През тези пет десетилетия са се случили много значими неща. Най-значимото от тях е, че ЗРВ винаги са стояли на едно високо професионално ниво, което се изразява в много патриотизъм и себеотдаване в интерес на войските и като цяло на ВВС.

- Тези думи част ли са и от Вашата оценка за последните зенитно-ракетни стрелби на полигон „Шабла”, които се проведоха в началото на този месец?

- Макар и рядко това професионално ниво е видимо на такива стрелби. Така беше и през тази година. ЗРВ проявиха огромно желание за работа, професионализъм и иновативност. За първи път, поради условията, в които работиха, проведоха стрелби, каквито до сега не бяха правили. Мишените и целите бяха абсолютно нови. Съобразиха се със ситуацията, предложиха решение и макар че нямаше предварително проиграване, изпълниха стрелбите успешно. За мен като началник на ВВС това означава, че ЗРВ действително могат да действат във всякакви условия, да вземат бързи решения и да се адаптират към ситуацията. При това с добър краен резултат! За тази година ЗРВ ще получат много висока оценка. Това бе изразено и от политическото ръководство.

В общественото пространство се говори преди всичко за модернизация на военната авиация. Не допускам, че това е за сметка на ЗРВ.

- Модернизацията тече и за в бъдеще се залага във всички сфери на ВВС. Причината е, че изискванията към ВВС стават все по-големи. Това се отнася и за авиацията, и за ЗРВ, и за свръзките, и за РТВ, и за логистиката. Смятам, че модернизацията в ЗРВ върви и в момента. Има системи за управление, които се разработват и прилагат успешно. В по-дългосрочен план е предвидено превъоръжаване с нови зенитно-ракетни комплекси. Така че едното не пречи на другото. Защото задачите на ВВС стават все по-значими.

- Кое е онова в Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, което се отнася до ЗРВ?

- В Прегледа на структурите се търсеше такава ефективност, че да може определеният за ВВС ресурс да доведе до максимални способности. В това отношение ЗРВ са достатъчно добре защитени. Те ще продължават да изпълняват своите функции, включително и по защитата на критичната инфраструктура. Един от успехите, който е заложен в Бялата книга е, че ще има повече свободни средства за бойна подготовка на ЗРВ. Дивизионите също ще бъдат по-ефективни, защото ще разполагат с повече ресурси откъм личен състав. Това ще позволи намаляване на натоварването поради ежедневното дежурство и увеличаване на възможностите за подготовка на личния състав, което е най-важното за придобиване на повече способности на този етап.

- Какви са Вашите впечатления за оценката на нашите съюзници за оперативната съвместимост на българските ЗРВ?


- Оперативната съвместимост е предизвикателство не само за ЗРВ. Тя трябва да намери своето по-голямо отражение в управлението на ВВС. От там да бъде пренесена в авиацията, ЗРВ и останалите области. Мога да кажа, че това е предизвикателство най-вече за мен. ВВС правят и ще правят още решителни стъпки в оперативната съвместимост като начин на оценка на обстановката, вземане на решение и поставяне на задачи, с които да бъдат ощи по-сериозно интегрирани в системата на НАТО. По въпроса за разработването на процедурите и в останалите сфери по тактическото използване на ЗРВ досега е работено, има осъществени контакти със страни от НАТО. Един такъв пример е Гърция. От друга страна българските ЗРВ предават своя добър опит на други държави, като Република Сърбия. Може да не сме стигнали върха на оперативната съвместимост, но след като колегите от Сърбия смятат, че сме по-напред и искат да ги водим в тази посока, е достатъчно добро като оценка за това, което е направено досега във ЗРВл

- Има ли достатъчно добре подготвени млади хора, които в определен момент биха поели управлениета на ЗРВ?

- Млади хора винаги има. Наша отговорност е да ги подготвяме, да им дадем необходимите знания, възможност да се развиват и шанс да успеят. И те да бъдат така предани на рода войска. Да се борят за успеха на ЗРВ и на ВВС като цяло.

- Какво бихте пожелали на тези, които служат в ЗРВ?


- На колегите и приятелите от ЗРВ пожелавам да бъдат все така устремни, всеотдайни, знаещи, можещи в това, което вършат. Защото тяхната работа е свързана с непрекъсната бойна дейност, с отдаденост на България, на ВВС и армията. От тяхната работа зависят мирът и спокойствието на хората, които живеят в България. Желая бодър дух, настроение, живот и здраве на техните семейства. ЗРВ имат бъдеще!

- Какво бихте казали на тези, които вече са преминали през ЗРВ, но милеят за тях и не пропускат да наблюдават годишните стрелби?


- Посочвате ми още един абсолютно показателен пример за това какво означава да служиш в ЗРВ. Това е много вяра и много желание. Пожелавам на тези хора да видят в бъдеще претворени идеалите и намеренията им от тези, които идват след тях.

(Рождената дата на ЗРВ е 1 октомври 1960 г. Честването на юбилея ще бъде на 30 септември в НВИМ.)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  зрв 28 сеп 2010, 13:56
   
  0
   
  0

  Публиквайте цялото интервю от "Отбрана"

 2. #2
  Preslav 28 сеп 2010, 15:11
   
  0
   
  0

  Готово!

 3. #3
  зрв 29 сеп 2010, 15:43
   
  0
   
  0

  Благодарим за цялото интервю. Добре, че ви има "Отбрана" и вас. Дръжте фронта на военната информация. В. "Българска армия" го изтърва, за съжаление.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка