Вътрешният министър ще разполага и с военната полиция

Pan.bg 07 сеп 2010 | 11:25 views (2533) commentaries(0)
img mediapool.bg

Вътрешният министър ще може да използва и структурите на военната полиция в борбата срещу престъпността. Това регламентира подготвеният от Министерството на отбраната (МО) проектозакон за военната полиция, който се очаква да влезе в пленарната зала през септември.

Според проекта, чийто първоначален вариант е качен на интернет-страницата на МО, "на военната полиция ще може в мирно време могат да се възлагат задачи, свързани с общото противодействие на престъпността и опазването на обществения ред в държавата". Това ще може да става със съвместна заповед на министъра на вътрешните работи и на министъра на отбраната.

Задълженията и статутът на служба "Военна полиция" в момента се регламентират в отделни членове на Закона за отбраната и въоръжените сили. Числеността на службата по щат е около 1200 души.

В края на май тази година в интервю за Меdiapool военният министър Аню Ангелов обясни, че законът ще даде възможност военната полиция и органите на МВР да патрулират заедно и да провеждат съвместни действия, а военни полицаи ще поемат и много охранителни дейности. В началото на годината премиерът Бойко Борисов пък предложи военни полицаи да охраняват реколтата, когато ресурсите на МВР не достигат.

Според подготвения закон военната полиция ще изпълнява "оперативно-издирвателна дейност, антитерористична дейност, разследване и разкриване на престъпления, контролна, охранителна и конвойна дейност и други".

С подготвения проектозакон се предвижда в армията да се създадат военно-полицейски формирования, които ще извършват контролна и охранителна дейност в поделенията, при мисии зад граница и други.

Военната полиция има правото да използва специални разузнавателни средства и да извършва арести до 24 часа.

В последно време военната полиция се оказа арена на напрежение и скандали. През ноември миналата година шефът на сектор "Вътрешна сигурност" в службата бе задържан и бе обявено, че е подслушвал незаконно свой началник в продължение на половин година.

Малко преди това службата остана временно без шеф. Тогавашният военен министър Николай Младенов съобщи, че назначеният с президентски указ за неин директор ген. Иван Мечков няма разрешение за работа с класифицирана информация. Бившият директор на службата Милко Чулев пък отказваше да освободи поста. В крайна сметка правителството предложи друг за директор на службата - полк. Данчо Дяков, който е бил шеф на отдел.

В интервю за вестник "Труд" в края на юли полк. Дяков каза, че първото нещо, което е направил, влизайки в директорския кабинет, е било да махне надпис от стената, който гласял “Това, че сте на свобода, не е ваша заслуга, а наша грешка”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка