Антирекордите на ГЕРБ: Хилава армия

Pan.bg 10 мар 2013 | 12:21 views (3794) commentaries(5)
img Антирекордите на властта: Многобройна полиция и хилава армия
Наложиха финансов геноцид върху войската
в.ПРЕСАЗа близо 4 г. кабинетът „Борисов“ обърна с краката нагоре сектора „Сигурност“. Стожерът на държавата - войската се сви като шагренова кожа. Армията ни, която бе страшилище за всеки враг и която светът знаеше като „прусаци на Балканите“, днес плаши само врабчетата. Навремето гърци и турци трепереха от нашите ракетни комплекси, чиято огнева мощ беше по-голяма от тази на южните ни съседки, взета сумарно. Сега ни е останал само един дивизион тактически ракети „Точка“, който не е стрелял от 1999 г. Имахме изтребители, които бяха недосегаеми за зенитните ракети на противника. А в момента бойната ни авиация е на колене - половината самолети са на земята, защото няма пари за поддръжка. Трагичната картина в отбраната е логична. Тя е следствие на философията на това правителство, което управляваше, ръководейки се от странната логика да гради държава с много полиция и хилава армия. Тон за този абсурд даде премиерът, който веднъж каза, че военните са чантаджии, и заяви в прав текст, че отбраната не му е приоритет. И послушните министри се впуснаха да претворяват мислите му в дела. Първият военен министър на ГЕРБ Николай Младенов, който е и първият на този пост, който не е служил в казармата и не се е клел да пази родината, ще влезе в историята на войската с два антирекорда. Той командва родния Пентагон само половин година, но успя да блесне пред патрона си.

Младенов е първият МО шеф, който доброволно сви военния бюджет с 33%. Така за пръв път в историята на последната българска държава полицията започна да се радва на повече пари от армията. Тази тенденция тръгна още през 2010 г. и се запази на финала на управлението на ГЕРБ. За 2013 г. бюджетът на МО е близо 1,080 млрд. лв., а на МВР - около1,132 млрд. лв., като вътрешното ведомство получава и пари от ЕС, а военното е единственото от министерствата, което няма право да взема средства от европроекти. Финансовият геноцид на ГЕРБ върху войската я сви от 32 000 на 26 000 души. Танковете от 160 паднаха на 80, бойните бронирани машини - от 378 на 280,
тежката артилерия - от 192 системи на 96, бойните самолети - от 46 на 20 и т.н. Финансовият геноцид върху армията докара ситуацията в някои поделения военните да си събират пари и да купуват крушки, метли, тонери, хартия, за да могат да работят. За сметка на това МВР се радваше на паричен комфорт. Миналата година получи допълнителна инжекция от 40 млн. лв. А за даренията (виж по-долу) да не говорим.

Едва преди две години Цветан Цветанов благоволи да каже колко се трудят в МВР, защото това бе най-голямата тайна в държавата. Тогава свенливо бе оповестено, че МВР разполага с 61 170 щата, но не били всички заети. Разбира се, не казаха колко борят престъпността в ГДБОП и ДОТО. След две редукции МВР се сви скромно миналата година до 55 170 души. Въпреки че съставът му намаляваше, парите за МВР постоянно скачаха нагоре. Въпреки това за обикновения българин особено на село личната сигурност още е мираж. Кражбите, убийствата и отвличанията не застинаха на възможния минимум (виж горе) въпреки бодрите сводки на МВР, че е обратното. Каква е равносметката, като теглим чертата - отбраната рехава, гръбнакът на престъпността не е пречупен.

Тежковъоръжени полицаи участваха в акциите на МВР за залавяне на опасни престъпници.

Военни искат да са балерини

Военни поискаха м.г. да станат балерини, за да се пенсионират без изискване за възраст. Армейският сарказъм миналата есен изби в неочаквана посока, след като мнозинството на ГЕРБ в парламента прие поправки в Кодекса за социално осигуряване и въведе ново задължително условие за пенсиониране на униформените - освен 27 г. служба в строя и 52 навършени години за войници, сержанти и младши офицери и 54 - за старшите чинове. Като за летци, подводничари и парашутисти възрастта съответно е 42 и 44 г. и 15 г. служба. Досега военните излизаха в заслужен отдих без възраст. Но ГЕРБ реши, че това е тоталитарна привилегия и я отряза, а това е традиция откакто имаме армия. У нас 10 професии, включително балерини и танцьори, се пенсионират само по трудов стаж, но от този списък извадиха единствено войската. Което предизвика сътресение в частите. Само за два месеца - октомври и ноември 2012 г. - близо 700 офицери хвърлиха рапортите и напуснаха казармите. Толкова командни кадри за толкова кратко време войската ни не е губила и в най-големи. Парадоксът обаче е, че решение бе взето по еднолично решение на министър Аню Ангелов след договорката със Симеон Дянков без дебат и без военна експертиза до какви последствия може да доведе. ГЕРБ просто острига насила армията като новобранец.

Танкове не са купувани от 28 г.

Като изключим транспортните вертолети и самолети, които не са бойни средства, купени от предишните две правителства, сериозни мощни оръжия за войската не са доставяни от 25 г. Най-модерните ни изтребители, МиГ-29, които пазят небето ни и чийто ресурс фатално изтича, са доставени по договор със СССР от 1988 г. Тогава получихме общо 22 машини. За последно танкове са купувани през 1985 г. Тогава във войските влязоха около 80 бр. Т-72. През 1994 г. руснаците ни подариха по линия на каскадирането, тъй като съкращаваха въоръженията си по международни договорености, още 100 танка Т-72 и 100 бр. бойни машини на пехотата БМП-2. За сметка на армията обаче МВР „се превъоръжава“ сериозно, и то с допълнителни средства, отпускани щедро от държавната хазна. През 2009 г. Симеон Дянков даде 60 млн. лв. на ведомството на Цветан Цветанов, за да купи три леки хеликоптера за нуждите на Шенген. А на 9 януари 2013 г. МВР пак бе подпряно с още 10 млн. лв. пак за Шенген. А вътрешният министър все твърдеше, че отдавна сме готови за Шенген. Колко сме готови, се вида в Брюксел.

Над 4000 във войската са без квартира

Над 4000 са безквартирните бойци, които живеят на свободен наем. Годишно МО заделя милиони от бюджета си, за да компенсира част от тези харчове на униформените. Едновременно с това военното ведомство е най-богатото на имоти министерство в страната. Около 800 са излишните и освободени от армията казарми, полигони и райони, които сега стопанисва МО. Вместо с тях да реши поне част от жилищния проблем на армията, ведомството ги харизва на общини, кметства и други министерства. По принцип в това няма лошо. Бедата е, че в замяна на това не се иска нищо, а през годините тази инфраструктура е поддържана с пари от военния бюджет. Така например военното НДК, строено с армейски пари, чиято пазарна стойност е 100 млн. лв., бе дадено на правосъдното министерство, без МО да вземе и една стотинка. Така бяха преотстъпени и близо 300 дка терени в казармения район на 5- и км. Правителството даде само 5 млн. лв., за да се преместят оттам поделения на бригада „Логистика“. А кв. метър земя в района според брокери там върви най-малко по 800 евро. Дори икономическият министър Делян Добрев тогава благодари, че армията иска малко пари за имота.


Парите за МВР не пречупиха престъпността

Купищата изсипани пари към МВР, направените реформи и ежедневните акции с атрактивни имена, с които се хвалеше министър Цветан Цветанов не дадоха желаната сигурност на обикновените хора, които ежедневно стават жертви на престъпници, особено в малките населени места. Затова там през миналата година бяха преназначени 3000 районни инспектори.

Официалната статистиката на МВР показва, че престъпността намалява всяка година. За 2012 г. например са регистрирани 12 488 кражби в селата, а през 2011 г. те са били 15 428. В градовете пък са станали 17 052 такива престъпления за 2012 г., а за предходната 18 787. Тук се пропуска фактът, че много от жертвите дори не подават жалби в полицията, защото не вярват, че някой ще търси крадците.

Полицаи разследват поредното престъпление.


Домовите кражби също намаляват, сочи официалната статистика на полицията. През миналата година са регистрирани 14 263 престъпления, през 2011 - 15 870, през 2010 - 15 927, а през 2009 г. - 14 345.

За първите 11 месеца на миналата година пък в страната са извършени 111 убийства, като от тях само 10 не са разкрити, според МВР. За сравнение през 2011 г. убийствата са 119, неразкритите - 15.

Според данните на вътрешното министерство, предоставени на Центъра за изследване на демокрацията убийствата през 2009 г. са 150, през 2008 г. - 172. През 2006 г. тези престъпления в страната са 183, през 2000 - 290, а през 1994 г. броят им е бил 429.

(в. Преса, печатно издание, брой 66 (418) от 9 март 2013)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Панайот 10 мар 2013, 12:55
   
  0
   
  0

  За авиацията на МВР, смея да заявя, че не сте прави. Последните Ми-2 бяха доставени през 1985 г., а Ми-17 през 1987 г. Изписани са тонове мастило за тяхното ремонтиране и модернизиране. Освен това новите вертолети имат апаратура за нощно наблюдение. Те бяха доставени въпреки усилията на ГЕРБ да ги откаже, защото бяха планирани и платени с европейски средства за охрана на шенгенската граница.

 2. #2
  Сопа Тоягова 10 мар 2013, 13:15
   
  0
   
  0

  Почти нищо вярно, освен сбор от неверни данни - за да се съди за реалния състав на МВР-то трябва да се добавят ДАНС, МАНС, съдебни и други охрани, антикорупционни и други накичили се със задължения за борба с/и охрана на престпността, а за цялата подсистема за вътрешна сигурност освен селските пъдари следва да броят и около 400 000 охранители. а сега им съберете бюджетите, за да видите за какво става въпрос. Няма да обяснявам, че част от елементите на вътрешната сигурност дори нямат наченки за нормативи и непосредствено политическо ръководство, недай Бог някой да си помисли пък за гражданския контрол. Съветвам всякакви "експерти" и писачи да четат повече, защото има достатъчно граждани, които разбират.
  Ако бедните старци разбираха за кого и какво гласуват, едва ли биха действали толкова първосигнално, защото настоящото статукво е съвкупен продукт на целия политически "елит".

 3. #3
  Гоце Делчев 10 мар 2013, 22:41
   
  0
   
  0

  Какво целите бе, да скарате двете институции, ли? Сега почват да се изказват някви - тва вярно, това не е вярно...Друг ще почне да плюе полицаите...Аре стига с тези псевдо трикове!

 4. #4
  капитанче 10 мар 2013, 23:09
   
  0
   
  0

  Съгласен съм, че статията е абсолютно поръчка за настройване армия срещу полиция. бюджетите са ни почти еднакви, в МВР са 56 000, ние има няма 40 000, значи или някои ни краде и лъце здравои, или някой е много некадърен. Така или иначе хората са по-навити да няма изобщо армия, но никой няма да се откаже от полицията. Факт.

 5. #5
  Ангел 12 мар 2013, 05:19
   
  0
   
  0

  Политкомисарите са още живи и пишат ли пишат глупости .

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker