До 2015 г. ще останат не по-малко от 28 хиляди военнослужещи

Pan.bg 01 сеп 2010 | 12:27 views (3404) commentaries(0)
img http://otbrana.alle.bg/
До 2015 г. ще останат не по-малко от 28 хиляди военнослужещи. Такива за разчетите на сегашния етап на подготовка на резултатите от стартиралия в средата на февруари Преглед на структурата на Въоръжените сили. Намалението на личен състав, каза министърът на отбраната Аню Ангелов в лекцията си при откриването на учебната година във ВА „Георги Стойков Раковски” ще бъде с около 6000 военнослужещи на активна служба, но то ще се компенсира с 50 % като броят на резервистите – военнослужещи от постоянния доброволен резерв достигне 3000 души. Общият състав на цивилните служители във всички структури ще бъде намален с около 1200 души. В администрацията на МО ще служат до 700 военнослужещи и цивилни служители.

Начинът за постигане на тази обща численост към края на 2014 г., както и подробното описание на различните структурни елементи по всеки вид въоръжени сили ще се определи с Плана за развитие на въоръжените сили, каза още министърът. Сърцевина на този план ще бъде пътната карта за прилагането на резултатите от прегледа на структурата на силите. Основно, уточни министър Ангелов, до средата на 2011 г. ще проведем преструктурирането на администрацията и на оперативните командвания. През второто полугодие на 2011 г. ще започне трансформацията на поделенията на БА, като основното преструктуриране се планира да завърши до края на 2012 г.

От общо пет оперативни командвания и щабове ще останат четири оперативни командвания, като трите командвания на видовете въоръжени сили са в йерархическа подчиненост на съвместно командване на силите, посочи още министърът. Отпада необходимостта от преподчиняване на формирования от един оперативен щаб на друг при различни по характер операции и се избягва дублирането на структури в тези командвания. Общият състав на четирите оперативни командвания и на Щаба на отбраната, взети заедно, няма да надвишава 2,5 % от общата численост на БА.


В лекцията бе отбелязано, че необходимите способности на Сухопътните войски, ВВС и ВМС, се определят от нивото на националната военнополитическа амбиция на България, съгласувана и приета при общото отбранително планиране на НАТО. Министърът обоснова по-подробно само на предвиденото ниво на амбиция за СВ:” При участие в операции по чл. 5 на Вашингтонския договор: Участие на една средна механизирана бригада, усилена с елементи за бойно и логистично осигуряване в общ състав 4 300 души – 4 500 души в многонационално съюзническо съединение без възможност за национална ротация. При участие в операции извън чл. 5 – механизиран батальон или негов еквивалент с необходимото усиление в общ състав до 1000 души с възможност за национална ротация през 6 месеца. В случай на необходимост от развръщане на бригадата по чл. 5 извън територията на страната е необходимо на територията на страната да остане една бригада със способност за успешно разрешаване на локален конфликт с ниска интензивност на едно операционно направление.”

Резултатите от разчетите в прегледа показвали, че за изпълнение на подобно ниво на амбиция в състава на Сухопътните войски трябва да има две средни механизирани бригади със състав от 4200 души всяка, както и специални сили и елементи на бойна и логистична поддръжка, основната част от които ще имат полкова организация.

Във Военноморските сили, продължи министърът, ще се лишим от един род сили – ще свалим от въоръжение единствената подводница. Ще се разделим и с някои кораби с изтекъл ресурс.

Във ВВС, подчерта той, се съсредоточаваме към по-голяма компактност на наземната противовъздушна отбрана. Ще бъдат свалени от въоръжение типове зенитно ракетни комплекси, доставени преди няколко десетилетия. Ще поддържаме боеспособността на наличните самолети и вертолети със запазен ресурс и ще създадем необходимата основа за постепенна замяна от 2014 – 2015 г. на МиГ 29 с нов тип многоцелеви изтребител, съвместим с въоръжението на ВВС на страните членки на НАТО.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка