Новият министър на отбраната: Няма да има реформи, продължаваме изпълнението на Бялата книга

Pan.bg 13 мар 2013 | 13:15 views (5089) commentaries(10)
img otbrana.com

Няма да има неща, свързани с реформи през тези три месеца. Така новият министър на отбраната доцент Тодор Тагарев успокои генералите, адмиралите и администрацията на МО при приемането на длъжността. Разчитам, че ще работим с вас, каза той на всички, които бяха дошли в тържествената зала на министерството. Думите му бяха „Може би да успокоя една част от вас, които се притесняват и ме виждат само в ролята ми на човек, търсещ ефективни и ефикасни решения, които неизбежно са свързани с реформи. Няма да говорим за такива неща през тези три месеца, които ни очакват.” Накратко неговата политика ще бъде стабилност, продължаване на изпълнението на плановете, внимание към операциите и провеждането на парламентарните избори.

По утвърдена вече традиция при смяната на караула в МО министърът на отбраната Аню Ангелов подари на Тодор Тагарев икона „Св. Георги Победоносец”. Той пожела на новото ръководство на министерството да върви по начертания път и, разбира се, ако е необходимо, да прави корекции. Обеща да не дава оценки на служебното правителство, да го остави да работи спокойно. Благодари на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и командването на Българската армия, както и на своя екип от политическия кабинет, за съвместната работа и постигнатите резултати. Оцени, че са работили в турбулентни времена, но всяко нещо си има край. По наше желание, уточни Аню Ангелов, краят е днес.

Нямаше нужда от представяне на новия министър. От военното училище в Долна Митрополия и неговото завършване през 1982 г. до днес Тодор Тагарев винаги е бил под една или друга форма в системата на Въоръжените ни сили. Доста от офицерите и цивилните в Министерството на отбраната, които го посрещнаха са му били колеги, а други дори и началници.

За мен е чест да вляза в МО, този път в качеството си на министър на отбраната, каза Тодор Тагарев. Аз, продължи той, оценявам високо всичко, което е правено до този момент от министър Ангелов и от неговия екип, от военното ръководство и цивилната администрация. Ние, уточни новият министър, сме служебен кабинет с доста ограничен мандат и много ограничен срок. Въпреки това, той изброи някои неща, които трябва да се свършат неизбежно.

Първо, каза министър Тагарев, трябва да осигурим стабилност. Необходимо е,
посочи той, да осигурим участието в мисиите с приоритет Афганистан, подготовката на контингента, който ще извърши ротацията.

На второ място бе отбелязано продължаването на изпълнението на плановете, на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. Стабилност, според него, не означава спиране или опити за връщане назад, а осигуряване на възможност на военнослужещите, участващи в мисии и тези, които ще са на бойно дежурство на територията на страната в деня на изборите да изпълнят своите конституционни задължения, което е една много отговорна задача на служебното правителство и в частност на Министерството на отбраната.

Другата задача, която е най-видима за обществото ни, са консултациите в НАТО, каза министърът. Става дума за приемането на задължения за следващите няколко години, които надхвърлят сроковете на Бялата книга и на текущите години. Министър Ангелов го е информирал, че консултациите са в много напреднала фаза, но все още няма окончателно решение. Новият министър смята за своя основна задача завършването на тези консултации и поемането на подходящи за България ангажименти, като сериозен и достоен съюзник в НАТО и ЕС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  Разузнавач 13 мар 2013, 13:26
   
  0
   
  0

  Е, познах!!! Прогнозата ми се оказа 100 % вярна.

  #18 Пуснато от Разузнавач(нерегистриран) на 12 мар 2013, 09:13

  Тагарев е подбран специално от ГЕРБ за да не промени нищо след Аню Ньойски. Целта е индиректно (на подсъзнателно ниво) да се потвърди, че политиката на ГЕРБ в областта на отбраната няма алтернатива. Нека не забравяме, че Тагарев беше съветник в политическия кабинет на Н. Младенов (като министър на отбраната) и после при Аню Ангелов. Напусна МО, когато работите в ТЕРЕМ се закучиха, и никой не искаше да вади горещите картофи от огъня. Т.е. очаквайте бездействие, безвремие, запазване на статуквото. Всички по местата си, кражбите продължават, а следите Анювски се замитат.

  --------------------------------------------------------------------------------

 2. #2
  00 13 мар 2013, 13:51
   
  0
   
  0

  Тоя ще я направи черна книгата ако го оставят да е министър

 3. #3
  От колега 13 мар 2013, 14:04
   
  0
   
  0

  Няма ли кой да му каже на това г...до, че отдавна си е о...л пътя в армията и не заслужава дори да влиза в сградата на МО.За каква "бяла книга" говори, дето е пълна глупости и цялото му "съветничество" в МО е само вреда за армията и държавата.Това котило от измисления атлантически клуб са чисти предатели на армията и държавата ни. Долнопробни лекета и протежета на този и онзи родоотстъпник.

 4. #4
  Толкова...колкото 13 мар 2013, 14:06
   
  0
   
  0

  И Аню,и Шаламанчето,и шушумигата Налбантов,и Тагарев и още редица видни ликвидатори на армията,ги обединява като крастави магарета един много важен общ признак - тия шматки не познават бойната служба в армията и в най добрия случай са претърчали през някое поделение по гърбовете на колегите си.Те познават военната служба толкова,колкото Тодор Живков познаваше партизаните.

 5. #5
  xxx 13 мар 2013, 15:26
   
  0
   
  0

  Ангелов и Лоруйк може спокойно да се гордеят с Тагарев, достоен наследник.

 6. #6
  Ха-ха-ха 13 мар 2013, 17:59
   
  0
   
  0

  Г-н Тагарев, помни, че никога не е късно да станеш за резил.И внимавай. Забрави за глупавата Бяла книга и Аньовите планове. А преговорите с НАТО остави на следващото правителство. Внимавай да не поемеш ангажименти, които са извън възможностите на изпосталялата ни държава.Аман от солови изпълнения в стил "Паси"!

 7. #7
  инж.Маринов 13 мар 2013, 18:06
   
  0
   
  0

  След 2 месеца идва един друг министър.
  Лично аз се надявам името да му е Николай Цонев.
  Мога да се обзаложа с колегите от форума -какво ще стане с по-горе изписаните герои-А.Ангелов,Шаламанов и компания.

 8. #8
  Koko 14 мар 2013, 07:23
   
  0
   
  0

  На какво ще се обзаложим? Обичам да печеля от "много сигурни" глупаци.

 9. #9
  Rebell shooter 15 мар 2013, 19:09
   
  0
   
  0

  С други думи, продължаваме си по Аньовски Ганьовски или за по-кратко по Ньойски.

 10. #10
  инж.Маринов 15 мар 2013, 22:12
   
  0
   
  0

  До Коко
  Не се обзалагам с ГЕРБЕРСКИ подлоги/п@тки като теб.
  След 2 месеца ще те намеря.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker