В Шумен запасните и резервистите са от най-търсените специалисти

Pan.bg 20 мар 2013 | 11:01 views (2559) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов - otbrana.com

Сътрудничеството и взаимното доверие на СОСЗР в Шумен и командирите на военни формирования е на много високо ниво. Това е оценката на Областния съвет на съюза в доклада на отчетно-изборната конференция, прочетен от неговия председател полковник от резерва доцент Радослав Узунов.

Като пример за съвместна работа се посочва подготовката, обсъждането и приемането на законите за отбраната и Въоръжените сили и за резерва. Работни групи от Шуменския гарнизон от кадрови и запасни военнослужещи, се отбелязва в доклада, следят всички предложения и изпращат становища до Комисията по външна политика и отбрана в Народното събрание, осъществяват контакти с депутати, с кмета, областния управител и ръководствата на политическите партии. До министъра на отбраната е изпаратено становище, относно преструктурирането на смесения артилерийски дивизион и запазване на част от командния състав.

Съюзът работи отлично с факултет „Артилерия, ПВО и КИС” с началник полковник доцент д-р Нелко Ненов, Базата за съхранение на техника и въоръжение и подготовка на резервисти с командир полковник Митко Йоцов, механизирания батальон с командир подполковнитк Веселин Христов, формированието в Смядово с командир Христо Христов и Центъра за чуждоезиково обучение и информационни технологии с директор подполковник инж. Петко Петков.

Шуменци отчитат успешна работа и на техните дружества в научно-образователната сфера. В резултат на професионализма на офицерите от резерва полковниците доценти Иван Цонев, Румен Коджейков, Борислав Беджев, Стефан Желев, Георги Генов, Димитър С. Димитров, Генчо Сандев и Радослав Узунов в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” се разкри и изгради технически факултет с много добър хабилитиран академичен състав и отлична материална база.

Дружеството към факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ „Васил Левски” е в основата на учебното заведение, като хабилитиран и академичен състав. По разкриването на нови специалности за обучение на бъдещите офицери и на студентите работиха офицерите от запаса и резерва полковник доцент Иван Савов, полковник доцент Славчо Кръстев, полковник доцент Васил Василев, полковник доцент Г. Георгиев, подполковник Валентин Митев и подполковник Стоян Жейнов.

В гимназията по архитектура, строителство и геодезия дружеството на СОСЗР с председател заместник-директорът майор от резерва инж. Николай Николов разкрива нови специалбности, обновява и подобрява материалната база. Подобно е състоянието в гимназията за чужди езици със заместник-директор майор от резерва инж. Венко Тонев, техникума по машиностроене с
директор капитан от запаса инж. Лалев и още десетки наши колеги, които доказват всекидневно своя професионализъм при обучението на кадрите, казва полковник Узунов.

В Шумен запасните и резервистите не изневеряват на традицията за активна военно-родолюбива дейност. Силно е участието на членове на съюза от дружествата в кварталите „Херсон” и „Александър Стамболийски” в читалищната и краеведската дейност. Тук добрите думи са за полковниците от запаса Златко Попчев, Крум Крумов, Димо Димов, Стефан Мичев, подполковниците Николай Калев и Никола Николчев, майор Чавдар Танев и капитан Малуш Малушев.

Въпреки финансовите трудности, но благодарение на ентусиазма и подкрепата на кмета Красимир Костов, хорът на запасното войнство „Хан Аспарух” продължава да разнася славата на войнишката песен. Твърде много място е необходимо, за да се разкаже за участието на запасните офицери в издаването на книги, публикуването на различни материали в пресата и включването в предавания на телевизията. Много от тях имат сериозен принос във фотоизложбите по повод на важни исторически събития и откриването на паметни плочи. Прави впечатление организираната дарителска кампания в рамките на дружествата във връзка с изграждането на паметни плочи на спасителите на Шуменските бойни знамена и на генерал Марин Куцаров.

На конференицята е поставен и въпросът за клубната база. Изразено е мнение, че сградата на държавния архив и на военния клуб са изграждани с пари на подофицерите и офицерите от запаса. Няма да спрем да воюваме за тяхното връщане, заявяват от Областната организация на СОСЗР.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker