Тодор Тагарев - Тезата, че реформата на Въоръжените сили е приключила не е адекватна

Pan.bg 04 апр 2013 | 13:34 views (2998) commentaries(4)
img Спирдон Спирдонов

www.otbrana.com

Тезата, че реформата на Въоръжените сили е приключила не е адекватна. Това смята министърът на отбраната Тодор Тагарев. В контекста на комплексността и непридвидимостта на средата за сигурност Въоръжените сили трябва непрекъснато да се развиват, подчерта той в публичната си лекция в ЦВК на тема „Бъдещите предизвикателства пред отбранителната политика.” Проявата бе организирана от Атлантическия клуб, а поводът – 9-та годишнина от приемането ни в НАТО.

Министърът не е запознат с конкретни искания от страна на САЩ за увеличаване на техния контингент за обучение в съвместните българо-американски съоръжения. Пентагонът съкращава бюджета си, изтегля част от войските си от Европа и едва ли в тези условия можем да говорим за увеличаване на тяхното присъствие у нас, посочи още той. Категорично в български интерес е, допълни министърът, да използваме тези съоръжения за подготовка на нашите въоръжени сили за съвместни действия със съюзници в сложни условия. Дори, стана ясно от неговите думи, и с армии от страни партньори на НАТО. Идеята на САЩ и на България, продължи Тодор Тагарев, е тези съоръжения да се използват максимално широко. Това, уточни той, ще бъде едно от последните пера при съкращаване на бюджета. Другата опция – изпращането в Германия, което правим, излизала по-скъпо. Министърът на отбраната не допуска възможността да даваме полигони под наем, за да печелим от това.

Що се отнася до провеждането на местен референдум за закриване на военния полигон „Змеево” край Стара Загора, Тодор Тагарев не отрече правото на хората да си кажат мнението по всякакви политики. Ние бяхме свидетели на факта, каза той, че общинските съветници подкрепиха идеята за референдум, два-три дни по-късно обаче представители на всички партии започнаха да се изказват против нея. Министърът е сигурен, че армията като цяло и страната ще защитят интересите си.

Министърът е възложил на специалисти да работят по програмата за развитие на способности за киреботбрана, както и по разработването на основни положения на национална стратегия за киберсигурност. В програмата ще се направи анализ на потребностите, на наличните способности, ще бъдат определени и области за допълнително инвестиране, като технология, образование, подготовка. Във връзка с това ще има щатове в Министерството на отбраната. Ще се разчита още на публично-частното партньорство и резерва на Въоръжените сили.

Три типа предизвикателства пред отбранителната
политика формулира в лекцията си министър Тагарев.

Предизвикателства на мащаба. Става дума за задълбочаването на тенденцията за появата на все по-широк спектър от заплахи. Част от тях са във физическа, а други – във виртуална среда. В търсенето на отговор е необходимо да се реализират широк кръг от стратегии и инструменти, вкючително с развитието на гражданско-военното сътрудничество. Нашите очаквания, каза министърът, са единният комплект от сили да бъде готов за операции в защита на суверенитета и териториалната цялост, да участва в операции за поддържане на мира, стабилизация и възстановяване и да подпомага гражданските власти при бедствия, аварии и други извънредни ситуации. Т.е. малките по численост български въоръжени сили трябва да са готови да действат при много по-голям спектър от задачи. Във връзка с това, припомни Тагарев в НАТО бе предложена инициативата за интелигентна отбрана, а ЕС – за обединяване на ресурси и споделяне на способности. Според него един от основните инструменти тук е специализацията на отделните страни. Като възможност за българска специализация, той посочи медицинското осигуряване.

Предизвикателства на неопределеността. Комплексността и непредвидимостта на средата за сигурност налагат постоянно развитие на Въоръжените сили. В този смисъл, смята министърът, тезата „Реформата приключи” не е адекватна.

Предизвикателства на диалога. В отсъствието на ясна и видима заплаха за суверенитета и териториалната цялост на страната част от нашето общество не разбира смисъла от модерна отбранителна политика и дори необходимостта от поддържане на армия. Една от конкретните стъпки на служебното ръководство на МО в тази насока е формирането на Обществен съвет по отбранителната политика, което ще бъде на 9 април.

Продължаваме изпълнението на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили и Плана за развитие, каза министър Тагарев в отговор на въпрос. Той се съгласи с разбирането, че би било добре бюджетът за отбрана да бъде многогодишен, както е в други страни. Припомни, че България прави необходимото, за да се вземе решение за постоянна дислокация у нас на щаба на Бригада „Югоизточна Европа”. Очаква в следващите няколко месеца да бъде сертифициран по компетентност Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  observer 04 апр 2013, 14:10
   
  0
   
  0

  "Продължаваме изпълнението на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили и Плана за развитие, каза министър Тагарев...".
  Всичко е ясно - продължаваме без Аню по анювски...

 2. #2
  FBA 04 апр 2013, 15:13
   
  0
   
  0

  КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ЗА ЕДИН МЕСЕЦ - ОСВЕН ДА ЗАПИШЕ В АКТИВА СИ, НА НАУЧЕН РАБОТНИК, НЯКОЯ И ДРУГА ЛЕКЦИЯ, ЗА ДА УВЕЛИЧАВА ПУБЛИКАЦИИТЕ ...НЕКА НЕ БЪРКА АНЮВИТЕ БЪРКОЧИ, ПО-ДОБРЕ ЛЕКЦИИ ...

 3. #3
  Възможно ли е това!? 04 апр 2013, 17:37
   
  0
   
  0

  Аз бих посочил част от бъдещите предизвикателства: Закупуване на нова бойна техника за ВВС и СВ! Въвеждане на поне 30 дневно военно обучение за лица навършили 18г възраст! Придържане на ЗНАЧИТЕЛНА дистанция от западни военни съветници и други даващи акъл за развитието на БА! Забрана на думите "малка", "компактна", "мобилна", "съкращения", "утилизация", "ненужно имущество", "реорганизация", "разформироване"

  Това би следвало да бъдат истинските предизвикателства за БА!

 4. #4
  Ум Белия Делфин 04 апр 2013, 20:32
   
  0
   
  0

  Егати логореята!
  Г-н министър- вземете да поемете една високорискова мисия във формат на батальонна бойна група-в Афганистан например.И ще видите колко струват масовката от подчинените ви 9 години след приемането в НАТО.И като морал и като подготовка.
  Ама щото и босовете ни с пагони знаят та се скатаваме по базите.Че иначе "нашите хора" как да ги пратиш на тежкото.Пък само да стоят тук и да гледат завистливо им е тежко....

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker