В Българската армия - 26 000 души през 2014 г.

Pan.bg 16 сеп 2010 | 14:20 views (3152) commentaries(1)
img http://otbrana.alle.bg/
До края на 2012 г. числеността на Въоръжените сили ще падне от 44 100 на 37 000, а само на армията – от 34 500 на 26 000. Въвежда се нова система за командване и управление. На върха на йерархията е интегрираното МО, следва командващият Съвместното командване на силите, на когото са подчинени командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС. Трите вида въоръжени сили ще имат щабове, които ще работят съвместно със щаба на Съвместното командване на силите.

Бялата книга е средносрочна визия за развитие на Въоръжените ни сили, каза министърът на отбраната Аню Ангелов, представяйки проекта пред журналисти. Хоризонтът й е до края на 2014 г. Той не скри, че реформите са радикални, а не леки и козметични. Според него добрият подход при анализиране на констатациите, тезите и намеренията е фокусирането върху способностите на Въоръжените сили, а не толкова върху тяхната численост. Книгата отговаря на въпроса каква отбрана ни е необходима и каква можем да си позволим. Разчетите се правят на основата на прогнозата, че бюджетът на МО ще е 1,5 процента от БВП. Сега е 1,46 на сто. Отчита се значението на членството ни в НАТО и ЕС. Прави се изводът, че България не може да се защитава при необходимост без колективните способности на НАТО.

До края на 2014 г. от Въоръжените сили ще бъдат освободени 5 700 военнослужещи и 1300 цивилни служители. Доброволният резерв ще бъде 8 процента, т.е. 3000 души. Само в Българската армия резервът ще наброява 2700 души. Законът за резерва е в напреднала фаза. Подготвя се и закон за военното разузнаване. Очаква се те да влязат в сила от 1 януари 2012 г. На този етап във военното образование няма да има структурни промени. Ще настъпят нови моменти в структурата на обучение от следващата година. Петгодишният курс обаче се запазва. Възможно е да има и структурни промени, но те сега не са на дневен ред, каза министърът.


На 21 септември във Военна академия „Георги С. Раковски” проектът на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, който днес бе подробно представен от комодор Георги Фиданов, директор на дирекция „Стратегическо планиране”, ще бъде обсъден от експерти. На 29 септември ще влезе на заседание на Министерския съвет. След приемането му от Народното събрание на основата на План за развитие на Въоръжените сили ще започнат промените.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  никс 16 сеп 2010, 21:01
   
  0
   
  0

  "Отчита се значението на членството ни в НАТО и ЕС. Прави се изводът, че България не може да се защитава при необходимост без колективните способности на НАТО."
  Та в тази връзка,ако от НАТО и ЕС ни пренебрегнат-дупе да ни е яко!Тук някой ще каже възмутено,че ние сме равноправни партньори в горните структури-да ама на книга.Само един пример-стачките в Гърция.Получи ли България защита от ЕС за загубите при неправомерното блокиране на границата и ограничаване свободата на придвижване на граждани и стоки?А дали ще получим подкрепа при нарушаване на границите(суверинитета) ни от съседна държава членка на НАТО,която е на крачка от заменяне на гражданското с духовно управление?
  Въпроси,въпроси....!
  Оптимистите гледат на света с розови очила,песимистите с черни,а реалистите...се водят от максимата:"Няма вечни приятели,има вечни интереси" и не се предоверяват на чужди оценки и обещания.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка