Честват 50 години Втори отделен ракетен дивизион в Ямбол

Pan.bg 21 мар 2013 | 22:06 views (2649) commentaries(0)
img ВОЕННО ФОРМИРОВАНИЕ 22130 ЧЕСТВА 50 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ
mod.bg

На 20.03.2013 г. в Ямбол се проведе тържество, посветено на 50 години от създаването на военно формирование 22130. На тази дата през 1963 г. се формира Втори отделен ракетен дивизион, чийто правоприемник е формированието. Тържественото събрание, посветено на половин вековния юбилей на формированието бе открито от неговия командир подполковник Веселин Петров. В словото си той акцентира на историческите извори за създаването на дивизиона и очерта задачите, стоящи за изпълнение пред военнослужещите.

„За мен е чест и привилегия да съм тук, сред вас и заедно да споделим този знаменателен юбилей...” – заяви в словото си командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. Той сподели, че личния състав продължава да доказва своя професионализъм както в ежедневието, така и при изпълнение на бойните задачи. По повод празника той връчи плакет на подполковник Веселин Петров. Генерал-майор Нейко Ненов благодари на представителите на местната и областна власт в лицето на кмета на град Ямбол инженер Георги Славов и заместник-областния управител на Ямбол Нели Кадиева за подкрепата.

Поздравителен адрес от името на министъра на отбраната Тодор Тагарев по повод петдесет годишния юбилей връчи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, който също поздрави личния състав и им пожела здраве и професионални успехи в бъдещата дейност.

Подполковник Веселин Петров награди военнослужещи от формированието за показан висок професионализъм при изпълнение на задачите. Със заповед на Началника на отбраната генерал Симеон Симеонов с грамоти бяха наградени и 15 ракетчици ветерани.

На честването присъстваха още командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров, командирът на База за предно разполагане Безмер полковник Димитър Данев, генерал-полковник Димитър Тодоров – бивш командващ Ракетните войски и артилерията на Българската армия в периода 1963-1987г., командирът на в.ф. 24490 – Асеновград полковник Димитър Илиев, първият командир на дивизиона в периода 1963-1968 г. полковник Илия Чрънкин, представители на местната власт, на военно-патриотични съюзи и ветерани ракетчици.

Празникът продължи с концертна програма от военнослужещи от музикална формация „Ямболско настроение” при военно формирование 22130 след което на строевия плац бе направена демонстрация на възможностите на бойната техника. Програмата завърши с посещение в музея на формированието.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker