Казанлък посрещна миротворците ни от Афганистан

Pan.bg 26 мар 2013 | 22:30 views (1851) commentaries(0)
img MO

В Казанлък тържествено посрещнаха 13-та рота, участвала в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан ISAF за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар

„Вече над десет години България участва в международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан - години, през които българският воин доказа своя професионализъм, уменията си да действа в многонационална и мултикултурна среда, прояви забележителния си боен дух. Длъжни сме да отбележим, че държавното и военното ръководство винаги са получавали само високи оценки за действията и резултатите на нашите военнослужещи в Кабул и Кандахар“, каза в своето приветствие към военнослужещите министърът на отбраната Тодор Тагарев, днес 26 март, на церемония по посрещането в Казанлък на 13-та рота, участвала в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан – ISAF за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар.

image

В словото си министър Тодор Тагарев изтъкна, че контингенти на Българската армия участват в операции по поддържане на мира не само в Афганистан, но и в Косово, Босна и Херцеговина, във военноморската операция на ЕС край бреговете на Сомалия – „Аталанта“, в плаващия щаб на постоянната военноморска група на НАТО и в мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали, а български военни наблюдатели има в Либерия и Грузия. „ Въоръжените сили на България изпълняват успешно задълженията си по защита на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната и своевременно оказват помощ на населението при бедствия“, подчерта още министърът.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов също поздрави военнослужещите. "Изразявам моята воинска благодарност за това, че вие достойно изпълнихте професионалния си дълг и защитихте добрите традиции на Българската армия. Вашите усилия и високи професионални умения не останаха незабелязани от командването на мисията, от вашите колеги от коалиционните сили и резултатът е, че ние получихме високи оценки за вашата работа от нашите съюзници", заяви генерал Симеон Симеонов.

Приветствие от името на президента на Република България Росен Плевнелиев към военнослужещите от контингента произнесе комодор Георги Фиданов, съветник на президента по военните въпроси.
Военнослужещите бяха поздравени и от командващия Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, от командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов и от кмета на Казанлък Галина Стоянова.

Министърът на
отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов наградиха с грамоти и предметни награди военнослужещи, проявили висока отговорност и професионализъм при изпълнение на задълженията им по време на мисията.

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов също отличиха с награди военнослужещи от контингента.
На церемонията по посрещането присъстваха постоянният секретар на Министерството на отбраната Добромир Тотев, председателят на общинския съвет на Казанлък Николай Златилов, представители на военно- патриотичните съюзи, граждани и близки на военнослужещите от контингента.

Тържественият ритуал завърши с преминаването в тържествен марш на ротата пред почетните гости и гражданите на град Казанлък.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker