Тагарев: "Много критични дейности за армията, за въоръжените сили не са финансирани". И да е против, Тагарев ще даде 5 милиона от бюджета на МО за бедните

Pan.bg 31 мар 2013 | 11:44 views (5461) commentaries(17)
img И да е против, Тагарев ще даде 5 милиона от бюджета на МО за бедните
Спирдон Спирдонов - otbrana.com


Министърът на отбраната Тодор Тагарев направи прецедент и първи гласува против постановление на служебното правителство. Става дума за преструктурирането на нелихвените разходи по републиканския бюджет за 2013 г., с което се осигуряват допълнителни бюджетни кредити по бюджета на МТСП в размер на 40, 967 604 млн. лв. за финансиране на програми за заетост и изплащане на обезщетения и помощи за домакинства.

Не получих думата, ще гласувам „против”, не можах да си изкажа съображенията, казва Тагарев в края на правителственото заседание, става ясно от стенограмата. Това се случва за първи път не само в краткия живот на този кабинет, но и в предишния. Нямаше министър в кабинета „Борисов”, който да посмее да не се съгласи с волята на премиера.

За информация, господин министър-председател, колеги, заявява военният министър, много критични дейности за армията, за въоръжените сили не са финансирани, не са предвидени въобще в Закона за бюджета. Не може да не направи впечатление това поведение на един член на кабинета. Това е едната страна на въпроса. Другата е признанието, че Министерството на отбраната е притеснено с парите. Това, което се говореше, че армията е била последна грижа за предишните управляващи, вече е пределно ясно.

Дори и да е „против” Тодор Тагарев ще трябва да изпълни постановлението. От бюджета на МО трябва да отдели 5, 322 535 млн.лв.Марин Райков, като възпитан дипломат казва: „Колеги, разбира се, взимам предвид изразеното желание на министъра на отбраната да гласува „против“, това е нещо, което аз уважавам.” Веднага след това обаче уточнява: „Това не променя факта, че макар и със свито сърце всеки от нас трябва да направи някаква жертва от името на своето собствено ведомство.”

Каква е жертвата? Членовете на кабинета стигат до решението всяко министерство да отдели по 2,5 процента от парите за своята издръжка. Сумата щяла на бъде много по-голяма, ако Министерството на регионалното развитие и благоустройството не беше предоставило 19, 867 млн. лв., които са от допълнителните средства за ново строителство на автомагистралите „Хемус” и „Марица”.

От всички ведомства Министерството на отбраната дава най-много. След него са министерствата на здравеопазването – 2, 715 406 млн.лв., на вътрешните работи –
2, 472 290 млн.лв., на земеделието и храните – 2, 363 521 млн.лв., на правосъдието – 1, 554 450 млн.лв., на образованието – 1 млн.лв. Всички останали отделят доста под един милион.

Събраните от министерствата близо 41 млн.лв. ще бъдат използвани за подпомагане на най-уязвимите социални групи. Решение за точното разпределение ще се вземе след обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. От това задължение са освободени президенството, парламентът и съдебната власт, като независими институции.

Постановлението е прието с един глас „против” и един „въздържал се”. Министърът на вътрешните работи Петя Първанова посочва, че информирана при разпределянето на бюджета на Министерство на вътрешните работи изначало са дадени 40 милиона по-малко за издръжка.

Очаква се, както казва финансовият министър Калин Христов, в предстоящия брой на Държавен вестник да бъдат публикувано постановлението. Според аргументите на правителството преструктурирането на средствата, което не засяга делегираните дейности (единни разходни стандарти за образование и културни институти, дългосрочни командировки в чужбина, издръжка на центровете за спешна медицинска помощ и психиатрични болници, текущ ремонт и зимно поддържане на републиканската пътна мрежа), ще позволи да бъдат насочени към субсидирана заетост, финансиране на програми за обучение и заетост на безработни лица на социални помощи, както и такива, останали без работа в резултат от икономическата криза и преструктуриране на производството. Ще бъде разширен кръгът на лицата и семействата, които имат право на помощи за отопление и ще бъдат подпомогнати лицата и семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания.

Всеки от вас е свободен за гласува „за” и „против”, това няма да промени, разбира се, по никакъв начин добрия диалог между нас. С тези думи Марин Райков закрива заседанието. Очаква да видим кой ще бъде следващият министър, който ще изрази несъгласие с гласуване.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 17

 1. #1
  ГЕРБЕРОВ 31 мар 2013, 11:51
   
  0
   
  0

  НЕ 2, 22 трабва да ви вземат.НАРОДА ГЛАДУВА, а ВИЕ дебелеете!

 2. #2
  ГЕРБЕРОВ 31 мар 2013, 12:40
   
  0
   
  0

  Адаш прав си, но защо не поиска и от бюджета на политиците-бившите народни представители, президенството или министерски съвет-а се опитваш да настройваш съсловията и накрая не се радвай когато в комшията има мечка (май забрави кой ограби народа )

 3. #3
  хрантутник 31 мар 2013, 13:10
   
  0
   
  0

  ГЕРБЕРОВ, ако действително мислиш това което си писал по горе си достоен за съжаление.

 4. #4
  Реалистов 31 мар 2013, 13:17
   
  0
   
  0

  Икономика, икономика трябва братлета, другото е чесане на езици!

 5. #5
  ГЕРБЕРОВ 31 мар 2013, 13:51
   
  0
   
  0

  А защо не плащат тези които съсипаха икономиката

 6. #6
  боб 31 мар 2013, 14:41
   
  0
   
  0

  !!!!!!

 7. #7
  hiksmen 31 мар 2013, 15:26
   
  0
   
  0

  отново пари от работещите за циганите кой в България получава помощи крадливите цигани и после защо ги застрелвали не стига че ядат нашите пари ами съсипват имущества струващи милиони за 5 лева и после пак ние плащаме работа няма и за българи но за тях няма помощи докато не бъдат спрени циганските помощи държавата няма да се оправи а циганките ще раждат по 20 циганета затова няма пари за българските майки а злобара герберов ако мисли че в армията е лесно да дойде да служи не само да бръщолеви глупости и да злобее

 8. #8
  уточнение 31 мар 2013, 16:17
   
  0
   
  0

  Заглавието на Pan не е коректно. Тагарев не е казал това, което е в кавички.

 9. #9
  skuud 31 мар 2013, 16:35
   
  0
   
  0

  Ех, ГЕРБЕРОВ- провокацията ти е елементарна.
  Но за твое успокоение/все едно съм се хванал на въдицата ти/ ще ти отговоря - така.
  Защо да взимат пари от МО и да дават на циганите- дето не вкарват нито лев данъци и осигуровки?
  Защо тези пари не останат на повишаване на бойната готовност на БА ? Защо тези пари не се дадът на военните те да не би да заслужават по-малко?
  Аз съм дал здравето , живота,знанията, уменията и времето/24ч/ на тази държава изкарвал съм над 1/3 от годината по- полигони и занятия, безброй бойни дежурства- кой заслужава повече г-н ГЕРБЕРОВ.....кой е дал повече на тази държава ? Аз или онзи социално слаб дето бере желязо, обира къщи и вили?
  Колеги- ако се мълчи ще ни режат още и още ...дайте да направим обратното както правят лекарите нека поискаме от държавата да върнат статута на военният както трябва да бъде .
  Моите искания са следните нека върнат това което отнеха в годините.
  1. ПРАВО на пенсиониране при 20г. служба.
  2.Заплатите да се определят на БАЗА средна бюджетна и да актуализира на 6м. /влияе не само на сегашните пари който получаваме но и на евентуалната пенсия/
  3. Да се върнат старите коефициенти за приравняване и изчисления на пенсиите.
  4.Нещо -ново което по презумция беше ДИСКРИМИНАЦИЯ - ПРИ ПРЕДСРОЧНО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ЗА СЛУЖБА ОТ СТРАНА НА МО/независимо по какви причини включително и РЕФОРМИ/- обезщетение равно на брутните заплати равни на месеците до края на договора.
  5. Заплатите получавани при напускане да не се ограничават на 20 ...а за всяка прослужена година по една.

  ДАЙТЕ ИДЕИ КАК ТРИСТРАННИЯТ СЪВЕТ И МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ДА БЪДАТ ПОСТОЯННО АТАКУВАНИ И СЕ ВЪРНАТ ТЕЗИ ПРАВА НА ВОЕННИТЕ.

 10. #10
  Preslav 31 мар 2013, 17:18
   
  0
   
  0

  До уточнение - Заглавието е едно към едно извадено от изречение от текста. Ето - "За информация, господин министър-председател, колеги, заявява военният министър, много критични дейности за армията, за въоръжените сили не са финансирани, не са предвидени въобще в Закона за бюджета. Не може да не направи впечатление това поведение на един член на кабинета. Това е едната страна на въпроса. Другата е признанието, че Министерството на отбраната е притеснено с парите. Това, което се говореше, че армията е била последна грижа за предишните управляващи, вече е пределно ясно. "
  Чети, последните няколко думи... За което изречение поздравяваме министъра. Или сега искате да го изкарате, че не е искал това да каже?

 11. #11
  bozdugan 31 мар 2013, 20:00
   
  0
   
  0

  Поздравявам Министъра на отбраната. Стига са оправяли батаците в държавата с Българската армия. До кога сигурността и отбраната ще бъдат последна грижа на нашите управници?

 12. #12
  уточнение 31 мар 2013, 21:19
   
  0
   
  0

  Направете разлика между цитат и коментар.

 13. #13
  Preslav 31 мар 2013, 21:25
   
  0
   
  0

  Прегледах стенограмата, смених заглавието. Макар че в отбрана думите на Тагарев започват и не е ясно къде завършват (без кави). Оттам се подведохме. Сега вече се уточнихме.

 14. #14
  mislitel 31 мар 2013, 23:20
   
  0
   
  0

  Колеги трудно е да се намери баланс в нещата. Няма напълно сраведлива обществена социално икономическа система, няма и никога няма да има.Човека и обществата за жалост не се различават много от животното и джунглата.ОТ тази гледна точка може би комунузма, който и АЗ така силно критикувах е най.възвишен.Обществото , обществото трябва да е силно и ако това е така, ще вкара циганите и армията и всички институции в ред.Но след като това не е така явно не сме дорасли за демокрация. Ще почакаме ще пораснем и всичко ще бъде в ред.Естетвено нас НЯМА ДА НИ ИМА!

 15. #15
  Rakiev 01 апр 2013, 00:18
   
  0
   
  0

  Mislitelov отивай да си лягащ.НАЗДРАВЕ!

 16. #16
  jorj 01 апр 2013, 09:26
   
  0
   
  0

  skuud, напълно те подкрепям.

 17. #17
  гpажданин 01 апр 2013, 11:26
   
  0
   
  0

  Господин министър-председател, поискайте от Тагарев веднага да уволни от МО и подчинените структури всичките стотици пенсионери приятелчета на Аню Ньойски и спрете да тормозите войските чрез липса на фитнансирене! Икономиите в системата ще бъдат огромни, вервайте ми!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker