Новата командна структура на ВС на България

Pan.bg 02 сеп 2010 | 12:05 views (7390) commentaries(0)
img http://otbrana.alle.bg/

По време на „Прегледа на структурите” е разработена командна структура на въоръжените сили с ясно разписани функции и задачи с цел да бъдат премахнати бюрократичните звена и процедури. Тя ще бъде изградена на три нива – стратегическо, оперативно и тактическо, посочи в лекцията си при откриването на учебната година във Военна академия „Г. С. Раковски” заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев. За какво става дума?

На стратегическо ниво – Началник на отбраната и Щаб на отбраната с функции и отговорности: да предоставя военна експертиза при определяне на политико–военните рамки на развитие и използване на въоръжените сили, изготвя стратегическите планове на ВС; при възникване на необходимост за използване на ВС на базата на формулираните политически цели и задачи и желаното крайно състояние, да определя стратегическите военни цели и задачи, необходимите ресурси, формата на използване на въоръжените сили и да ги свежда на оперативното ниво за планирането и провеждането на операции; да осъществява командването и управлението на ВС на стратегическо ниво.

Началникът на отбраната е главнокомандващ на ВС и изпълнява функциите на стратегически командващ. На стратегическо ниво при кризи от военен и невоенен характер структурата на командване и управление не се променя.

На оперативно ниво – Съвместно командване на силите с подчинени командвания на сухопътни войски, военновъздушни сили и военноморските сили .

Съвместното командване на силите управлява всички процеси в подчинените му структури относно: - ежедневната дейност, събирането на данни за обстановката и състоянието на войските и силите от БА; подготовката на подчинените му командвания, войски и сили; поддържането на бойната и мобилизационна готовност; оперативното управление на дежурните сили и средства; развръщането на контингентите зад граница и тяхното административно управление; планиране на операциите в отговор на кризи на оперативно ниво в съответствие със стратегическите указания, разработените предварителни планове и стратегическите концепции за използване на видовете въоръжени сили; поддържане на постоянно действащ оперативен център за оповестяване на оперативните дежурни на министерствата и ведомствата, подчинените структури на министъра на отбраната и Българската армия, за подпомагане осъществяването на административно управление на контингентите зад граница, оперативното управление на дежурните сили и средства в мирно време.

Командващият на Съвместното командване на силите има пълното командване над подчинените му структури, войски и сили в мирно време и при кризи. Той осъществява правомощията си чрез подчинените му командващи.

Командванията на СВ, ВВС и ВМС организират и провеждат подготовката за използване на подчинените им съединения, части и подразделения самостоятелно или в състава на съвместни оперативни сили, изграждат и поддържат способности за планиране и управление, развръщане, осигуряване и поддръжка на действията на собствените сили и средства, подготвят и предоставят формирования за участие в мисии зад граница. При провеждане на съвместна операция управляват тактическите компоненти, като формират компонентни командвания, или щабни елементи за управлението им.

Командването на Сухопътни войски се изгражда със способности за развръщане извън пункта за постоянна дислокация, с възможности да покрие управлението на подчинените елементи в зоната на операцията, така че да осигури развръщането на основните сухопътни формирования и формированията за бойна и логистична поддръжка, способност за изграждане на преден команден пункт на Обединеното или Съвместното командване на силите.

Командването на ВВС поддържа постоянни оперативни способности за изпълнение на авиационни задачи. Щаба на компонента управлява действията по нанасяне на въздушни удари, териториалната и зонална ПВО, въздушно разузнаване, близка поддръжка от въздуха, изолиране на зона, участва в бойно и не бойно търсене и спасяване, ЕРБ, ранно предупреждение, тактически транспорт в зоната на операцията. Основен Пункт за управление на ВВС в мирно време и при кризи се явява Авиационният оперативен център с ASOC/ASBE. За ръководство на действията на военновъздушния компонент по време на операция се формира система за командване и управление, която включва и използва изградената в мирно време система и допълнително създадени центрове.

Командването на ВМС планира и управлява действията на силите в операции по контрол на корабоплаването, противоподводни, противоминни операции и др., операции по търсене и спасяване и действията на всички поддържащи средства на ВМС. Щабът на военноморския компонент, в зависимост от характера на съвместната операция трябва да е в състояние да функционира като изнесен пункт за управление, като подпомага управлението на силите при изпълнение на различни задачи, които да бъдат проведени в интерес на съвместния командир, включително морски ескорт, подводни операции, защита на пристанища, транспортиране на сили от другите компоненти и др.

Тактическото ниво включва командирите и щабовете на формированията от СВ, ВВС и ВМС, подчинени на командванията;

Формированията за логистична и комуникационно-информационна поддръжка подчинени на Съвместното командване на силите – изграждат и поддържат способности за функционирането, развръщането и поддържането на системите за логистично, военно-географско осигуряване, осигуряването с мобилизационни ресурси и комуникационно- информационната поддръжка на Българската армия за мирно време и на въоръжените сили при кризи. Организират и ръководят специалната подготовка на подчинените формирования.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка