От 2013 г. и след политическо решение: България ще се включи с боен батальон в Афганистан

Pan.bg 30 юли 2010 | 17:01 views (2994) commentaries(0)
img mediapool.bg
Нов кандидат за шеф на военното разузнаване предложен на президента

Около 700 български рейнджъри ще бъдат подготвени за формиране на боен батальон за участие във военни операции на международната мисия ISAF в Афганистан. Подготовката им ще завърши най-късно в края на 2012 г. и след съответното политическо решение в България бойците ще могат да участват в операции на международните сили. Това съобщи пред журналисти в петък министърът на отбраната Аню Ангелов, който направи преглед на първата година от работата си начело на военното министерство.

Вестта за евентуалната промяна на функциите и мандата на българската част в Афганистан става на фона на преоценката на ситуацията в тази страна и идеите за нова стратегия на международните сили. В петък Холандия стана първия член на НАТО, който от 1 август започва едногодишното изтегляне на своите 2000 войници. Същевременно САЩ одобриха отпускането на по-голяма помощ в подкрепа на международните действия в азиатската държава и ще увеличат военното си присъствие.


Подготовката, оборудването и въоръжението на българския контингент в съответствие с новите му задачи ще струва около 20 млн. долара, съобщи още министър Ангелов. Той ще предложи на правителството да получи мандат за разговори по конкретните въпроси, свързани с мисията на българския контингент.

В момента България участва в международната мисия ISAF в Афганистан с около 530 военнослужещи, които са дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняват задачи по охраната на летищата в двата града. Имаме и военни медици.

До края на годината се очаква да изпратим до 70 военнослужещи в Кандахар. В рамките на тази численост ще бъде и евентуалният ни боен батальон, чиито задачи ще бъдат значително по-рисковани.

Нов кандидат за шеф на военното разузнаване предложен на президента

Министър Ангелов съобщи още, че е предложил на президента Георги Първанов за предварително съгласуване нова кандидатура за поста директор на служба "Военна информация".

Ангелов отново отказа да съобщи името на кандидата. Преди няколко дни той обясни, че президентът не е одобрил предложението му за директор на службата. Тогава министърът разви тезата си, че е добре службата, която работи като "черна кутия", да стане прозрачна и за това е добре да бъде оглавена от външен човек, а не от неин служител. Той подчерта, че тук е основното различие между него и военния кръг около президента, който държал постът да се заеме от един от сегашните заместници на подалия оставка досегашен директор Пламен Студенков.

Медиите обявиха, че отхвърленият кандидат на министъра е бил ген. Динчо Карамунчев.

Ангелов бе запитан директно дали новият кандидат е комодор Валентин Гагашев. На това той отговори уклончиво, че номинацията е различна от предишната, но отново е на човек, външен на системата на военното разузнаване. "Явно имате информация, сами преценете вярно ли е или не”, обърна се към журналистите министърът.

Комодор Валентин Гагашев бе допреди два месеца началник на щаба на НАТО "Скопие".

ВВС се разделят с вертолетите Ми-17 и Ми-24

По отношение на реформата в армията, Аню Ангелов се въздържа от коментар до каква численост ще се редуцира тя от сегашните 32 хиляди военни. Министърът не смята, че ще бъде "драстично" свиването, което ще е в резултат на "нови или укрепнали вече съществуващи отбранителни способности, както и на освобождаване от ненужни такива".

Идеята е с една и съща структура да бъдат изпълнявани както мирновременни задачи, така и задачи при кризи и войни.

Предстои и преструктуриране на бойните поделения на армията, ще има окрупняване в сухопътните войски. Вероятно с една ще бъдат намалени бригадите в пехотата.

Ангелов повтори, че от ВМС ще отпаднат подводните части, тъй като от въоръжение ще бъде свалена единствената ни подводница.

Във ВВС акцентът ще бъде върху по-голяма компактност на наземната противовъздушна отбрана, предислоциране около АЕЦ "Козлодуй" на поделение от зенитно-ракетните войски, както и сваляне от въоръжение на някои стари зенитно-ракетни комплекси.

Обмисля се продажбата на щурмовите вертолети Ми-24 и на транспортните Ми-17, модернизацията на които мина през много перипетии и за която бяха хвърлени много средства.

Ние разполагаме с 12 вертолета "Кугър" и 6 "Пантер" и е безсмислено да поддържаме Ми-17, каза Ангелов и добави, че към тях имало интерес за покупка.

Според министъра ще е добре, ако успеем да се откажем от доставката на последните три пантери, но това било въпрос на трудни преговори.

За придобиването на нови многоцелеви изтребители, министърът обясни, че преговорите не са с предизвестен край и че имал редица срещи в рамките на авиоизложението във Фарнбъроу.

В София сега са експерти на "Локхийд Мартин" и правителството на САЩ, които разговарят с екипа на МО, който ще работи по проекта за нов изтребител. До края на година ще дойдат представители на шведското правителство и на "Сааб", а през идната година - на "Юрофайтър" и германското правителство. Ангелов допусна и възможността за "втора ръка" изтребители "Юрофайтър".

Договорът за покупката или доставката на изтребителите ще бъде сключен през 2012 г., предположи министърът.

Вариант на военното образование - три семестъра след висше цивилно

Предстои и промяна на структурата на обучение в системата за военно образование. Предвижда се възможността студенти, които завършат висше образование в различни университети, за три семестъра да придобият военно образование и да влязат като офицери в състава на армията.

Запазва се и вариантът за обучение в продължение на пет години за придобиване на висше образование във военните училища, каза още министър Ангелов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка