Българи и сърби стреляха на "Есен 2010" заради мира на Балканите

Pan.bg 11 сеп 2010 | 15:42 views (4111) commentaries(0)
img Лично премиерът Бойко Борисов наблюдава тазгодишните занитно-ракетни стрелби на полигон „Шабла”. Той оцени високо факта, че „Есен 2010” се провежда заедно с ПВО-разчети от армията на Сърбия. Представянето на зенитчиците ни е отлично, поразиха мишените, бе неговата оценка малко след като слезе от командния пункт. Това е един нов подход, с който се надявам да помогнем на нашите съседи да влязат по-бързо в НАТО, посочи още министър-председателят.

Спирдон Спирдонов - otbrana.alle.bg

Стрелби на ракета по ракета наблюдаваха премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министрите на отбраната Валентин Радев и Августина Цветкова, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, генерали и офицери от българската и сръбската армия. Поради лошото време не можа де пристигне сръбският военен министър Драган Шутановац. За цел излиташе ракетата „Волхов”. На 17 км от тях бойната й част се взривяваше по команда от земята. Падащата маршова част беше унищожавана от комплексите „Нева” и „Куб”. В машините се редуваха разчети от българската и сръбската ПВО.

image

Директор на учението, той и общ ръководител на стрелбите, бе команидрът на Първа зенитно-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев. 250 ракетна бригада от сръбските ВВС се командваше от бригаден генерал д-р Миодраг Гордич. Дивизоните „Волхов”, „Нева” и „Куб” изпълняваха задачи под ръководството на своите командири подполковниците Теньо Паунов, Петър Василев и Зарко Шишманов. Сухопътни войски бяха представени от зенитчицинте на Пета механизирана бригада с командир бригаден генерал Валентин Буров. Готовност за ескпериментални стрелби имаха екипажите на МиГ-29 на авиобаза „Граф Игнатево” с командир бригаден генерал Цанко Стойков, а за спускане на мишените – пилотите на Су-25 под ръководството на полковник Димитър Данев. За съжаление времето не позволи тяхното включване в заключителния етап на „Есен 2010”. Своите задачи по осигуряването на транспортирането изпълни авиобаза „Враждебна” с командир полковник Иван Денев. До последния ден морска подготовка провеждаха вертолетчиците от „Крумово” на полковник Златко Златев. ВМС и Гранична полиция имаха пряко отношение за осигуряване безопасността и успеха на учението.

image

За първи път полигонът е домакин на подготовката на подразделения от съседна страна, надяваме се това да се превърне в традиция посочи по време на брифинга пред гостите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ СОК, в ролята си на офицер, планиращ учението. Това, според него, налага необходимостта политическите и военните лидери на страните все по-тясно да си сътрудничат за поддържане на мира и сигурността в района. В този смисъл, той определи голямото означение на резултатите от „Есен 2010” на полигон „Шабла”.

Повишаване на бойните способности, усъвършенстване на взаимодействието между институциите в отговор на криза и развитие на отношенията с Република Сърбия са трите цели на „Есен 2010”, които формулира провеждащият учението бригаден генерал Румен Радев, заместник-началник на ВВС. Традицонно, подчерта той, най-голямо е участието на ВВС, защото те имат водеща роля в системата на ПВО на страната.

„До тук добре!” Това бе кратката и категоричната оценка на началника на ВВС генерал-майор Константин Попов след последния пуск. Всеки командир знае, че учението завършва след прибирането на подразделенията и техниката в постоянната дислокация. Така от събота започна последната, не по-малко важна, част на тазгодишното тактическо учение с бойни стрелби, чиято основна задача бе повишаване готовността за осигуряване на въздушния и морския ни суверенитет.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка