Официално: Служебният министър на отбраната е Тодор Тагарев

Pan.bg 12 мар 2013 | 17:05 views (5788) commentaries(19)
img Президентът Росен Плевнелиев представи днес служебен кабинет в следния състав:Марин Райков - министър-председател и министър на външните работи

Тодор Тагарев - министър на отбраната


Уточнения към биографията на бъдещия министър на отбраната.
- Инженер (магистър) по Автоматика и телемеханика, ВВВУ „Г. Бенковски”, Долна Митрополия, 1978-1982.
- В периода 1982-1986 г. е оръжейник в бойната авиобаза Чешнегирово.
- През 2004 г. доц д-р Тодор Тагарев, Аню Ангелов, Велизар Шаламанов, ген.ор Динко Иванов и ор. ген.Стефан Димитров основават клуб "Атлантик".
- През 2009 г. след победата на ГЕРБ на изборите Тодор Тагарев е назначен за съветник на министъра на отбраната Николай Младенов и като такъв и за член на политическия кабинет на ГЕРБ в МО.
След назначаването на Николай Младенов за министър на външните работи и на Аню Ангелов за министър на отбраната, Тодор Тагарев продължава да е член на политическия кабинет и съветник на Ангелов повече от година като е назначен на длъжността съветник по стратегически и отбранителен мениджмънт. От юли до декември 2003 и от октомври 2009 до септември 2010 д-р Тагарев бе председател на Съвета на директори на Терем ЕАД.
- Тагарев е и експерт в Сдружение "Джордж Маршал" - България.

otbrana.com
Тодор Тагарев е доцент в Института по информационни и комуникационни технологии на Българска академия на науките и ръководител на секция "Информационни технологии в сигурността" и Центъра по мениджмънт на сигурността и отбраната, съобщава Procon.ltd.

Военна служба, изследователски и редакторски опит

След 12 години в бойни поделения, преподаване и управление във българските Военновъздушни сили, д-р Тагарев се фокусира върху изследователска дейност в Института по управление и системни изследвания (1994-1997) и продължи в Института за космически изследвания (1997-1998) – и двата част от Българска академия на науките. От 2008 год. e старши научен сътрудник в Института по паралелна обработка на информацията, понастоящем част от Института по информационни и комуникационни технологии.

Д-р Тагарев има опит като ръководител на катедра „Мениджмънт на сигурността и отбраната” на Военна академия "Г.С. Раковски" (2004-2008) и преподавател във ВВВУ „Г. Бенковски” в Долна Митрополия (1989-1992). От 2004 до 2006 г. преподава „Стратегически изследвания” във Философски факултет на Софийски университет. Понастоящем е гост професор във Военна академия "Г.С. Раковски" и Софийски университет, където преподава съответно отбранително планиране и мениджмънт и отбранителна политика.

От 2005 до 2008 г. д-р Тагарев
бе член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел "Системни анализи и проучвания".

Главен редактор на Information & Security: An International Journal и монографичната серия Security and Defence Management на Женевския център по демократичен контрол на въоръжените сили. Член на Редакционните съвети на Консорциума на военните академии и институти за изследване на сигурността, издаващ Connections: The Quarterly Journal и Athena Papers и на Journal of Defense Management.

В МО

Д-р Тагарев бе първият директор на дирекция „Планиране на отбраната” в Министерството на отбраната (1998-2001), където е работил и като директор на дирекция „Политика по въоръженията” и Национален директор по въоръженията (май-септември 2001). От септември 2009 до септември 2010 бе съветник на министъра на отбраната. От юли до декември 2003 и от октомври 2009 до септември 2010 д-р Тагарев бе председател на Съвета на директори на Терем ЕАД.

Образование и квалификация

Старши научен сътрудник II ст. (доцент) е по приложение на принципите и методите на кибернетиката от 1999 г.

Оперативно изкуство и изследвания на въздушната мощ, Air Command and Staff College, Air University, авиобаза Максуел, Алабама, 1993-1994.

Д-р по теория на управлението и приложенията й, Военновъздушна инженерна академия "Н.Е. Жуковски", Москва, 1986-1989.

Инженер (магистър) по Автоматика и телемеханика, ВВВУ „Г. Бенковски”, Долна Митрополия, 1978-1982.

Консултации и обучение по въпроси на публичните политики и мениджмънт

Д-р Тагарев има значителен опит в подпомагането на формирането на публични политики, организационното проектиране, усъвършенстването на процеси, развитие на капацитета и подготовка на кадри в Аржентина, Армения, Азербайджан, Грузия, Индонезия, Казахстан, Киргизия, Молдова и Украйна, както и в България и страните от Югоизточна Европа.

Негови научни и научно-приложни публикации са преведени и публикувани на арабски, арменски, бахаса, грузински, дари, испански, португалски, румънски, руски, сръбски, украински, унгарски и френски езици.
------------------------------------------------------------------------------------
Ето и останалите служебни министри:

image
Тодор Тагарев на обща снимка днес в Президентството - крайният вдясно

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на регионалното развитие
Деяна Костадинова - вицепремиер и министър на труда и социалната политика
Илияна Цанова - вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз
Драгомир Йорданов - министър на правосъдието
Проф. Иван Станков - министър на земеделието и храните
Калин Христов - министър на финансите
Кристиан Кръстев - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Николай Милошев - министър на образованието, младежта и науката
Проф. Николай Петров - министър на здравеопазването
Петя Първанова - министър на вътрешните работи
Петър Стойчев - министър на физическото възпитание и спорта
Роман Василев - министър за развитие на електронното правителство
Владимир Пенев - министър на културата
Юлиан Попов - министър на околната среда и водите
Асен Василев - министър на икономиката, енергетиката и туризма
Служебното правителство не може да променя Закона за държавния бюджет на Република България, както и данъчната политика. Ако не е налице предварително съгласие, дадено от настоящото Народното събрание, служебното правителство не може да взема държавни заеми.

Служебният кабинет не може да изпраща български въоръжени сили извън страната или да разрешава пребиваването на чужди на българска територия, тъй като това е от компетентността на Народното събрание. Правителството, назначено от държавния глава, не може да сключва също така международни договори или да денонсира сключени договори, за се изисква ратификация, уточняват от президентството.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 19

 1. #1
  пенчо 12 мар 2013, 17:12
   
  0
   
  0

  айде стига бе,къде го измислихте това Тагарев да е бил 12 год по бойните поделения.той няма едно дежурство вий го пратихте по поделенията.Тагарчето като завърши ВНВВУ и го лапнаха институтите.

 2. #2
  duh4o 12 мар 2013, 17:19
   
  0
   
  0

  тоя ако не е правоверен комунист е продукт на ВКР. след 4 години служба заминава да учи в СССР.

 3. #3
  zlpetrov 12 мар 2013, 17:21
   
  0
   
  0

  "Наш човек"!На АНЮ де......

 4. #4
  Y@ 12 мар 2013, 17:43
   
  0
   
  0

  Taгарев влезна през 1978 във ВНВВУ и го завърши за 4 години.От 1982 г Започна службата си в Чешнегирово и там бе и през 1985.Колко години е бил да кажат служилите в базата след 85 г.

 5. #5
  Бейтула 12 мар 2013, 18:29
   
  0
   
  0

  Нещо много хаотично подредена биография. Магистър по автоматика, после 3 години оръжейник, после Жуковски и тн. Значи че 12- те години са 3-4. Хвала на такива теоретици. Ма той си е направо стратег. Я да му земат размерите за маршал. Този охлюв и Шаламанчето друг ъеоретик направиха непоправими беди в областта на научните изследвания, унищожаването на военните институти, на военната промишленост, и положиха фундамента за унищожаването на армията. ГАНЮ МОЖЕ ДА Е СПОКОЕН. ДЕЛОТО ГАНЮ ЩЕ БЪДЕ ПРОДЪЛЖЕНО, НО ТЕЗИ НАЛИ СА ПО МЛАДИ НЕМА ДА ЗАСПИВАТ И ЩЕ НАТВОРЯТ ЧУДЕСА. ТЯХНАТА ЛИНИЯ Е ЛИНИЯ УСПОРЕДНА НА АМЕРИКАНСКАТА. ПРОСТО О Т В Р А Т. не го казвам със злоба, а защото съм в кухнята на реалните проблеми на армията от много време и с мъка гледам досъсипването й.

 6. #6
  voyageur 12 мар 2013, 18:35
   
  0
   
  0

  'm moving along on the wings of time
  Trying to find a purposive line
  It Ain't Easy
  It Ain't Easy
  To find

  I'm moving along on the wings of time
  Trying to find a purposive line
  It Ain't Easy
  It Ain't Easy
  To find

  It Ain't Easy to find
  It Ain't Easy to find

  It Ain't Easy
  (It Ain't Easy)
  (It Ain't Easy)
  (It Ain't Easy)
  (to find)

  It Ain't Easy
  (It Ain't Easy)
  [From: http://www.elyrics.net ]
  (It Ain't Easy)
  (It Ain't Easy)
  (to find)

  (It Ain't Easy)
  (It Ain't Easy)
  (It Ain't Easy)
  (to find)

  (It Ain't Easy)
  (It Ain't Easy)
  (It Ain't Easy)
  (to find)

  (It Ain't Easy) It Ain't Easy
  (It Ain't Easy)
  (It Ain't Easy) Ain't Easy to find
  (to find)

  (It Ain't Easy) It Ain't Easy
  (It Ain't Easy)
  (It Ain't Easy) Ain't Easy to find
  (to find)
  Official lyrics powered by


 7. #7
  QDOSAN 12 мар 2013, 18:47
   
  0
   
  0

  Тагарев и Шаламанов са абсолютни предатели и нищо добро не я чака армията.Те бяха първите идейници по съкращаване на армията през 90-те години.
  Шаламнаов като курсант беше партиен секретар.

 8. #8
  apolo75 12 мар 2013, 19:06
   
  0
   
  0

  Г-н Тагарев! Надявам се си спомняте изречените думи пред слушателите във В.А. "Г. С. Раковски". Сега имате 2 месеца да задействате нещата. 1. Закона за отбраната е боклук. 2. Устава на БА гарантира 100% загуби на ЛС и е боклук. 3. Учените от ВКР до кога ще тормозят хората които работят в частните армии някъде там по света заради произвола и капризите на МВР? 4. Спомнете си какво ни казвахте за F-18, AWACS-ите, летищата за подход, ракетите, тактиката и резерва на БА. Запасняците, така да се каже. И ни разкажете защо България е в списъка на CoCom. Да питаме ли американската Ви съпруга г-н министър защо е така? Тo be continued.....................

 9. #9
  nezavisim ot army 12 мар 2013, 20:26
   
  0
   
  0

  Ehaaa! Chestito armeici....!Vsichki te sa zapochnali ot nulata! Kato si sveria chasovnika mai az zapochvam ot minus trinadeset nuli! Zashtoto bashta mi e prost chovek, bivsh stroitelen rabotnik prez totalitarizma, a maika mi e takachka udarnichka! Sajaliavam che si propiliah jivota v armiata! Zashto bashta mi ne beshe diplomat prez 1950-1970! Shtiah da se rodia v London sas zlatna lajichka v ustata! Sitia na gladnia ne viarva! Prosto veche niamam nikakvi dumi!Sbogom na vichki medii!!!!

 10. #10
  о.р. полк.З.Русимов 12 мар 2013, 20:27
   
  1
   
  0

  Познавам д-р Тагарев от 1982 г.и много моля по-горните ЛАИЦИ да не пишат и говорят глупости. Това е един човек-ерудит и всичко наисано по-горе отговаря на истината.

 11. #11
  Чукча 12 мар 2013, 21:15
   
  0
   
  0

  Ама оставете го човека поне да си влезе в кабинета, пък тогава плюйте! От сега решихте, че е "национален предател"! Аман от натегачи, дето се подмазват по канцелариите ("офисите" по новому) на всички началници, а като влязат във форума - Ботев, Левски и Сидеров на едно! А пък като се пенсионират, вече "не мож ги запре" - дай да ходим на барикадата, да ги махаме тези национални предатели...

 12. #12
  gari 12 мар 2013, 21:24
   
  0
   
  0

  Пак намериха гербаджийче!

 13. #13
  ченге 12 мар 2013, 21:57
   
  0
   
  0

  Такива като Шаламанов,Тагарев и прочее атлантици са живото доказателство,че ВКР-тата не са си заслужавали парите.

 14. #14
  МУНЧО 12 мар 2013, 22:22
   
  0
   
  0

  Добър опит, Русимов. Само дето заради такива тарикати ерудити като него мениджмънта в отбраната осезаемо куца.

 15. #15
  Деян Михайлов 12 мар 2013, 23:06
   
  0
   
  0

  Преди две години присъствах на няколко няколко негови лекции. Имам лични впечатления - интелигентен човек, говори смислено. Умее да води диалог, не се обижда, когато спорят с него, не се големее.
  "Лапнали" го институтите... Ами ще го лапнат, като не му е празен таванския етаж, ще го лапнат, разбира се...

 16. #16
  Георгиев 13 мар 2013, 07:31
   
  0
   
  0

  Нормално е да се плюе Тагарев, защото колкото пъти е бил в МО (при СДС с Шаламанов, после с гАню), винаги е съучаствал активно в съкращенията и поразиите. Не знам какъв "мениджър" по отбрана е, след като няма Военна академия и боен стаж.

 17. #17
  peta rezerva 13 мар 2013, 08:04
   
  0
   
  0

  Да живее и пребъде СОР "Атлантик" -извор на "безценни" ръководни кадри за МО и родната ни отбрана. Сега хиляди знайни и незнайни запасняци, резервисти и кандидати за такива. Записвайте се в този съюз, предан на ред партии -СДС, НДСВ, ГЕРБ и сие. Не лапайте мухите и не се абете. Там е ковачницата на кадри и новите патриоти. Чао

 18. #18
  dug 13 мар 2013, 09:54
   
  0
   
  0

  ЧЕСТИТО АРМЕЙЦИ! АНЮ ОТНОВО ЩЕ Е НА ВЛАСТ.АМЕРИКАНЦИТЕ ОТНОВО ЩЕ УПРАВЛЯВАТ МО ЧРЕЗ НЯКОЙ ПОДПОЛКОВНИК ИЛИ НАЙ-МНОГО ЧРЕЗ ПОЛ. ШУЛЦ /ВОЕНЕН АТАШЕ НА САЩ В СОФИЯ/.ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ПОСЛЕДНОТО СЪКРАЩЕНИЕ В АРМИЯТА БЕ ИЗВЪРШЕНО ПО РАЗРАБОТКА НА ТАГАРЕВ.ИЗХОДА Е В СЪПРОТИВАТА!

 19. #19
  Зелен кон 13 мар 2013, 10:57
   
  0
   
  0

  Злати ти удари в десятката - всичко написано по-горе е истина.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker