Вашингтон готви безпилотни апарати за Сирия

Pan.bg 25 мар 2013 | 20:57 views (1555) commentaries(1)
img bulgarian.ruvr.ru

В САЩ се готвят за нанасяне на превантивен удар с безпилотни летателни апарати по обекти, където, както се предполага, се съхранява химическо оръжие в Сирия.

Независимо от това, че по време на посещението в Израил президентът Барак Обама призова да се изчака окончателното потвърждение на съобщенията за използване на отровни вещества в района на сирийския град Алепо, ЦРУ вече започна съответните приготовления. В конгреса е задействана процедурата за одобрение на такива операции. Според конституцията, конгресът трябва да даде съгласието си за всякакви военни намеси на САЩ извън границите на страната.

В Ленгли е формирана специална група, която е заета изключително с оценка и определени конкретни цели в Сирия, както на материалните, така и на човешките. Във ведомството по разузнаване на САЩ са извикани от Пакистан и Йемен офицери на ЦРУ, които се занимавали с насочването на безпилотни летателни апарати към цели в тези страни, а също в Афганистан и Сомали. Новият директор на ЦРУ Джон Бренан се смята за убеден привърженик на използването на безпилотни апарати (дрони) и е главен идеолог на „дистанционната война” с използване на дрони. Представители на ЦРУ провели секретни брифинги за двата комитета на конгреса по разузнаването – от сената и камарата на представителите. Обикновено това се прави преди приемането от Белия дом на важни решения.

Председателят на сенатския комитет по разузнаване демократът Диана Файнщайн се отказала след закритата сесия да отговори на въпрос, неизбежен ли е ударът по Сирия. Тя казала буквално следното:”

- На нас ни предоставиха напълно секретна информация, каквато получи и Белия дом. Както вече заявих, ще се наложи Белият дом да приеме решение. Ние знаем, къде се намира химическото оръжие. Навлизаме в много тъмни времена и Белият дом трябва да бъде готов на всичко.

От своя страна, председателят на специалния комитет по разузнаване на камарата на представителите, републиканецът Майк Роджърс заявил, че работите вече стигнали до „червената черта”, която ако режимът на Асад прекрачи, то не може да очаква снизхождения:

- Мисля, че ние имаме определени морални задължения и трябва да направим нещо с тяхната (Сирия) способност да използват химическо оръжие. Ако това ще означава много ограничен военен удар, то повтарям, на нас лежи моралната отговорност да направим това.

Специалната група
по Сирия работи в тесен контакт с разузнавателните органи на Саудитска Арабия, Йордания, Турция и други държави от района. Тя събира всичката възможна информация по цели, техните характеристики и системи за защита. Едновременно с това, както пише вестник „The Los Angeles Times”, подготвят се детайлни досиета на активните привърженици на „Ал Кайда” в групировките за съпротива. В последно време Вашингтон е твърде разтревожен от факта, че най-радикалните ислямистки отряди на опозицията печелят все повече победи в Сирия. Разузнавателните досиета на радикалите могат да бъдат използвани, за да могат умерените елементи на опозицията, както се изразил вестникът, „да ги победят”. По-скоро става дума за физическото унищожение на онези, които САЩ смятат за агенти на „Ал Кайда”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  отново американски смешки 28 мар 2013, 15:37
   
  0
   
  0

  След години някой ще признае, че поводът за тези удари е бил фалшив, но държавата ще бъде разрушена като Ирак.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker