Годишнина от смъртта на летеца Христо Илиев, разстрелян от Народния съд

Pan.bg 14 мар 2013 | 14:54 views (2797) commentaries(23)
img wikipedia.org

На 9 март се навършиха 68 години от смъртта на летеца Христо Илиев, убит от Народния съд през 1945 г.

Христо Вълев Илиев е български офицер, летец, майор, завършил военно училище и служил преди и по време на Втората Световна война във Въздушните на Негово величество войски.
Роден е 20 септември 1903 г. във Варненската околия.
Христо Илиев завършва 45 випуск на Военното училище и след подготовка и полагане на пилотски изпити в Аеропланното училище от 25.10.1929 г. е пилот. Служи на различни места като навигатор-авиатор, командир на крило в смесен орляк, командир на крило в изтребителната авиация, в морско и разузнавателно ято, началник училище за бордни екипажи, командир на бомбардировъяен орляк. Със служебно писмо изх. I-1023/28.09.1943 г. приема командването на II въздушен щурмови полк в Граф Игнатиево. Награждаван е многократно с български ордени и медали. През 1941 г. е в Bad Hilling от август до октомври включително и от октомври 1941 до март 1942 в база Wertheim където е усъвършенствал уменията си на щурмови пилот и е специализирал полети с доставените в Царство България щурмови самолети Junkers Ju 87 „Щука“. През 1942 г. е в Полша. След завръщането си от Полша инициира пилотите, които летяли на самолет PZL.43 Czajka (вкл. модификации 44 и 59), известни у нас като самолети Чайка да се обучават в кацане с планиране при отнет мотор, което дотогава не се практикува. Тези самолети изисквали голямо разстояние, но чрез неговата инициатива станало възможно кацането им на по-малки летища или при проблем с мотора.

Взел е участие, както в бойни така и помощни мисии за България и Третия райх. Летял е многократно до Германия през войната. Интересен факт е, че когато България става съюзник с Русия и враг на Германия, Христо Илиев отказва да се бие с бойните си другари, които днес вече са негови врагове. По време на войната, когато партизаните от терористичния (военен) раздел на БРП са били в нелегалност, Илиев е участвал в бомбардирането и разрушаването на техни убежища в горите.

/според смъртната присъда (!)/: Поверения му отряд, на който е бил командир участва в акции съвместно с полицията за залавянето на нелегални. При една от акциите през м. Май 1944 г. са заловени 35 партизани в град Пловдив,
с. Стряма, Падарско, Борец. Мъжете са отведени по шосето край Бела черква в Родопите, където са били разстреляни. Също така, като добър кадър е местен из цялата страна, където е бил командир на различни орляци, като този в авио-база Божурище под името „I-ви Армейски Орляк“, където е служил и известния български летец-изтребител с Messerschmitt BF-109G2 Димитър Списаревски(в друг орляк).

С присъда "Царски офицер"

След края на войната е осъден от т.нар. Народeн съд на смърт и разстрелян, както и да заплати 5 000 000 (пет милиона) лева глоба, заменими при несъстоятелност с по шест месеца тъмничен затвор. Мястото на тленните му останки са неизвестни.

Награди

Медал за 10 години отлична служба
Орден за военна заслуга V ст. (Кавалерски кръст)
Орден „Свети Александър“ V ст. (Кавалерски кръст)
Орден за заслуга (Борисова емисия)
Орден за военна заслуга IV ст. (Офицерски кръст)
Кавалерийски кръст
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 23

 1. #1
  fuck russia 14 мар 2013, 18:38
   
  0
   
  0

  Дългъ и честь - ние помним нашите герои .

 2. #2
  nero 14 мар 2013, 20:15
   
  0
   
  0

  Голямо геройство няма що, инквизитор и касапин

 3. #3
  fuck russia 14 мар 2013, 21:08
   
  0
   
  0

  nero - гнида еврейска ще те докопам

 4. #4
  nero 14 мар 2013, 22:43
   
  0
   
  0

  nero не е евреин пичага, nero си знае родословието чак от 1570г за сметка на теб и е чист българин източно православен християнин,и неговите предци са си проливали кръвта за такива като теб за да могат сега да плюят на цялата история

 5. #5
  fuck russia 15 мар 2013, 05:32
   
  0
   
  0

  ха ха гмеж плюя само на това което ще вкарам в теб

 6. #6
  Не е работа 15 мар 2013, 12:18
   
  0
   
  0

  Освен,че е трепал партизани,за други конкретни бойни мисии така и не се разбира.Не е работа на военните да се изживяват като полиция.Независимо от историческите обстоятелства, армията е на цялата нация и затова тоя май е един от малкото,които са си заслужавали присъдата.

 7. #7
  fuck russia 15 мар 2013, 18:10
   
  0
   
  0

  аха и Списаревски в бръснещ полет на месера разстрелвашe ,,невинните,, партизани пфу.

 8. #8
  Rebell shooter 15 мар 2013, 19:03
   
  0
   
  0

  Господа спорещи, моля Ви недейте да се изказвате така крайно. Нито един от Вас няма правото да коментира или накърнява по такъв начин паметта нито на партизаните, нито на героите летци на България. Ние сме българи и трябва преди всичко да бъдем единни. Да в миналото ни е имало много противоречиви и нечисти постъпки, извършвани от нашите предшественици, но не сме ние хората, които да ги съдим или анатемосваме. Недейте да замесвате Списаревски, защото ако сте родом от София и вашите предци са от града, трябва да благодарите и на него, че сега Ви има. Тогава времената са били други, духа е бил друг и хората, които коментирате са били други, а не като Вас и мен сега. Ние не можем да стъпим на малкия пръст нито на едните, нито на другите. Засрамете се и кажете бог да ги прости и нека той ги съди, а не Вие.

 9. #9
  реметалак 15 мар 2013, 19:29
   
  0
   
  0

  fuck russia-И къде го прочете това за Списаревски ?????

 10. #10
  Preslav 15 мар 2013, 19:44
   
  0
   
  0

  Ребел, добро мнение. Исках вчера да напиша нещо подобно...
  Доста от летците през Втората световна война са разстрелвали партизани... Нямало е начин... Война... Те са военни, изпълняват заповеди...
  В края на Първата световна война доколкото съм чел по време на войнишкото възстание е било същото положението, доста от дезертиралите военни са убити по този начин...

 11. #11
  nero 15 мар 2013, 20:21
   
  0
   
  0

  Rebell shooter-ако на дядо ти някои му бяха отрязали и петте пръста на единият крак,простреляли на същото место и са се правили на робин хутовци,мисля че друго щеше да говориш.Говоря за същия от статията и неговите подчинени.Тук си много прав че не може да стъпим и на малкият пръст нито на едните нито на другите,но не бих се засрамил да си изкажа мнението за такъв ,,герой,, историята е въпрос на гледна точка, за едни герой,за други не

 12. #12
  Preslav 15 мар 2013, 20:27
   
  0
   
  0

  А относно Списаревски... В момента едни журналя яко се ровят и твърдят че са намерили секретен документ, в който е записано, че и той е участвал в такива акции.. Дори да има такъв документ той никога не трябва да се оповестява според мен... Имаме малко национални герои, още по-малко пилоти-герои, трябва ли да им цапаме миналото след толкова години????

 13. #13
  Rebell shooter 15 мар 2013, 20:54
   
  0
   
  0

  Nero, съжалявам, ако с дядо ти е се е случило това, което описваш, но и м-р Илиев има внук. При положение, че в цивилизована Европа германци, французи, бритнанци и незнам си кви още смъртни врагове, започнаха да отбелязват общо годишнини от обявяването и края на войната, и да поднасят извинения и да правят поклонения пред паметници и гробища с представители на всички тези воюващи страни, то къде сме ние Българите, които сами на себе си не можем да простим, къде отиваме братя. Не Ви карам да забравите мъртвите, но къде отива нашата общност като народ, къде отива нашето единство, щом чужди народи се помиряват, а ние се джавкаме като побеснели кучета.

 14. #14
  military 16 мар 2013, 02:35
   
  0
   
  0

  Това е моя пра-дядо.
  Дали е бил виновен ? Първо негови колеги свидетелстват, че той е забранявал да се бият заловени камо ли да нареди такава екзекуция. 35 души са много и в новата власт след 45'г. тя щеше да придобие легендарност. Всичко това е скалъпено. Все едно да кажем че художниците и писателите смазани с валяк в Русе са били "виновни" - не "виновни", а "неудобни" на новата власт и система, която за да положи основите си трябвало е да заличи българската интелигенция и елит.

  Защо тук някакви младежи плюват аз не разбирам въобще. Човека е завършил военното училище с отличен успех, специализирал е в Германия, вършел е службата си добре. Днес социалистите, в това число и лидера на Европейската партия на социалистите и БСП - Сергей Станишев открито говорят за несправедливите присъди и репресиите. Това е единствения път за помирение измежду целия народ. Благодаря на екипа на сайта, че реши да помести тази статия в този ден. За мен беше важно хора и най-вече военни, които посещават сайта да я прочетат. За да бъде в мислите на своите колеги така да е каже...

 15. #15
  military 16 мар 2013, 02:41
   
  0
   
  0

  коментар номер 6.

  Виждам че въобще не си запознат, но съвсем спокойно даваш оценка за човек, исторически период и събития с които не си запознат. На всеки 3 месеца военни, съвместно с жандармерията са участвали по разрушаване и залавяне на партизани. майор илиев е участвал най-вече в унищожаване на убежища на партизани. Нужно ли е да напомям че този раздел на брп тогава е ТЕРОРИСТИЧЕН, нужно ли е да напомям какви са ги вършели. Това е подривна дейност, застрашаваща сигурността на държавата. Наистина много престъпления се вършат в името на разни идеали. Дай всеки идеал да доведе до взривяване на църкви, например? именно работа на военните,жандармерията и полциията и въобще силовите ведомства НАВСЯКЪДЕ, ПО ВСЯКО ВРЕМЕ И ВЪВ ВСЯКАКЪВ СТРОЙ НА УПРАВЛЕНИЕ е да гарантира сиурноста на гражданите и да неутрализира подобни лица.

 16. #16
  nero 16 мар 2013, 14:13
   
  0
   
  0

  Rebell shooter-наистина не се бях замислил на написаното от теб,но емоцията надделя,коментарите ми не бяха уместни за което искам да се извиня и на military.

 17. #17
  military 16 мар 2013, 19:49
   
  0
   
  0

  #12, Преслав

  Майор Илиев е бил председател на комисия по залавяне на партизани. Той е бил командир все пак, а Списаревски е твърде млад пилот. Акциите са се извършвали на ротационен принцип - на всеки 3м. кадри на авиацията подпомагат жандармерията. Мисля, че с оглед на събитията в живота на Списаревски и скромния му чин, поради крехката му възраст, едва ли е участвал. Но и да е участвал какво от това?! И днес ако въоражени групи, отговорни за атентати, кражби и подривна дейност се крият в горите силовите ведомсствва трябва да им продиводействат. не виждам нищо не нормално.

 18. #18
  Ангел Анюв 17 мар 2013, 09:36
   
  0
   
  0

  Интересен факт е, че когато България става съюзник с Русия и враг на Германия, Христо Илиев отказва да се бие с бойните си другари, които днес вече са негови врагове.
  Military, мислиш ли че това е постъпка на достоен офицер - отказ от изпълнение на бойна заповед във военно време? Нали е милеел за Родината, пък отказва да се бие за нея!?!

 19. #19
  Проектирано 17 мар 2013, 12:39
   
  0
   
  0

  Правителствата преди 09.09.1944г. мното добре са съзнавали,че борбата с партизаните не е работа на армията и затова,когато са видяли,че полицията не се справя са създали жандармерията - военни доброволно съгласили се да станат жандармеристи.Иначе редовната армия изобилства от примери,както на усърдни изтребвачи на партизаните,така и на такива,които са отказвали да вземат участие и са саботирали акциите на армията.Проектирано в днешни времена....,значи ли,че военната полиция имаше морално и законово право да демонстрира заплашително поведение и нидай си боже да потушава граждански размирици около паметника на Левски,когото се пънеше с прословутите "Пасъчни котки".

 20. #20
  fuck russia 17 мар 2013, 17:09
   
  0
   
  0

  до #18 анальо Анюв - означава че е имал чест , а не е бил фурнаджийска лопата.Какъв враг ни беше 3-тия райх като ни върна загубените територии.а СталинСереСутринРано ни обяви война без правни аргументи - били сме в тройният пакт ,че то и сралин да влезе за едната бройка в него.

 21. #21
  military 17 мар 2013, 17:35
   
  0
   
  0

  България влиза на страната на СССР след окупация и военен преврат. В живота на един служещ може да дойде момент, в който той много добре знае,че ако изпълни дадена заповед той не би могъл да оправдае постъпката си с 'изпълнявах заповеди'. Точно заради това той забранява дори шамар да се удари на заловените партизани от неговите подчинени! Военните в по-голямата си част са били на страната на Германия. За жалост и днес външната политика е едно непрестанно гъзене (без извинение) ту на едните, ту на другите. Не е лесно да пускаш бомби над довчерашен съюзник, с негов самолет, на който те е обучавал той. Преценявам нещата от историческата ситуация, не емоционално. Едва ли Илиев, или кой и да е царски офицер се е считал за герой. Това просто са били мъже с чест, ташаци и достойнство, които гарантирам ти че са си вършели работата с чисто сърце в името на България.

  #19, явно за теб няма разлика между въоръжени отряди, криещи се в горите и вършещи подривна и терористична дейност и справедливо протестиращите и отишли да се поклонят пред паметника на Апостола. Точно заради такива като теб малоумни политици изказват фрази от рода "да дойдат танковете", защото хора като теб си позволяват да сравняват терористи с протестиращи. После не се чуди защо имало военни котки, защо НСО вече има право да бие и малолетни.

  И честно казано аз съм социалист по убеждение и именно за това съм запознат с позицията на социалистите днес. Нито те, нито никой демократ не се опитват да оправдатат тоталитарния комунизъм , партизаните и репресиите.

 22. #22
  Терра инкогнита 17 мар 2013, 22:30
   
  0
   
  0

  Явно за много от пишештите тук гражданско-военните отношения са terra incognrta.В развитите демокрации тоя проблем от един век насам е решен,и армията няма място и работа при граждански размирици.Дори в нацистка Германия,армията не е участвала в репресии над противниците на нацизма.Пияндурникът П.Младенов а-ха да изкара танковете и добре,че е имало трезви хора да го спрат.Затова сега,двадесет и няколко години след 1989г.,някой шматарок да се опитва да ползва лицемерно Военната полиция за политически цели с тия бронирани коли е нечувано нахалство и върховна простотия.За съжаление българските военни са правили 3 политически преврати - десен 1923г.,национално отговорен 1934г.,но яхнат и овладян от монарха впоследствие и ляв през 1944г.Гърците също много са изпатили от намесата на армията в политиката и затова до последно не помилваха хунтаджиите и ги оставиха да умрат в затвора.Това последното е за тези оправдаващи намесата на армията в политиката и да не се връзват на приказките на пияницата Вежди Рашидов,щото и те може да гният в затвора като гръцките хунтаджии.Пък и да погледнат какво става с турските хунтаджийски генерала сега.

 23. #23
  Райчев 16 дек 2014, 23:54
   
  0
   
  0

  Моля да се свържа с правнука на майор Илиев който е кум на моите родители майор Никола Райчев

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker