Американските сухопътни войски поръчаха 252 безпилотни самолета Raven

Pan.bg 11 май 2010 | 21:35 views (3065) commentaries(0)
img http://army.start.bg/

СВ на САЩ са поръчали на американската компания AeroVironment 63 безпилотни разузнавателни системи RQ-11 Raven, съобщава Defense Aerospace. Сделката се оценява на 11,2 милиона долара. Комплекта на разузнавателната система включва неземен пулт за управление и четири безпилотни летателни апарата. По този начин, общото число на поръчаните безпилотни апарати достига до 252 единици.

Освен самите безпилотни апарати, AeroVironment ще трябва да достави на СВ на САЩ и резервни части за тях, както и да осигури техническо обслужване на апаратите. Очаква се, че контракта ще бъде завършен до 30 януари 2011 година. Сега безпилотните апарати Raven се произвеждат в две модификации - RQ-11B и RQ-11B DDL, като в последния се използва цифрово оборудване за комуникация и управление.

По всяка вероятност в сделката става въпрос за версията RQ-11B DDL. През декември 2009 година сухопътните войски и морската пехота на САЩ сключиха с AeroVironment контракт за модернизация на всички малки безпилотни апарати Raven, в хода на която аналоговото оборудване на апаратите трябва да бъде заменено с цифрово. Сделката е на стойност 66,6 милиона долара. Преминаването на цифрови системи ще позволи на американските военни да управляват до 16 БЛА Raven в един и същ район.

БЛА Raven, запускани ръчно, могат да водят патрулиране в продължение на 80 минути със скорост до 96,5 километра в час. В момента на въоръжение във въоръжените сили на САЩ се намират около три хиляди RQ-11, повечето от които се използват в Ирак и Афганистан.

image
RQ-11 Raven

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка