Президентът връчи пагоните на новите генерали

Pan.bg 05 май 2010 | 20:17 views (6139) commentaries(1)
img Спирдон Спирдонов

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков” 2 президентът Георги Първанов връчи в навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската армия пагони на удостоени с висши военни звания офицери. Пагони получиха бригаден генерал Йордан Йорданов, полковник Красимир Кънев, полковник Петър Петров, полковник Марин Начев, полковник Живко Михайлов, генерал-майор Кирчо Киров, генерал-майор Димитър Димитров и полковник Тодор Коджейков.
Личните качества на българските командири са едни от важните причини за победите на Българската армия, посочи президентът в словото си, след като поздрави удостоените с нови звания. Днес, посочи той, Въоръжените ни сили са изправени пред нови предизвикателства. Според него отново ще трябва да търсим начини в условията на криза да продължим трансформацията на Въоръжените ни сили, за да бъдат те солиден, истински, безусловен гарант на военната ни сигурност и последователен и предсказуем съюзник. Държавният глава смята, че кадровите промени, които бяха направени, вкл. и в предишните години, са важни и необходими стъпки в тази посока. Той изрази увереност, че новото военно ръководство ще бъде в състояние да изпълнява тази нелека мисия.
Удостояването с по-висши звания и назначаването на нови длъжности поставя пред нас по-големи отговорности, подчерта генерал-майор Йорданов. Задължава ни, продължи той, да бъдем последователни и добри професионалисти в изпълнението на нашите задължения.
На церемонията присъстваха съпругите на повишените офицери, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-министрите на отбраната Валентин Радев и Августина Цветкова, постоянният секретар на отбраната Николай Милков, вицеадмирал Минко Кавалджиев, генерал-лейтенант Иван Добрев, генерал-майор Константин Попов, контраадмирал Пламен Манушев, контраадмирал Николай Николов, генерал-майор Бойко Рабаджийски и комодор Георги Фадинов.

18 генералски указа подписа президентът. С Указ №101 от 3 май сепправят промени в издадения миналата година Указ № 168 за утвърждаване на длъжностите във въоръженит есили на Република България, НРС, НСО, изискващи висши офицерски звания. Създава се длъжност заместник-началник на отбраната с военно звание генерал-майор или контраадмирал. От 30 юни т. г. се закриват международната длъжност на ротационен принцип – началник на Щаба на Центъра на НАТО за съвместна подготовка на Силите на Съюзното командване по трансформациите в Бидгошч, Полша иби заместник-началник на щаба на военновъздушния компонент (Юг) на НАТО в Измир, Турция с военно звание бригаден генерал или комодор. Също от 30 юни т. г. се закрива длъжността „началник на щаб на НАТО „Тирана” с военно звание бригаден генерал или комодор. От 6 май се закрива длъжността „началник на щаб на НАТО „Скопие” с военнозвание бригаден генерал или комодор. С промените в указа се създава длъжност „директор на дирекция „Ресурси” в Щаба на Съвместното командване на силите на НАТО в Лисабон, Португалия” с военнозвание бригаден генерал или комодор. Останалите 17 указа са за назначаване и освобождаване от длъжност и за удостояване с висше офицерско звание.

***

image

Указите

* За назначаване на длъжност и удостояване с висше военно звание: бригаден генерал Йордан Йорданов - назначава на длъжността заместник-началник на отбраната и го удостоява с висше офицерско звание „генерал-майор”; полковник Живко Михайлов - назначава на длъжността директор на дирекция „Логистика” и го удостоява с висше военно звание ``бригаден генерал``; полковник Марин Начев – назначава на длъжността директор на дирекция „Подготовка и използване на войските и силите”, считано от 25 май 2010 г. и го удостоява с висше военно звание ``бригаден генерал``; полковник Петър Петров – назначава на длъжността командир на 2-ра лекопехотна бригада и го удостоява с висше военно звание ``бригаден генерал``; полковник Красимир Кънев - назначава на длъжността командир на 61-ва механизирана бригада и го удостоява с висше военно звание ``бригаден генерал``.

* За освобождаване и назначаване на длъжност: комодор Димитър Денев – освобождава от длъжността директор на дирекция „Логистика” и назначава на длъжността директор на дирекция „Ресурси” в Щаба на съвместното командване на силите на НАТО в Лисабон, Португалия.

* За назначаване на длъжност: генерал-майор Георги Георгиев - на длъжността началник на Военната академия „Г.С.Раковски”; бригаден генерал Стефан Янев - на длъжността директор на дирекция „Отбранителна политика”, считано от 25 май 2010 г.; бригаден генерал Цветан Харизанов - на длъжността началник на Националния военен университет „Васил Левски”.

* За удостояване с висше офицерско звание: генерал-майор Кирчо Киров, директор на НРС - с висше офицерско звание „генерал-лейтенант”; генерал-майор Димитър Димитров, директор на НСО - с висше офицерско звание „генерал-лейтенант”; полковник Тодор Коджейков, заместник-директор на НСО - с висше офицерско звание „бригаден генерал”.

• За освобождаване: комодор Валентин Гагашев - от длъжността началник-щаб на НАТО „Скопие”, считано от 6 май 2010 г.; бригаден генерал Ангел Главев - от длъжността командир на 2-ра лекопехотна бригада; бригаден генерал Динчо Карамунчев - от длъжността началник-щаб на НАТО „Тирана”, считано от 30 юни 2010 г.; бригаден генерал Нейко Ненов - от международната длъжност на ротационен принцип - началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите към Съюзното командване по трансформацията, Бидгошч, Полша, считано от 30 юни 2010 г.; бригаден генерал Кольо Милев - от длъжността командир на 61-ва механизирана бригада.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ambition 31 май 2010, 20:13
   
  0
   
  0

  защо при 25-30 хил. армия, каквато ни е в момента, имаМЕ сигурно 35-40 генерала(КОЛКОТО СА НЕОБХОДИМИ ЗА 120 ХИЛЯДНА АРМИЯ). мОЛЯ ДА МИ КАЖЕТЕ ГОСПОДА УМНИ ВОЕННИ, ГЕНЕРАЛИ И МИНИСТРИ?????

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка