Въоръжените сили на Израел развърнаха първата РЛС EL/M-2084

Pan.bg 25 сеп 2010 | 11:51 views (9903) commentaries(0)
img http://voennabiblioteka.start.bg/

Пресслужбата на ВС на Израел обяви, че в зоната за отговорност на Северното командване е развърната нова радиолокационна станция с фазирана антенна решетка.

EL/M-2084 е многофункционална РЛС с активна антенна решетка с електронно сканиране и е произведена от компанията „Елта системз лтд.” (подразделение на IAI).

Опитния образец на станцията премина изпитания по време на операцията „Cast Lead” срещу групировката „Хамас” през 2007-2008 г. РЛС осигурява откриване на стартови позиции на ракети клас „земя-земя” с малък и среден обсег на действие, артилерийски оръдия и миномети, определя координатите на тяхното местоположение, очакваната точка на попадение и осъществява целеуказване на средствата за огнево поразяване.

РЛС влиза в състава на артилерийския корпус на ВС на Израел. Разчета на станцията е от 20 човека. В близките две години израелски военни смята да развърнат още четири такива РЛС. По време на изпитанията системата е осигурявала точни координати на цели на средствата за поразяване до 20 секунди след пуска на ракетата.

Новата РЛС ще стане компонент на системата за противоракетна отбрана „Айрон Дом”, която Израел планира да развърне до края на годината на границата със Сектора Газа. В перспектива РЛС тя ще влезе в състава на системата за ПВО/ПРО „Меджик Уонд” („Станнер”), която се разработва от компаниите „Рафаел» и „Рейтеон” по поръчка на военното ведомство на Израел. Задача на EL/M-2084 ще бъде откриване и съпровождане на ракети, изтрелвани от територията на Ливан и Сектора Газа. Информацията ще се предава в мрежата на перспективната цифрова система за бойно управление, свръзка и разузнаване на СВ „Цайяд”, която се разработва от „Елбит”.

Според информация на „Джейнс”, РЛС EL/M-2084 е монтирана на мобилно шаси и осигурява откриване на артилерийски позиции на разстояние до 100 км., въздушни цели, включително самолети и ракети – до 350 км.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка