Честит национален празник, българи!

Pan.bg 03 мар 2013 | 09:01 views (1937) commentaries(1)
img "...И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!...Екипът на Pan.bg честити националния празник на всички българи! Бъдете живи и здрави и не забравяйте никога, където и да сте, името българско!

Честваме 135 г. от Освобождението на България от турско робство

България отбелязва Националния си празник - 3 март. Днес се навършват 135 години от Освобождението на страната.
В София ще се състои церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин, в която ще участват президентът Росен Плевнелиев и председателят на парламента Цецка Цачева.
Патриарх Неофит в съслужение с архиереи на Българската православна църква ще отслужат панихида за загиналите и благодарствен молебен за Освобождението на България в катедралния храм "Св. Александър Невски".
В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството. Вечерта ще се състои тържествена заря-проверка на площад "Народно събрание", на която президентът Росен Плевнелиев ще произнесе слово. Ще присъства също председателят на Народното събрание.
Празникът ще бъде честван в цялата страна. Тържеството на връх Шипка започва от 11.30 часа.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878г./ и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество. Причина за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година, което предизвиква огромен отзвук в Европа.

Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстоун, Виктор Юго, издигат глас в подкрепа на потиснатите българи. Войната става неизбежна, след провала на Константинополската конференция и отказа на Османската империя да се реформира и зачита правата на своите християнски поданици. Тя завършва с победа на руското оръжие.

Санстефанският мир е подписан на 3 март /19 февруари стар стил/. Тази дата не е избрана случайно. Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 година и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година, за което руският император получава прозвището Освободител. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили.

Според него, освободена Българияе автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество
със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км. Пълномощници от руска страна са граф Н.П.Игнатиев и А. И. Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей. Чл. 6 -11 се отнасят до България, която е създадена като автономно трибутарно княжество с християнско правителство и своя войска.

Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в). Чл. 7 от договора урежда устройството и управлението.

Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта. Парламентът е трябвало да изработи Органически устав (Конституция). Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар. Чл. 8 предвижда да се плаща специален данък на Високата порта.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души. Санстефанският мирен договор от една страна решава проблема с легитимността на българската държавност, а от друга е убедително доказателство за българското териториално присъствие на Балканския полуостров. Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

Един от важните резултати на Санстефанския договор е, че той създава един идеал, който е в основата, както на големите успехи, така и на националните катастрофи за българската държавност след 1878 година.

От 1888 година 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 година датата е обявена за Национален празник.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Viktor 03 мар 2013, 23:11
   
  0
   
  0

  Честит да ни е Националния празник!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker