Ген.Михайлов: Голяма част от напусналите бяха логистични специалисти. Включително командири на формирования.

Pan.bg 04 мар 2013 | 18:12 views (3999) commentaries(3)
img Бригаден генерал Живко Михайлов: Утилизираме 870 т касетъчни авиобомби
01.03.2013 | Андрей Рангелов, в.Българска армия

Разработва се нова единна униформа от дишаща материя, казва директорът на Дирекция „Логистика”. Днес, 1 март е Денят на военната логистика


- Г-н бригаден генерал, какви трансформации бяха извършени в логистичните формирования през 2012 г., имаше ли закриване и премествания на поделения, съкращения на личен състав?
- През изминалата година бяха реорганизирани 9 логистични формирования на тактическо ниво, трансформирани в съвременни структури, позволяващи ефективно изпълнение на поставените им задачи. Закрито беше едно логистично формирование от състава на бригада „Логистика” с минимален личен състав, материалните средства на което бяха преместени в районите на други формирования.

- В края на 2012 г. напуснаха ли много военнослужещи заради промените в реда за пенсиониране? Има ли достатъчно подготвени логистични кадри, които да заемат освободените места?
- В резултат на направените промени в реда за пенсиониране на военнослужещите въоръжените сили напуснаха около 650 военнослужещи, като не малка част от тях са логистични специалисти. Считам, че има достатъчно подготвени логистични кадри, които да заемат овакантените места. В тази връзка ще посоча, че вакантните длъжности в дирекцията към 31 декември 2012 г. вече са окомплектовани с военнослужещи.
За дирекцията нямаше големи сътресения, но в бригада „Логистика” имаше хора на основни длъжности, които напуснаха армията, включително командири на поделения. Но тази празнина всъщност се попълва. Направили сме предложения за курсове за обучение на експерти по логистиката във Военната академия и Националния военен университет. Завишен е и броят на слушателите в академията.

- Предстоят ли промени и съкращения на личен състав през тази година в хода на преструктурирането на въоръжените сили?
- В изпълнение на Плана за развитие на въоръжените сили до 2014 г., голяма част от реорганизациите в областта на логистиката бяха реализирани в периода 2011 – 2012 г. През настоящата година предстои реорганизиране на едно логистично формирование от състава на Сухопътните войски, а останалата част от трансформацията на логистичната система на въоръжените сили ще бъде завършена до края на 2014 г.

- Как се развива процесът на утилизация през последната година? Какви количества ненужни боеприпаси предстои да бъдат утилизирани през 2013 г. и кои са основните трудности пред този процес?
- През 2012 г. успешно бе завършена утилизацията на авиационните средства за поразяване,
с което бе приключено изпълнението на договора за утилизация на боеприпаси от 2008 г. с „ТЕРЕМ” ЕАД. Успешно бяха утилизирани изведените от експлоатация поради изтекъл ресурс противокорабни ракети „Exocet”.
Във фирма „Дунарит” АД бяха утилизирани 183 тона боеприпаси. До инцидента в производствена база „Стралджа – Мараш” на фирма „Берета Трейдинг” ООД бяха утилизирани 148 тона боеприпаси.
През 2013 година предстои утилизация на 3998 тона основно морски боеприпаси и авиационни средства за поразяване. Тъй като България е страна по Договореността от Дъблин 2008 за унищожаване на касетъчните боеприпаси, ратифицирана от Народното събрание през 2010 година от особена важност е организирането на утилизацията на около 870 тона касетъчните авиобомби.
Основен проблем при утилизацията на боеприпасите е липсата на системно планово финансиране. Не по-малко важна е сравнително ниската степен на технологичното оборудване и наличието на технологии за утилизация на боеприпаси, предлагани от българските фирми.

- Какви основни мерки се взимат в логистичните формирования, за да не се допуснат случаи като тези в Челопечене, Ловни дол и Петолъчката?
- Основните мерки за подобряване експлоатацията на бойните припаси са няколко. Не се допуска превишаване на допустимите норми за взривоопасност в хранилищата и складовите райони. Поддържа се пожарна безопасност в складовите райони. В постоянна изправност се поддържат системите за мълниезащита. Взимат се мерки за ремонт и правилна експлоатация на инфраструктурата в складовите райони. Своевременно и качествено се извършват техническите прегледи и регламентните работи на боеприпасите. По план се провеждат годишни полигонни и лабораторни изпитвания на боеприпасите. Подобрява се охраната на складовите райони чрез въвеждане на периферни и обектови сигнално-охранителни системи, пожароизвестяване и видео наблюдение. Повишава се професионалната квалификация на обслужващия личен състав. Следи се за недопускане на нарушения на правилата за съвместно съхранение и правилна експлоатация на боеприпасите в хранилищата. Извършва се актуализация на съществуващата нормативна база.

- Вече повече от година е в сила новият начин, по който военнослужещите се снабдяват с униформи. Какви са резултатите и изводите от прилагането на тази система? Предвиждат ли се промени в нея?
- През 2011 г., със заповед на министъра на отбраната, за униформеното облекло от камуфлажен плат беше въведен нов способ за осигуряване на военнослужещите – чрез предоставяне на неизключителна лицензия за ползване на дизайни, собственост на Министерство на отбраната. С този способ се даде възможност на военнослужещите да изготвят лични заявки за необходимото им униформено облекло по вид, ръст, размер и т. н. при избран от тях лицензополучател.
От него за 2011 г. се възползваха над 7 000 военнослужещи, заявили и получили облекла от камуфлажен плат, на обща стойност 1 800 000 лв. През 2012 г. по този начин се сключиха лицензионни договори за 2012 и 2013 г., като чрез тях се дава възможност на военнослужещите да се осигуряват и с кожени полушуби.
На този етап способът се прилага само за облеклата от камуфлажен плат и кожените полушуби, поради липса на патент на МО за останалите номенклатури вещево имущество. Способът е перспективен, има антикорупционно действие (военнослужещият сам си избира фирмата) и след придобиване на патент за всички основни видове облекла и обувки, ще позволи преминаването към осигуряване чрез (рамкови – за 3-4 години) лицензионни договори, което ще допринесе за по-пълното осигуряване на военнослужещите с полагащото им се имущество от избран от тях производител.
Стремежът ни е способът да обхване повече артикули. За другото вещево имущество също може да разработим лицензионни договори – както за ежедневното облекло, така и за обувките. За целта трябва да разработим дизайнерски проекти, да бъде издаден лиценз на МО, който ние вече да предоставим на фирмите. Считаме, че този път е перспективен. Разработили сме и визия за осигуряването на военнослужещите с вещево имущество.
От началото на март предстои провеждането на войскови изпитания на ново камуфлирано облекло. До края на май ще проведем тези изпитания с определени формирования от трите вида въоръжени сили. След това ще се направи предложение до Съвета по въоръженията за одобрение и приемане на въоръжение. В случая се изискват и малко повече финансови средства, като се предвижда увеличаване на лимита на военнослужещите за вещево имущество.
Става въпрос за единна униформа – тоест единна тъкан и единна разпетновка за територията на страната. За мисиите е възможно да се допуска и пустинна разпетновка. Но идеята е да имаме единна, отговаряща на съвременните изисквания, униформа. Тя ще е от така наречената дишаща материя. Имаме идея и да направим войскови изпитвания на полеви обувки през тази година.

- Какво е пожеланието ви към логистиците oт въоръжените сили по случай техния празник - 1 март?
- Използвам предоставената ми възможност да се обърна към всички военнослужещи и цивилни служители, работещи и работили в системата за логистично осигуряване, като им пожелая крепко здраве, семейно щастие, благополучие, сили и енергия за посрещане на новите предизвикателства и постигане на още по-големи успехи в благородната дейност по логистичното осигуряване на въоръжените сили на Република България.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Соколов 04 мар 2013, 19:24
   
  0
   
  0

  Без коментар за глупостите на отявлена Г Анюва подлога. От заешките е......

 2. #2
  Meetyou 04 мар 2013, 22:43
   
  1
   
  0

  "...бригада "Логистика" напуснаха хора на основни длъжности, включително и командири на поделения". Първо - вече няма поделения, т.е. няма "командири на поделения". Второ - какво ли направихте за да напуснат? Какво направихте за да ги задържите? Да, да вие от МО-1!!! И сега какво? - вождовете се попълнихте и сега вече ви трябват индианците.

 3. #3
  Стоянов 05 мар 2013, 19:35
   
  0
   
  0

  Той един от най-свестните и интелигентни генерали, не случайно си запази и хората.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker