Ген.Стоименов: Псевдополитиците се страхуват от военните

Pan.bg 08 мар 2013 | 16:04 views (3846) commentaries(15)
img 08.03.2013 | Генерал-майор от резерва Стоимен Стоименов*
в.Българска армия

Военната професия е професия на дълга, на смелите, на хората, които са решени да дадат своите знания, сили и умения в интерес на защитата на отечеството. За нас е ясно, че състоянието и престижът на военната професия в наше време не са това, което ни се иска да бъдат и не отговарят на изискванията и на значимостта на работата на хората във военна униформа.
Преди промяната на 10 ноември 1989 г. военната професия се нареждаше на 3-4 място сред най-престижните професии в нашата страна, докато сега изпада от десетката. Военните не се радват на особена почит и уважение в нашето общество.
В недалечното минало офицерите бяха елитът на нацията. Те бяха героите от войните за национално обединение.
Военната интелигенция беше двигател на просперитета на страната. Генерали и офицери заемаха най-важните постове в държавата. Те ставаха министър-председатели, министри, заместник-министри, и то не само в министерството на отбраната, но и в министерството на вътрешните работи, министерството на транспорта, на образованието, на външните работи и т. н. Генерали и офицери бяха областни управители и кметове на най-големите градове.
В редица случаи в миналото военните диктуваха устройството и управлението на държавата. Нека само си припомним, че детронирането на княз Александър Батенберг беше извършено от военните.
Тяхно дело беше превратът през 1923 г., превратът през 1934 г. И това което се случи на 9 септември 1944 г. – преврат или революция, също стана с активното участие на военните.
Тяхната дума се чуваше в ония години. С тях всички се съобразяваха, защото бяха силни, бяха елит!
В по-близкото минало, в тоталитарно време, армията се ползваше с висок кредит на доверие в обществото. Пряка беше връзката между народ и армия. Децата на българските семейства служеха в армията и в много случаи родителите хранеха надежди, че там те ще възмъжеят, ще калят своята воля, ще „им дойде акълът”.
Всичко това сега е минало. Но е добре да знаем какво се случи в годините на прехода, който беше мирен и с усилията на военните. Това е нещо, за което не се говори, а ние трябва да говорим на висок глас. В България кръв не се проля!
Независимо от това, бих ги нарекъл - псевдополитици, сътвориха какво ли не по адрес на
военните – че са комунисти, завършили академии в бившия Съветски съюз и на тях не трябва да се вярва.
Истината беше, че се страхуват от военните, от потенциала, който имат и затова ги държат настрана. Резултатите ги виждаме – това което беше сътворено в годините на прехода с разграждането на страната…
По-важният въпрос е има ли добро бъдеще военната професия? Престижът й е функция на състоянието на армията и обществото. Не може да бъде престижна професия в непрестижна обществена област.
Ето две идеи. Първата е за законова регламентация на подготовката на държавната администрация по въпросите на отбраната и сигурността.
Може да се помисли по законов ред длъжностните лица от държавната администрация, особено тези от сектора за сигурност, задължително да преминават съответна военна подготовка, да получават съответен документ. След това дори да се получава и звание офицер от резерва, да се връчват по подходящ начин и пагони.
Друга идея е за една нова информационна политика в интерес на офицерската професия и на армията. Тук имаме много голямо отстъпление.
Искам да кажа няколко думи и за мястото на военнородолюбивите организации. Дали не е дошъл моментът за единение на запасното воинство? Нашите военнородолюбиви организации са над 40 и всеки иска да води бащина дружина…
Опитът показва и че ако нямаме представители във властта на всички нива, трудно бихме работили на дело за повишаване на престижа на армията и военната професия. Погледнете МВР – и депутати, и областни управители, и къде ли не.
Офицери – почти няма. Има в парламента – на ниско ниво. Така е и в изпълнителната власт, и в местната власт. Офицерството трябва да излъчи своите представители в трите власти и не само в центъра, а и по места.


* Авторът е съветник на президента по националната сигурност. Мнението е лично и е изразено по време на кръгла маса, посветена на престижа на военната професия. Със съкращения. Заглавието е на редакцията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 15

 1. #1
  Бейтула 08 мар 2013, 17:55
   
  0
   
  0

  Г-н Стоименов, Не те ли е срам, че 40 години лапа от копанята на БКП БСП. Толкова ли е сладка властта. Юрий Никулин-съветски комик и световноизвестен артист в едно интервю каза по повод оттеглянето си ПО ДОБРЕ ГОДИНА ПО РАНО, ОТКОЛКОТО ДЕН ПО КЪСНО. А Вие сте закъснял с поне три петилетки. Общото е, че бившите комсомолци с раздадените партийни пари и сега се мъчат да запазят статуквито. В Бялата къща нещата се знаят и мисля, че ще ме разбереш. Оттегли се с достойнство за да не те изритат събитията след месец

 2. #2
  Георгиев 08 мар 2013, 18:47
   
  0
   
  0

  Б О К Л У К !!!

 3. #3
  Строител 08 мар 2013, 18:51
   
  0
   
  0

  В бялата къща нещата се знаят, а ти знаеш ли ги? Щом ми обясняваш за раздадени куфари с партийни пари ясен си ми ...
  Интересно как при най-великите антикомунисти - герб тоя е пак сериозен и пее в хора? Или бившите играчи от ДС се събират нощем в някоя пещера и взимат решения за бъдещето на България и всичко зависи от тях?:))) Могъл лапал, ти що не лапаш? Ама не става само с лапане трябва и акъл...

 4. #4
  капитанче 08 мар 2013, 19:54
   
  0
   
  0

  Ами верно е това, което пише о.з генерала, но донякъде. Щото офицерите са били каста до 09.09.1944, а после о.з-то знае кой изби, затвори и прокуди почти всички офицери, които изнесоха дори участието ни във Втората световна. Ала бала е това за офицерството от 1944 до 1989, е как овчаря и кондуржията, ще го сравниш с завършилия две висши и владеещия три езика, поне един музикален инструмент и 20 вида танци офицер от времето на Царя. Глупости.

 5. #5
  о.р. полк 08 мар 2013, 21:55
   
  0
   
  0

  Желанието всички военнородолюбиви организации да се обединят отразява желанието на една партия да ги контролира всичките. Защото сега е малко трудно като са толкова много. Просто някои от тях не желаят да бъдат под каквото и да било партийно влияние. А в други още си говорят на "другарю". И са на бюджетната копанка (издръжка от военния бюджет, т.е. те са един вид платени патриоти).
  И какво пречи на резервните военни да участват активно в политическия живот - всеки в някаква партия по негов вкус, да защитава интересите на военната професия за благото на родината? Нищо! Само че колко са тези осъзнати граждани? Явно болшинството смятат, че има други по-лесни начини за решаване на сложните проблеми. Ами няма законни такива. Всичките са незаконни.

 6. #6
  General Motors 08 мар 2013, 22:03
   
  0
   
  0

  Батка, не знам кого и как съветваш, ама като един човек е добре платен и осигурен, хем има престиж, хем има самочувствие, хем му се работи. Ако мислиш как да се загнездиш на някое топло местенце във "властта", Вземи си Аню да ти чете лекции. Хайде, патриотично и родолюбиво до свидание!

 7. #7
  kuku 09 мар 2013, 01:52
   
  0
   
  0

  Много хубаво си го написал генерале, но защо не посъветва НАВРЕМЕ президента за пенсионната реформа?!Дали не си съпричастен на "късно изваден" или си се надявал да увеличиш членската маса на родолюбивите организации незнам,но осирането е ГОЛЯМО.Ако и за напред така ще съветваш по-добре пий една "Родопея" И БЕГАЙ ОТ БЯЛАТА КЪЩА!

 8. #8
  kuku 09 мар 2013, 02:17
   
  0
   
  0

  Много хубаво си го написал генерале, но защо не посъветва НАВРЕМЕ президента за пенсионната реформа?!Дали не си съпричастен на "късно изваден" или си се надявал да увеличиш членската маса на родолюбивите организации незнам,но осирането е ГОЛЯМО.Ако и за напред така ще съветваш по-добре пий една "Родопея" И БЕГАЙ ОТ БЯЛАТА КЪЩА!

 9. #9
  gladiator 09 мар 2013, 07:33
   
  0
   
  0

  Статията прилича по-скоро на ППР, което показва същността на автора й.
  Доколкото има представени някакви идей, то те не са свързани с БА. Явно автора не познава и е много далече от действителността. Поставеното уточнение под * показва какви хора вземат отношение по изключително важни въпроси. Именно тази им компетентност (безличие и безхаберност) доведе БА до това състояние.
  Първата идея следва да се разгледа въз основа на представената официална информация от НОИ, че през 2012 г. БА са напуснали над 2800 военнослужещи. На тази основа създаването на други военнослужещи и то без всякакви отговорности поставя въпроса, КОЙ ЩЕ КОМАНДВА БА? Кой ще носи отговорност за изпълнение на конституционно установените задължения, или по-добре да закрием БА. А тези задължения ще се изпълняват от АДМИНИСТРАЦИЯТА (която и без това е по-голяма от БА).
  Втората идея е абсолютно голословна. Вместо да се предложат някакви конкретни решения за задържане на военнослужещите на служба (посочените по-горе резултати, красноречиво показват какво е състоянието в момента), се предлагат голи приказки и идеологически възгледи.
  Господа узурпилали властта, свалете си лилавите очла и погледнете реалната действителност! Равносметката от политическият Ви непокизимъм, е това, което ще видите.

 10. #10
  Сортир Унитазов 09 мар 2013, 09:21
   
  0
   
  0

  Вари го, печи го все тая - едно си баба знае - едно си бае - Унижението на хората с пагон не е от вчера, затова никак не ми се иска да припомням сьтатуса на офицерите и критериите за тяхното кадрово развитие през последните 60-тина години, които и до днес са в пълна сила (за да се уверите можете да се разровите в архива на сайта). С патрриотарски песни и организации нищо не може да се направи, защото тези, които стигат на върха на пирамидата не са за там - както виждате стават социално активни след като очаквано ги изритат от там (малко употрябявани - както Айшето казва на Асан). Не съм отчаян песимист, но наблюдавайки системата в никакъв случай не бих могъл да бъда и оптимист, без умни хора и мнооого дългосрочна визия нещата няма да се променят - нито с НПО нито с други организации, защото при добро ръководство ситуацията може да се промени след около 30-50 години.

 11. #11
  Енчо 10 мар 2013, 03:41
   
  0
   
  0

  До #11
  Ето на това му се вика коментар. Наздраве!

 12. #12
  До Енчо 10 мар 2013, 11:32
   
  0
   
  0

  Жив и здрав бъди, Енчо!

 13. #13
  Л Люцканов 14 мар 2013, 14:42
   
  0
   
  0

  Защо с омраза трябва да коментираме мнението на дадена личност? Нека сьс силни аргументи наложим нашето виждане по проблема!

 14. #14
  Владимир Миленски 18 мар 2013, 21:48
   
  0
   
  1

  Предлагам мнението си тук:
  http://vladmilenski.wordpress.com
  Като цяло, човекът е объркан и не трябва да стои на мястото, където е, защото създава грешна и вредна представа за българския офицер и за българското президентство, както и за зрелостта на българската демокрация. Сигурно би бил подходящ преди 70-80 години за България, а за Куба или Колумбия, дори и днес, макар за последното да не съм съвсем сигурен - светът се развива.

 15. #15
  Пон Матей Миткалото 31 яну 2014, 17:13
   
  1
   
  0

  Браво Миленски, браво великий BG стратег- най- големий на светот и вси времена. Много интересно къде стана толкова умен с общите си политикообразни писании- намирисва ми гаче да си бил политическо офицерче. А, к'во ще кажеш по въпросо

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker