Съболезнователно слово на ген.Радев за полк.Манолев

Pan.bg 22 мар 2013 | 19:27 views (3349) commentaries(1)
img Съболезнователно слово на бриг.ген.Румен Радев, зам.командващ българските ВВС
за полк.Петър Манолев


Уважаеми близки на полковник Петър Манолев,
Господа офицери, сержанти и войници,
Скъпи ветерани и приятели на Българската авиация,

Днес българските ВВС се прощават с един от титаните на авиационния дух и на авиационното дело в България. Напусна ни завинаги един голям българин, легендарен пилот-изтребител, кавалер на ордена „За храброст”.

Вярвам че всички осъзнаваме, че днес българската авиационна история затваря една от най-славните си страници. Напуска ни последният небесен рицар от онова славно поколение български изтребители, които с невероятна смелост, сила и себеотрицание се втурваха в неравни битки с многократно превъзхождащ противник в пламтящото българско небе по време на Втората световна война.

Роден в далечната 1915г., Петър Манолев от рано се влюбва в авиацията и безрезервно й отдава младостта си. Войната го заварва едва на 24г. току-що завършил школата за летец-изтребител. Поручик Петър Манолев води неравни битки в небето за защита на София – има 3 признати въздушни победи срещу превъзхождащите въздушни армади на противника. В един от неравните боеве е тежко ранен. Целият облян в кръв, успява да приземи и да спаси надупчения на решето Месершмит.

image

Бързо се включва в следващите военните действия и води ожесточени битки срещу войските на Хитлеристка Германия. След победата става един от първите строители на българските ВВС след войната. Стига до звание подполковник и длъжност Началник щаб на изтребителен полк.

Уволнен е от ВВС по идеологически причини през 1953г.

Днес всички ние сме тук, за да докажем, че няма идеология, която да може да спре героизма, достойнството, любовта към авиацията и към България.

Няма идеология, която да може да ти отнеме любовта и признанието на поколенията български летци.

Днес въздушният рицар, героят – изтребител отлита от нас. Отлита, за да се приземи завинаги на пистата на безсмъртието и да ни завещае своя непокорен изтребителски дух и авиаторско мъжество.

ПОКЛОН!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Атанас Казанов 29 мар 2013, 10:27
   
  0
   
  0

  Поклон!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker