Русия и Китай: сътрудничество и рискове

Pan.bg 27 мар 2013 | 08:08 views (2226) commentaries(0)
img Гласът на Русия

bulgarian.ruvr.ru

Иля Крамник

Първите големи доставки на съветски бойни самолети, подводници и други оръжия в следвоенен Китай се падат на 50-те-началото на 60-те години, когато СССР фактически напълно въоръжаваше Народноосвободителната армия на Китай. Следващият период на прекъсване доведе до рязкото изоставане на Китай в развитието на съвременна военна технология, и след нормализирането на отношенията между Пекин и Москва последва втори етап на развитие – Китай получи най-съвременна за онзи момент техника, производена серийно в 80-те години.

Тази помощ от руска страна даде възможност на КНР да превъоръжи армията и фрота, но с развитието на процеса възникнаха проблеми: значителна част от перспективните разработки на китайската военна техника се създава с използване на чуждестранни технологии, а често с прякото участие на чуждестранни конструкторски бюра, работещи по китайски поръчки, което беше обусловено от тежката ситуация на 90-те-началото на 2,000-те години.

Така например, достоверно е известно за участието на руски специалисти в проектите на изтребителите J-10, JF-17, на учебния самолет L-15. Копирането на изтребителя Су-27СК и превръщането му в китайския J-11 стана възможно благодарение на получаването от Русия на конструкторска документация за този самолет. Тази документация в съчетание с полученият от Украйна опитен екземпляр на Ту-10К (Су-33) облекчи КНР в създаването на палубния изтребител J-15.

„Руската следа” (а също следите на специалисти от Украйна) се забелязва и в много други проекти, чийто списък е твърде дълъг.

Въпреки всички постижения, станали възможни благодарение на сътрудничеството с Русия, Китай така и не можа да достигне необходимото равнище на усъвършенстване на собствените си разработки, като през това време съседите не стояха на едно място. Модернизираните Су-27, да не говорим вече за Су-35, значително превъзхождат по възможности някога доставените на Китай Су-27СК и така и копираните от тях J-11.

Примерно такава е ситуацията и с подводниците – строящите се днес в Русия подводници от проекта 636М и 677, които имат много по-големи възможности, отколкото поръчаните от Китай в 2002 година подводници от предишния проект 636, като със строителството и усвояването на дизелови подводници от ново поколение собствена разработка на Китай възникнаха проблеми.

Един от главните проблеми на руско-китайското военно-техническо сътрудничество е традиционното за Китай незаконно копиране на технологии, което в 1990-те -2,000-те години се задълбочи още и с работата на редица конструкторски бюра по
китайски поръчки. При тези условия да се доставя на КНР един от най-съвременните бойни самолети, какъвто днес е Су-35, при това в неголяма партида, едва ли е разумно. Така например, днес е паметен контрактът за доставката на 24 изтребители Су-30МК2 в началото на 2,000-те години, на основата на които в Китай в крайна сметка беше създаден многоцелевия изтребител J-16.

Коментирайки възможността за подписване на контракт за Су-35 още миналата година, много специалисти отбелязваха, че такъв контракт е целесъобразно да бъде подписан за не по-малко от 50, а по-добре за 100 и повече самолети, като при това се предвидят неустойки за прекъсване на контракта, за да могат да бъде избегнато повторение на ситуациите с контракта за доставката на 200 самолети Су-27СК, който беше анулиран от Китай след доставката на първите 105 самолета, след което Китай премина към производство на копираните J-11, създадени в това число с помощта на документи, получени от Обединеното конструкторско бюро „Сухой”.

Ситуацията с подводниците изглежда малко по-другояче. Увеличението на мощта на ВМС на китайската армия заплашва преди всичко Япония и САЩ, като при това копирането на подводници е много по-продължителен и трудоемък процес, и тук интересите на Русия се засягат не в такава степен, както с доставките на изтребители. Коментирайки подписаното споразумение, трябва да се надяваме, че условията на окончателния контракт в по-голяма степен ще бъдат съобразени с държавните интереси на Русия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker