КООСО: Всички, които паднаха за свободата на България остават безсмъртни

Pan.bg 02 мар 2013 | 10:11 views (1937) commentaries(2)
img На този празничен за страната ден, на свещената за всеки наш сънародник дата, ние от Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната, искаме да заявим: Всички, които паднаха за свободата на България остават безсмъртни. Всички, които обичат България, остават трайни следи. Да се извисим над лъжата, безчестието и подлостта, за да дадем на младото поколение добър пример и вярна насока за достоен живот! Това се посочва в приветствие на КООСО, подписано от неговия президент полковник от резерва Иван Иванов.

***
Приветствие на КООСО по случай 3 март - национален празник на България

На трети март преди 135 години беше подписан Санстефанския мирен договор. Така денят на Освобождението ни от Турско робство се превърна в една от най-величествените дати в най-новата Българска история. Тя отеква като изстрел и ни прави силни като куршум. Хиляди руси, българи, белоруси, украинци, фини и румънци оставиха костите си по бойните полета и България отново зае своето място на световната карта. Сбъдна се лелеяната мечта на дейците на национално освободителното ни движение и на народа ни. Вечна ще бъде нашата признателност към Ботев и Левски, към героите от Априлското въстание и Шипченската епопея, към хилядите знайни и незнайни българи, които пожертваха живота си пред олтара на Свободата и останаха безсмъртни. Днес отдаваме почит към решимостта на първите строители на новоосвободената ни Родина, отстоявали българската държавност, нейната самостоятелност и културна самоличност.

На този празничен ден страната ни възкръсна за нов живот. Отприщи се подтисканата с векове енергия на съзидателния български дух. Новосъздадената трета българска държава се устреми към утвърждаване на националната си идентичност и суверенитет поставяйки началото на ново летоброене.

В небивалия политически и икономически подем на младата държава се роди първата българска конституция, а малко по-късно и националният идеал за обединение на всички българи на Балканите.

В историческата проверка на времето народът и армията ни се сблъскаха с още много изпитания и превратности: Сръбско-Българска война; Съединението на Княжество България с Източна Румелия, участието на страната ви в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втора световна война,

Исконната мечта за постигане на Националният ни идеал не се сбъдва, но държавата оцелява. После дойде времето на блоковото противопоставяне между Изтока и Запада и Студената война за да стигнем до
10 ноември 1989 г. датата на която се постави началото на прехода на страната ни към демокрация и пазарна икономика. Двадесет и три години след това вече сме пълноправен член на НАТО и на голямото семейство на Европейския съюз, макар и най-бедните в него. Тази бедност роди граждански шествия и протести по улиците и площадите

Страната ни отново е поставена на изпитание. Бъдещето на народа ни, бъдещето на сегашните и идните поколения зависи от мъдростта и държавническата воля на политиците. Нашите очаквания са, че техните решения ще достигнат висотата на времето и ще надмогнат предизвикателствата.

На този празничен за страната ден, на свещената за всеки наш сънародник дата, ние от Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната, искаме да заявим: Всички, които паднаха за свободата на България остават безсмъртни; Всички, които обичат България, остават трайни следи; Да се извисим над лъжата, безчестието и подлостта, за да дадем на младото поколение добър пример и вярна насока за достоен живот. Защото и сега повече от актуално звучат думите на Васил Левски „Ако е за Българско, то времето е в нас, а ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме…. И така е.”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Бъдете благадарни 02 мар 2013, 21:51
   
  0
   
  0

  "Да се извисим над лъжата, безчестието и подлостта, за да дадем на младото поколение добър пример...."
  Ами тогава да се извисим и да благодарим на нашия освободител ВЕЛИКА РУСИЯ.
  БЛАГОДАРИМ НА ЦЕЛИЯ РУСКИ НАРОД!

 2. #2
  Ум Белия Делфин 03 мар 2013, 17:28
   
  0
   
  0

  Поклон пред паметта на падналите- и вечна благодарност на доблестния и мъжествен руски народ!СЛАВА!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker