Продават на търг частите от стари танкове “Майбах”

Pan.bg 25 юни 2010 | 17:19 views (5351) commentaries(0)
img /БА/

Части от старите танкове “Майбах” и самоходни установки ще бъдат продадени на открит търг. Това стана ясно от отговор на министъра на отбраната Аню Ангелов по време на парламентарния контрол. Народният представител Атанас Мерджанов попита какво е местонахождението, наличността и състоянието на немските танкове от различни модификации, използвани в близкото минало като танкоогневи точки в така наречената укрепена линия “Крали Марко”.

Министърът посочи, че до 15 юли на Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъдат предадени частите и елементите от техниката с музейна стойност. Останалите екземпляри ще бъдат предложени на търг. Аню Ангелов напомни, че това не са танкове, а части от тях – куполи и други елементи от конструкцията на бойните машини.

При провеждането на открития търг ще дадем възможност на всички, които искат, да участват, изтъкна той. При предишни подобни търгове началните цени са били от 250 до 1100 лв. за отделни части.

Въпросните танкове и самоходни установки са снети от въоръжение през 2007 и началото на 2008 г. По заповед на предишния министър на отбраната от края на 2008 г. всичките 84 единици техника е трябвало да бъдат предадени в НВИМ.

От 2008 г. четири комисии в МО се занимавали безуспешно с въпроса за изпращането на танковите части в музея или на търг. Сега въпросът е НВИМ да оцени кои от тези елементи имат музейна стойност, изтъкна Ангелов. Но няма да правя пета комисия, не искам да се занимавам с колекционерство, категоричен беше той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка