Соломон Паси: Страната ни не може да бъде универсален боец

Pan.bg 02 апр 2013 | 08:40 views (2153) commentaries(6)
img Соломон Паси, почетен президент на Атлантическия клуб в България: Народът няма реални водачи

Страната ни не може да бъде универсален боец

Тодор Токин, в-к "Българска армия"

www.bgarmy.bg

- Когато от трибуната на ВНС през 1990 г. призовахте България да стане член на НАТО, вярвахте ли, че това ще стане след само 14 години?
- Имам доста спомени оттогава, и повечето напомнят "Усмивки от старите ленти" с Чарли Чаплин. Предложението за членство в НАТО през 1990 г. беше най-непопулярното, правено във ВНС, с около 15% одобрение и 85% неодобрение. Аз самият имах романтично-оптимистична нагласа към сроковете за членството ни, едва ли не "за утре". Впрочем, първото си писмено интервю по темата дадох за в. „Българска армия”! От него може да си проличи какво съм очаквал. Но то при всички случаи е било далеч от последвалата действителност.

- Факт е, че и днес има доста хора, които не са убедени, че е трябвало да станем член на Алианса. Какво бихте им казали?
- Противници може да е имало и на Съединението, и на Независимостта на България. Но те двете, както и членствата ни в НАТО и в ЕС, вече са неотменим фундамент на националното ни бъдеще. Оттук нататък трябва да мислим за по-тясна специализация и профилиране в НАТО, както и за нови членства в нови глобални проекти.

- Проследете развитието на Атлантическата идея у нас във времето. Имаше ли години, когато членството ни в НАТО изглеждаше отчайващо далеч?
- За ранните перипетии на атлантизма в България може да се прочете нещо в сайта на Атлантическия клуб, в раздел публикации. Но и в най-трудните години винаги е имало национални будители, на които Атлантическият клуб разчиташе. През 1989 -1997 г. стожерът на европейското ни бъдеще беше президентът д-р Желю Желев. Той е баща на крилатата формула от 1990 г.: България трябва да се присъедини към ВСИЧКИ европейски структури -- лозунг, валиден и до днес! Д-р Желев и създаденият от него Балкански политически клуб и сега продължават да акушират европейското бъдеще на Балканите.
През 1997-2001 г., включително и през изпитанията на Косовската криза, националният будител беше президентът Петър Стоянов.
През 2001-2005 г. правителството на Симеон Сакскобургготски пое щафетата и довърши огромната работа по един проект, който бяхме заложили във ВНС още през 1990: членство в НАТО
и ЕС.
С мандатите на д-р Желев, Стоянов и Симеон приключи епохата на Патриарсите в българския преход, а на 1 януари 2007 приключи и самият преход.


- Как стои днес България в Алианса? Има ли нещо, в което да сме изостанали или пък трябва да подобрим след тези 9 години като член на НАТО?
- България трябва да избере и договори със съюзниците в кои области на военното дело иска и може да се специализира. Страната ни не може да бъде универсален боец! Има области в отбраната, които дават огромна възвращаемост на инвестицията. Без да претендирам, това са единствените или най-добрите решения: и авиацията, и разузнаването, и военната медицина са такива.
Бих извадил пред скоби и най-модерната област от отбраната, в която с удовлетворение забелязах, че министър Тагарев се е фокусирал! Кибер-отбраната е приоритет на НАТО, който може да се превърне във фактор от националния дигитален дневен ред.
Ще завърша с един стратегически проект, който българските институции вече 4-5 години не успяват да приоритизират. Това е Общата Европейска Отбрана, регламентирана в Лисабонския Договор. ОЕО ще бъде най-интимната сфера на Европейска интеграция, мощен стълб на транс-Атлантическия мост. Но засега пропускаме и този влак и един ден пак ще чукаме на портите за прием в поредната европейска структура, вместо да се възползваме днес от шанса да станем нейни горди учредители.
Време е България да се превърне от свидетел в актьор на Евро-атлантическата сцена! А Атлантическият клуб не е спирал да зарежда и страната, и Европа с идеи как това да се случи!

Със съкращения, пълният текст тук:

http://www.bgarmy.bg/?action=news&id=13452
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  zlpetrov 02 апр 2013, 19:33
   
  0
   
  0

  Преславе казах ти на тая да не й даваш думата!Тая е за затвора! При Киро!Обявявам ти бойкот на списание Криле за шест месеца!

 2. #2
  Preslav 02 апр 2013, 20:23
   
  0
   
  0

  Чети КРИЛЕ, че предтоят интересни неща, този го пускам тук, единствено, за да се види народната любофф към него.

 3. #3
  Anti 02 апр 2013, 23:16
   
  0
   
  0

  Тоя родоотстъпник и предател е за бесилото ...

 4. #4
  5 03 апр 2013, 15:23
   
  0
   
  0

  Защо от в. Българска армия взимат интервю от това л*йно??

 5. #5
  do 4 03 апр 2013, 19:22
   
  0
   
  0

  Защото трябва да се купуват прахосмукачки(по възможност 30-годишни), а този национален предател е основен двигател на тази глупава идея!

 6. #6
  Иисус Христос 04 апр 2013, 15:36
   
  0
   
  0

  От Соломон Паси Господ да ни спаси...!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker