Дислоцират части на ПВО край АЕЦ „Козлодуй” и „Белене”

Pan.bg 07 юни 2010 | 01:16 views (4349) commentaries(0)
img БА

Части на противовъздушната отбрана (ПВО) ще бъдат разположени край АЕЦ „Козлодуй” и бъдещата АЕЦ „Белене”. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов в интервю за предаването „Неделя 150” по Българското национално радио днес, коментирайки проекта за Стратегия за национална сигурност В рамките на Министерството на отбраната при реорганизацията на Българската армия ще гледаме да усилим непосредстввената ПВО както на АЕЦ „Козлодуй”, така и на бъдещата атомна електроцентрала „Белене”, изтъкна министърът на отбраната. По думите му тези абокти сега се защитават от въздуха само чрез авиация. Вероятно ще се наложи и предислокация, включително на отделни части на ПВО по посока на АЕЦ „Козлодуй” и АЕЦ „Белене”, което е важно за нас като министерство, посочи Аню Ангелов.
От гледна точка на енергийната сигурност, считам, че темата е достатъчно пълно разработена, но не бих казал същото за екологичната сигурност
изтъкна министърът на отбраната. Там има само три пункта, които са твърде общи и аз бих дал един пример, който касае конкретно Министерството на отбраната, заяви той. И обясни: „Стана известно, че редица фабрики в Старозагорска област и около Стара Загора са изчерпали своето право да работят без необходимите филтри, за да не се допусне обгазяване на Стара Загора – каза министър Ангелов. - Наскоро четох някъде, че ще правим опит да удължим срока на използване на тези фабрики, тъй като касаело много работни места. Аз бих бил категорично против това, защото точно тези фабрики са причина за един ажиотаж в Стара Загора срещу военния полигон в Змейово, който не извършва никакви дейности, които биха предполагали подобно замърсяване на Стара Загора. И не бих казал, че това е безплатно. Или филтрите да бъдат поставени в срок, а той изтича, мисля, че края на юни тази година, или тази фабрика – например фабрика „Брикел” – трябва да бъде затворена.”
По думите на министъра Стратегията за национална сигурност трябва да отчита много подробно рисковете заплахите, тенденциите - негативни и позитивни, в развитието на геополитическата среда на сигурност. Освен това би трябвало да има и няколко основни принципи, които би трябвало да залегнат в стратегията, като това, че ние нямаме териториални претенции към съседни държави, нито пък можем да признаем таква претенции към наша държава и към нашето културно-историческо наследство.

Според министър Ангелов стратегията трябва да остане отворена. По думите му, този документ е именно стратегия, а не концепция и има рационална насоченост. Предвиждат се обществени обсъждания на стратегията и дискусии в рамките на неправителствените организации и академичната общност, след които тя ще се дооформя.
В момента, а също в средносрочен и дългосрочен план,няма пряка военна заплаха срещу границите и териториалната цялост на страната от която и да е съседна държава, това е много важен фактор, каза министърът на отбраната. Освен това ние сме членове на НАТО – една система за колективна отбрана, която по принцип играе ролята на възпиращ фактор по отношение на намерение на някои съседни държави да решават спорни въпроси с военна сила, допълни той.
По думите му обаче се прави и много ясно разграничение от това, че съществува реална заплаха за нанасяне удари по стратегически обекти на страната с балистични ракети. Това ни кара да вземем едно много активно участие в подготовката, разработваннето и превръщането на противоракетната отбрана (ПРО) на Европа в рамките на НАТО в ключова мисия на алианса, заяви Аню Ангелов.
Всъщност това ни кара и да мислим, че трябва да посрещаме заплахите и рисковете, определени доста точно в проекта за стратегия, далеч от нашите граници, допълни той. За да можем да направим това, трябва да имаме единен комплект Въоръжени сили, който може да изпълнява задачи, както по териториалната отбрана, така и при въздействане върху рискове и заплахи далеч от нашите граници, посочи министърът. Затова и сме поставили определено ударение, на базата точно на реалността на рисковете и заплахите, върху така наречените експедиционни операции тоест - операции зад граница, обясни той.
На въпрос, свързан с ограничените средства на МО, министърът посочи: „Всъщност нашият бюджет беше съкратен с една трета в сравнение с миналогодишния бюджет още в самото начало, със Закона за държавния бюджет. И затова сега не се налага да се актуализира и съкращава допълнително”.
Министърът заяви, че с реорганизацията на висшите командни звена през тази година, а също и с преструктурирането и реорганизацията догодина на основата на Прегледа на структурата на силите, МО ще може да изпълни задачите си в рамките на своя бюджет от 1,8 на сто от брутния вътрешен продукт. По този начин ще има средства за издръжката и осигуряването на Българската армия, а също и за някои елементи от нейната модернизация – не само като ново въоръжение и техника, но и като модернизация на обучението и подготовката на личния състав.
Министър Ангелов изтъкна, че ще се използва и научният потенциал на НАТО
Чрез предложена от депутати поправка в Закона за обществените поръчки ще се даде възможност МО да използва научните изследвания и постижения не само от гледна точка на българския потенциал, но и на научния потенциал на страните-членки на НАТО, в рамките на различните агенции на алианса. Те предоставят продукти – програмни, хардуерни, които ще можем да прилагаме. Министър ангелов посочи, че досега не сме имали тази възможност, защото процедурата минава през обществена поръчка, а обявяването й спрямо агенти, които не са регистрирани по ДДС е невъзможно. Следователно ние досега не можехме да ползваме този продукт на научни изследвания в рамките на НАТО, каза министърът на отбраната и допълни, че със споменатата промяна в Закона за обществените поръчки ще се даде възможност да използваме този научен продукт. Наши институти участват в съвместни проекти с различни агенции на НАТО и именно това се има предвид в самата стратегия - да се увеличи шансът за използване на резултатите от научните изследвания в модернизацията на Българската армия и не само на нея, обясни министърът.
Ако има нещо, от което да съм недоволен от стратегията и да имам много претенции към нея, това е разделът за системата за национална сигурност, откровен беше министър Ангелов. Нашата система за национална сигурност е изключително неподредена, изтъкна той. И поясни: „Част от елементите на тази система се намира в определено състояние в резултат от разговорите на Кръглата маса далеч в историята – преди 20 години. Би следвало в раздела „Система за национална сигурност” по-ярко да се откроят направленията за нейното подреждане и развитие в бъдеще”. Министърът поясни, че в заседанието на Съвета за сигурност и изтъкнал своите претенции.
Аз съм убеден, че експертната общност в България се е произнесла еднозначно относно необходимостта от закон за националната сигурност, който да подреди тази система, да даде взаимовръзките между различните власти и съответно – отделните служби, и да определи кой орган в страната всъщност координира дейността на всички разузнавателни и контраразузнавателни служби, заяви министър Ангелов. Това е много важно да се направи и тогава бихме казали, че би могло да има единна разузнавателна общност допълни той.
По думите му стратегията трябва да посочи необходимостта от такъв закон за националната сигурност. Министър Ангелов изрази увереност, че до края на годината, след приемането на стратегията и най-късно до края на пролетната сесия следващата година Народното събрание ще приеме такъв закон. Според него законът ще определи и ролята на Съвета за сигурност.
В отговор на въпрос министър Ангелов посочи, се възвръща интересът на САЩ към нашия регион, което се вижда и от зачестилите напоследък посещения у нас на високопоставени американски представители: „Тези посещения показват едно ново отношение на САЩ по отношение на разширеното стратегическо партньорство с България. И не само с България, включително и с Румъния.

САЩ оценяват високо ролята на България и Румъния в развитието на всички балкански страни по пътя на присъединяването към евроатлантическите структури. И ми се струва, че те наистина възвръщат след Афганистан определено своето внимание към Западните Балкани, към тяхното развитие и бъдеще”.
Министър Ангелов заяви, че нито официално, нито неофициално досега не е поставян въпросът от САЩ към България за разполагане на някакви елементи на системата за ПРО на НАТО, в това число и на така наречения фазиран адаптиран подход на САЩ по тяхното участие със свои елементи в общата система за ПРО на алианса. Всички ние ще работим като пълноправни членове на НАТО, и това го съгласувахме и на срещата с моя румънски колега също през седмицата, че ние трябва активно да участваме и да превърнем наистина ПРО в един достоен отговор на НАТО към възможни рискове и заплахи за всички европейски страни, изтъкна министърът на отбраната.
Но искам да подчертая, и това беше подчертано и от американската страна, че България, Гърция, Турция и Румъния вече попадат в обхвата на балистичните ракети със среден радиус на действие на някои държави от Близкия Изток, каза Аню Ангелов. Това при всички случаи трябва да усили нашите възможности да влияем върху общите решения на НАТО по време на срещата на върха на алианса в Лисабон през ноември тази година, допълни той и потвърди подкрепата на страната ни за превръщането на ПРО в ключова мисия на НАТО през следващите десет години.
Министърът на отбраната посочи, че българските служби – Държавна агенция „Национална сигурност”, тези в МВР, а също и служба „Военна информация” на МО работят в много тясно сътрудничество със съответните служби на САЩ. Именно това взаимодействие между службите ни дава основание да сме оптимисти по отношение на борбата и с корупцията, и с наркотрафика, и с трафика на хора, заяви Аню Ангелов.
„Виждам и някои военнослужещи, които се блазнят от мисълта, че могат да забогатеят бързо като пренасят цигари, стават „мулета”, тоест – пренасят наркотици, когато отиват в чужбина. Ние взимаме изключително строги мерки спрямо такива случаи, следва незабавно уволнение от редовете на Българската армия” изтъкна министърът. Бих искал да предупредя всички военнослужещи да се откажат веднъж завинаги да използват подобни схеми за лично облагодетелстване, категоричен беше той. Министърът обеща да се направи всичко възможно, за да се запазят заплатите на военнослужещите. Дори в бъдеще имаме идея да ги увеличим, когато икономическата обстановка позволи това, каза Аню Ангелов.
Във връзка с обществените поръчки той посочи, че всеки търг, всяка поръчка се гледа под лупа и се вземат много строги мерки. Освободихме много хора от МО и администрацията именно и само поради това, че те са участвали по един или друг начин в такава обществена поръчка, която е изпълнена с доста силен корупционен потенциал, ще правим всичко възможно в бъдеще това да се избегне, посочи министърът на отбраната.
На въпрос, свързан с изострянето на отношенията между Израел и Турция, Аню Ангелов заяви: „Сигурен съм, че отношенията САЩ – Турция ще запазят своя приятелски характер. Има много взаимно свързани интереси, както правителствени, така и чиста икономически интереси.

Турция винаги е стояла на вниманието на САЩ и двете страни ще запазят добрия тон. Що се касае до конкретните действия на израелските въоръжени сили по отношение на тази хуманитарна операция, аз не зная защо се налага още при първия случай да се стигне до насилие, да се стигне до жертви – има 9 жертви. Вече при втория опит вчера се видя, че може да се действа и по друг начин. Всъщност хуманитарните пратки са изпратени по суша в Ивицата Газа”. Министър Ангелов посочи, че трябва да се отнасяме с уважение и към способите и възможностите на Израел да осигури своята сигурност като всяка държава. „Знаете за ракетните нападения срещу обекти в Израел от страна на Хамас, знаете и за други атентати. Всичко това ме кара да мисля и ако това се отннася за България – не бих се двоумил да предложа и ние да приложим много крути мерки по отношение на всяка заплаха, която касае живота на българските граждани”, изтъкна министърът на отбраната.
На въпрос, свързан с ролята на Турция, той сподели, че няма да настъпят някакави съществени промени относно стремежа на тази страна да стане член на Европейския съюз в бъдеще, след като тя е член на НАТО.
По отношение на Черно море може би се наблюдава известен стремеж на Турция да играе геостратегическа роля в региона. „Те имат една собствена операция, която провеждат в Черно море. Ние не участваме в тази операция и сме против всякакво капсулиране и парцелиране на Черно море по отношение на сигурността. Защото Черно море е изключително важен регион, през който преминават много от пътищата за доставка на енергийни ресурси за страните от Европа”, заяви министърът на отбраната.
Той посочи, че с румънския си колега са разговаряли за обединяване на информационните системи по такъв начин, че в реално време да се предава информацията между трите страни – Турция, България и Румъния, които са призвани да защитят външната граница на НАТО. „Засега не намираме общ отзвук конкретно от Турция. Но аз се надявам при бъдещите разговори в рамките на срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО следващата седмица и евентуална среща с моя турски колега, да уточним за какво става въпрос и дали може да направим тази връзка”, изтъкна министър Ангелов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка