Ще се намали числеността на армията до края на годината

Pan.bg 21 юли 2010 | 17:44 views (3721) commentaries(0)
img http://voennabiblioteka.start.bg

Числеността на Българската армия ще бъде намалена. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов на пресконференция в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Ангелов заяви, че на този етап такива намерения не са съгласувани с президента, тъй като са прерогатив на изпълнителната власт. В момента се провежда преглед на структурата на въоръжените сили, който трябва да завърши до края на месец август и септември да бъде приета Бяла книга на отбраната и въоръжените сили и нов нормативен акт на Народното събрание за числеността на Българската армия.

Основните години на намаляване на числеността са 2011-2012. Основната цел на намаляването на числеността на армията е да се увеличи делът в държавния бюджет и бюджета за отбрана по отношение на текущата издръжка и модернизацията на армията.

Българската армия има да изпълнява конкретни задачи. В рамките на тези задачи ще има такава структура, предстои значително преструктуриране на Българската армия, а не просто съкращаване и намаляване на числения състав – ще има такава структура, че да могат да изпълняват както задачи по отношение на отбраната на страната, така и задачи по осигуряване на международния ред и сигурност в света, каза министърът.

Ангелов посочи, че не иска да дава цифри предварително, както това се е случвало преди. По думите му – предстои сериозно съкращаване и преструктуриране на самата система на управление на въоръжените сили – различни щабове, командни звена.

По думите на Ангелов – в голямата си част реформата в администрацията в Министерството на отбраната е завършила. Администрацията е намалена с 472 щатни бройки, от които 257 реално съкратени служители. В Агенцията „Социални дейности” реално съкратените служители са 161. С 6 % е намален съставът на Института по отбрана. До края на месец август се предвижда оптимизиране на структурите и намаляване на администрацията на висшите военни училища с около 40 %.

Общото намаление на числеността на щабовете на трите вида въоръжени сили е 297, от които 167 са реално съкратените военнослужещи и държави служители.

Предвижда се детските градини, които са извън районите на поделенията на БА, създадени от МО, да бъдат прехвърлени на общините при преференциални условия за приемане на деца на военнослужещи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка