Ген. Симеонов: "Решението за промяна в условията за пенсиониране нанесе непоправими щети на БА"

Pan.bg 02 апр 2013 | 12:14 views (4223) commentaries(18)
img Д.Ставрев, сп.КЛУБ КРИЛЕ

Генерал Симеонов – решението за промяна в условията за пенсиониране нанесе непоправими щети на БА

Това заяви днес Началника на отбраната генерал Симеон Симеонов днес в МО в отговор на въпрос за мотивация на българските военнослужещи. Той посочи че на съвета по отбрана когато е разглеждан въпроса е поискал поне 1-2 години преходен период, но министър Аню Ангелов еднолично е взел чисто политическо решение, без да чуе военната експертиза. Според генерал Симеонов са напуснали много офицери с висока подготовка и солидно образование с големи перспективи за развитие в службата. За пример той даде че има напуснали 3 офицери с генерал-щабни академии, като един от тях е завършил през юли 2012 г. в САЩ и е напуснал през декември поради промените в КСО. „В момента определено се чувства недостиг на подготвени кадри, ЩО и МО се стремят максимално да компенсират този дефицит като попълнят знанията на заелите новите си длъжности офицери. За съжаление това е продължителен процес особено в авиацията и флота, като и на някои длъжности в СВ където кадрите се изграждат с десетки години. Постепенно военнослужещите възстановяват вярата си, но тя трябва да се подкрепи с конкретни действия” завърши генерал Симеонов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 18

 1. #1
  2П24 2 3М8М3 02 апр 2013, 13:23
   
  0
   
  0

  Недей да плачеш, ведей да страдаш, не ми пълни очите със сълзи, сякаш аз съм бил Началник на отбраната, когато е взето това решение, а между другото това касае и цивилните граждани в държавата т.е. тези, които се трудят и така пълнят /кацата с мед/ бюджета, от който служещите мажат филията.След като Аню не се е съобразил с експертизата ти, защо не си удари рапорта за напускане на бюрото му?!?!

 2. #2
  АЙДЕ БЕ 02 апр 2013, 13:30
   
  0
   
  0

  бре,бре,бреййййй, че ние сме имали Началник на отбраната, а къде ли беше той през това време, или си траеше докато му удължат мандата, пък сега вирна нос......и той да каже нещо!!!

 3. #3
  Т. Енев 02 апр 2013, 13:44
   
  0
   
  0

  Вместо коментар
  1. В България много са несъгласните... да напуснат поста си.
  2. От правите се пази, по легналите гази.

 4. #4
  Тони 02 апр 2013, 14:18
   
  0
   
  0

  Е те сега се намери истинската причина за липсата на положителни резултати на този генерал през целия му период на служба!????
  Промените в КСО!

 5. #5
  И в двата случая 02 апр 2013, 15:12
   
  0
   
  0

  Е тоя ако не ги е зашитил,поне не е подръчквал офицерите да напускат,за разлика от Златан Стойков.Тоя ще завърши мандата си с напускането на квалифицерани офицери,а Стойков с това започна.Познавам поне 4-5 изучени, генерали и полковници,които не понесоха "интелекта" на Стойков и доброзорно отидоха в пенсия преждевременно.Резултатът и в двата случая е еднакъв - залудо потрошени пари.

 6. #6
  001 02 апр 2013, 16:53
   
  0
   
  0

  Факт-нито един "генерал" не си пусна рапорта...даже гласчетата им не чухме...Всеки сам може да прецени дали има истински генерали в БА.Аз не желая да използвам квалификации...жалко, много жалко!

 7. #7
  Preslav 02 апр 2013, 18:57
   
  0
   
  0

  Всички нещо сте в грешка - ген.Симеонов стана пред Ангелов и защити всички графалии на 8 ноември 2012 г., след това даде и интервю в 24 часа, в което пак каза че АА е виновен за всичко. 2 пъти го направи преди Аню да си тръгне...

 8. #8
  001 02 апр 2013, 19:10
   
  0
   
  0

  До Преслав - Приятелю, май ти нещо не си ме разбрал.Тези, които наистина бяха против напуснаха.Останалото е моминско мрънкане...

 9. #9
  Васил Панев 02 апр 2013, 19:11
   
  0
   
  0

  Не прави чест на администратора,да трие мнения, които не агитират за държавен преврат.По Конституция всеки има право да си каже мнението, пък някой, ако се чувства оклеветен- да си подаде жалбата в съда.
  Предполагам, че ген. Симеонов е грамотен, може да пише и ако иска- сам може да отговори на мненията тук.
  Триенето на мнения показва,че за голямо съжаление, този сайт не е свободен за мнения, а е под строга цензура

 10. #10
  Preslav 02 апр 2013, 20:21
   
  0
   
  0

  Не прави чест г-н Панев на вас. Ген.Симеонов е казал каквото има да казва, застанал е зад името и длъжността си.
  Сега застанете вие пред него, а не тук, и му кажете какво мислите в очите - с вашето име, и вашата длъжност. Лека вечер.

 11. #11
  dgo 02 апр 2013, 21:01
   
  0
   
  0

  Administratora e obraten!

 12. #12
  Preslav 02 апр 2013, 21:32
   
  0
   
  0

  Г-н Панев и г-н 1 - последен шанс да не бъдете анонимни жени. Застанете като мъже, не се крийте зад псевдоними. Чакам 5 минути.

 13. #13
  az 02 апр 2013, 22:53
   
  0
   
  0

  моето мнение е, че полковници и генерали на командни длъжности не защитиха правата на воннослужещите, а те самите са воннослужещи - парадокс!

 14. #14
  1233 02 апр 2013, 23:02
   
  0
   
  0

  ЦЕНЗУРА...............??????????????????????

 15. #15
  Voin 02 апр 2013, 23:04
   
  0
   
  0

  От известно време имам чувството, че този саит "услужливо обслужва" ген. Симеонов, (еднакво, дори по-виновен от Аню Ньойски) всички мнения против него се трият или веднага АДМИНИСТРАТОРА го защитава.
  Да, някои хора все още са на служба и пишат анонимно, но не прави чест на администратотите да им трият мненията. Почти винаги и моите мнения против Сиси бяха трити, а защо тези против Аню и другите стоят? За кой работите, за тези, които платиха на Симеонов удължаването на мандата ли?

 16. #16
  Preslav 02 апр 2013, 23:19
   
  0
   
  0

  Някой отговори ли ми с името си и длъжността си на въпроса - "Застана ли ген.Симеонов зад военните, а не зад АА още на 8 ноември в авиобаза Граф Игнатиево" Остана ли тогава анонимен? Скри ли се?Както ти се криеш ВОЙН? Май никой не смее да каже истината.

  Ето думите на ген.Симеонов, който застана открито пред Аню тогава. Сега - застанете вие зад името си ОБАЧЕ пред него и му ги кажете.
  Най-долното нещо е да плюеш някой зад гърба му и то дори да не застанеш зад името си. Аз това не съм го правил като ученик, а вие го правите и в момента...


  Симеонов
  Искам да кажа няколко думи г-н министър от страна на военните и да изразя безпокойствието им от напрежението и съкращенията в армията. Последните 20 години сме свидетели на едно непрекъснато съкращение в армията. Това кара хората да бъдат несигурни, това е причината, за да вземат решение за себе си и да напуснат. От тази гледна точка аз напълно разбирам мойте колеги. Трябва веднъж завинаги да се сложи край на реформите. Трябва да се направи Закон, както е в другите държави, закон за реформите и в този закон да е упоменато, кога ще се сложи край. Българската армия не може непрекъснато да бъде съкращавана. Това го заявявам като началник на отбраната.
  Второто, което ги притеснява. Те са влезли с огромно желание в строевете на БА. Всеки тук в Графа иска да работи, за да се реализира по най-добрия начин. Но тук – последните 20 години подготовката намаля по определени причини. Всеки иска да даде необходимия нальот на летците. Ето тук са и командира на базата и зам.командващия ВВС – те самите знаят какви огромни проблеми са срещали, за да осигурят подготовката на летците и поддръжката на авиационната техника. Трябва да се търси баланса, за да се върви напред.
  Вие г-н министър казахте, че ВВС са привилегировани. В качеството си на пилот, а не като началник на отбраната реагирам, но ВВС не са привилегировани. Те са най-скъпите в армията, и не само в България, а по целия свят. По отношение на пилотите – натоварванията са големи. И за това медицинската комисия е дала и срок за пенсиониране на летците. СВ също работят в трудни условия. За това като колеги трябва да защитаваме интересите на БА и за това в последните години хората са притеснени. И въпреки всичко военните от БА се представят по най-добрия начин в учения и мисии на НАТО. Но идва един предел. Аз разбирам колегите защо са притеснени и защо някой от тях напускат.
  Всеки сам си решава, но най-скъпото не са ВВС, а най-скъпото е човекът. Подготовката на един летец – от курсант, до втори, до първи клас, до носене на бойно дежурство, струва хиляди. А на десет човека? Отива на милиони. И не може с лесна ръка да си позволим да напускат опитни пилоти. В последните години и техниката в Графа е по-малко и нальота е по-малко и това доведе до определена криза в състава. Периодът е много труден. За това искам да чуем вашето мнение, как разсъждавате и какво може да направим на база бюджетът, за да решим нещата ви по най-добрия начин.

 17. #17
  Voin 02 апр 2013, 23:55
   
  0
   
  0

  Докато пошех горното Администраторът успя да изтрие още едно мнение на колега...

 18. #18
  Preslav 03 апр 2013, 00:01
   
  0
   
  0

  Да, говори че си един анонимен страхливец. Аз заставам зад името си, бях на 2 шествия, публикувахме стотици материали в подкрепа на военните.
  Ген.Симеонов се изказа нееднократно против Ангелов и неговата политика, още дори когато Аню бе министър и то пред него.
  А ти? Ти какво направи? Някъде дойде ли? На шествие? Някъде написа ли си името? Някъде каза ли кой си като оплю яко ген.Симеонов?
  Не, нали! Тогава спорът е приключил. Всъщност спор се води от двама човека, които застават зад имената си...

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker