Над 2 милиона българи се водят на военен отчет, ще има ново законово уреждане на резерва

Pan.bg 14 май 2010 | 21:50 views (2760) commentaries(0)
img http://www.bgarmy.eu

Еднозначната оценка на правителството за състоянието на резерва на Въоръжените сили е незаводолителна. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на народния представител Александър Радославов. На военен отчет в момента се водят над 2 милиона български граждани. Мобилизационната подготовка е крайно ограничена, с много малък кръг специалисти и резервисти. Действащата законова уредба не отчита отпадането на задължителната военна служба, преобладаващият частен сектор в икономиката и редица други фактори. Изводът, подчерта министърът, е че е необходима принципно нова нормативна уредба. Той изброи и някои конкретни стъпки, които вече са предприети. Извършен е функционален анализ и е създаден нов отдел в дирекция „Управление на човешките ресурси”, на когото са подчинени военните окръжия.
Със заповед на министъра на отбраната в рамките на Прегледа на структурата на Въоръжените сили е определена специална работна група, която разработва проблемите на резерва. Така че, каза министър Ангелов, в Бялата книга за отбраната и Въоръжеинте сили през септември ще има специален раздел за състоянието и намеренията за резерва. Такъв елемент ще има и в Плана за развитие на Въоръжените сили, който трябва да бъде приет до края на годината. Успоредно с това, припомни министърът, в законодателната програма на правителството за първата сесия на Народното събрание за 2011 г. ще бъде предложен нов закон за резерва на Въоръжените сили, който да влезе в сила от 1 януари 2012 г.
Няколко основни идеи маркира в отговора си министърът. Първият е едновременното действие на доброволния и задължителния принцип на комплектуване на резерва. За това се създават две категории: резервисти и запасни. При доброволния принцип се предвижда заплащане в зависимост от конкретната служба – активна или пасивна. При различните категории се предвиждат различни правомощия, способи и процедури за извикване на активна служба. Важна част ще бъде обособяването на отделна структура – териториален резерв, който ще бъде подчинен на териториалния орган на изпълнителната власт с основна задача да оказва помощ при защита от бедствия. Предвиждат се процедури за обезщетяване от държавата на работодателите и на собствениците на техника за понесени загуби и направени допълнителни разходи във връзка с извикването на резервист или на техника на активна служба.
Министърът припомни, че в архива на Народното събрание има един проект на закон за резерва, внесен от трима депутати. Той бе ръководител на групата, която го разработи. Според него в рамките на работата на новия закон ще бъде отчетен и този проектозакон.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка