Аню Ангелов: Жените чукат на отворена врата

Pan.bg 14 юни 2010 | 21:06 views (4572) commentaries(0)
img На 12 юни във Военния клуб във Варна са проведе четвъртото (след София, Пловдив и Велико Търново) обучение на военнослужещи от гарнизона по проекта „Опитът на НАТО по отношение на равнопоставеността на половете във Въоръжените сили”, стартирал на 20 ноември 2009 г., организиран от Движението за обновление на българските региони и общини (ДОБРО), в партньорство със Сдружението на жените военнослужещи (СЖВ) и финансиран от Държавния департамент на САЩ. В заключителната му фаза пред обучаваните в 4-те модула участваха министърът на отбраната Аню Ангелов, посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик, председателят на ДОБРО Светослав Спасов, евродепутатът Андрей Ковачев, а присъстваха областният управител Данчо Симеонов, кметът Кирил Йорданов и началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев.
В заключителното си слово председателят на СЖВ (основано на 19 декември 2006 г.) подполковник Невяна Митева повдигна „женските” проблеми на БА. Според нея жените военнослужещи не се издигат на командни и особено на ръководни длъжности, с изключение на Морското училище нямат достъп до обучение по всички военни специалности, подценяват се техните възможности при кадровото развитие. В момента жените са общо 13% от БА, като „отличници” са ВВС с 16.04% жени, следвани от СВ – 13.57% и ВМС – 8.82%. Жените са 6.6% от военнослужещите, участващи във военни операции. Нежният пол е „превзел” 20.2% от длъжностите в Министерството на отбраната. В БА сега жени са 0% от висшите офицери, 0.08% от старшите офицери, 0.6% от младшите офицери, 2.61% от сержантите и 9.7% от войниците и матросите, които нива са по-ниски от средните в армиите на страните от НАТО. За най-ярък пример на неравнопоставеност на половете бе посочено, че първенецът на випуска за ВВС няма да реализира правото си да избира длъжност – летец изтребител – само защото е жена.
Министър Ангелов сe съгласи по принцип с необходимостта, че въпреки някои „традиции”, несъвършенства на нормативната база, субективизъм и т.н., равнопоставеността в БА трябва да отговаря на европейските норми, на опита в армиите на алианса и очакванията на жените военнослужещи. Нещо повече – направеното в това отношение, вижданията и готовността на министерството да върви напред в тази посока са категорични. Според него идеята за съветник по равнопоставеността в министерството се обезсмисля от наличието на жена заместник министър. Всички длъжности с изключение на подводниците и националната гвардейска част са отворени за жени. Те са добри войници, успешно участват в мисии зад граница, имат равни права с мъжете, но някои длъжности не са подходящи за тях, в т.ч. и летец изтребител, поради особеностите на женския организъм и главната му функция да възпроизвежда семейството и нацията.
Според министъра в някои от исканията си жените военнослужещи „чукат на отворена врата”, защото те или са решени, или променяната в техен интерес нормативна база ще гарантира равнопоставеност на половете при равни професионални качества. Той обеща принципно решение на повдигнатите на семинарите проблеми и участие за в бъдеще на председателя на СЖВ в работата на неговия кабинет. След това той и посланик Уолрик връчиха сертификатите на военнослужещите, участвали в проекта.

В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”,

снимки на автораimage

image

image

image

image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка