Изобретиха по-лека и функционална бронежилетка

Pan.bg 30 юли 2010 | 09:03 views (5785) commentaries(0)
img http://otbrana.alle.bg/
Повече от седем години работя върху тази жилетка, започва разказа си капитан от резерва Емил Николов. Той е член на СОСЗР и на Международния съюз на десантчиците с център в Москва. Направени са няколко прототипа, един от тях, преминал изпитание, е бил показан и на „ХЕМУС 2008”. При срещата ми със заместник-министъра на отбраната Валентин Радев и други представители на МО ми бе поставено изискването жилетката да бъде не само за спасяване във вода, за катерене и летене, но да има и степен на бронировка, посочва капитанът. Той признава, че първоначално е срещнал затруднения, защото става дума за специални материали. На помощ му дошла фирма „Бронет Атанасов”.

Жилетката е с ниво на защита IIIА и може да устои на осколки със скорост 650 м/сек. и на изстрел от пистолет ТТ. Изделието е защитено като промишлен дизайн по закона за авторското право. С бронежилетката може да се минава на тролей, рапел и да се лети на парапланер, като има възможност да бъде закачена направо за него. При попадане във вода, тя поддържа боеца над водата. Предпазва и от удари. Бронежилетката е от модулен тип и има джобове за поставяне на допълнителни бронеплочи. Общото тегло с цялото оборудване за летене, катерене и за вода е 6,7 кг. Може да бъде използвана от специалните сили, планинските части, като има вариант и за „Гражданска защита. Материалите са на МАК- Габрово. Те са обработени така, че в тъмната част на денонощието с уредите за нощно виждане не се вижда нищо. С габровската фирма, допълва Емил Николов, подписахме споразумение и съвместно го патентовахме и започваме производството.

Военният вариант с бронезащитата е със 17 кв. дециметра по-голяма защитена площ от стандартното 35-36. Тя е 52 кв. дециметра защитена площ. По принцип, продължава капитанът, всичко тествам върху мен. 24 часа не е свалил бронежилетката. Спах с нея, казва той, движих се в планински условия без да се изпотя и да се уморя. В момента се подготвя тестване в чужбина, за да се покрие натовски стандарт, което ще бъде финансирано от МАК – Габрово.


За разлика от старите бронежилетки материалите, които се използват са с годност за 10 години. Лекотата се постига именно с новите материали, като всички са с натовски сертификат. Досегашното тестване, подчертава капитанът, показва едно доста голямо удобство при летенето. Безопасност за човека, като дори с плочите, не потъва във вода. Предпазва от удар. Важно е, че не е необходимо да се използва второ снаряжение за рапел и катерене.

Нашата разработка, посочва Емил Николов, бе наградена на „ХЕМУС 2010” с плакет, връчен лично от заместник-министър Радев. Идеята е за празника на парашутистите, който е на 18 октомври, да бъде направена и първата стрелба от въздуха от парапланер с тази екипировка по наземна цел с подцевен гранатомет. Имаме, казва капитанът, подкрепата на СОСЗР в лицето на генерал-лейтенант от резарва Стоян Топалов. От бившата Девета танкова бригада обещават пълно съдействие за тренировки, само да бъде подписано разрешението от министъра на отбраната Аню Ангелов.

29.07.2010 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка