Министърът на отбраната запозна президента със състоянието на проектите за модернизация на Българската армия

Pan.bg 05 май 2010 | 20:12 views (2530) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов


Министърът на отбраната Аню Ангелов запозна президента Георги Първанов със състоянието и изпълнението на някои от договорите за модернизацията на Българската армия. Срещата бе по негова молба. От съобщението на прессекретариата на държавния глава става ясно, че президентът е подчертал необходимостта от продължаване на процеса на модернизация на армията, въпреки тежестите на кризата и в този смисъл оценил позитивно обявените намерения за изпълнение на част от поетите договорни задължения, които се предвижда да бъдат финансово обезпечени с приетия от правителството проект за актуализация на държавния бюджет.
Решението на правителството до известна степен облекчава положението и има шанс да изчистим задълженията си по проектите за модернизация поне за миналата година, каза пред журналисти министър Ангелов. Това бе определено от него като добра новина.
Министърът е запознал президента с провеждащия се Преглед на структурата на Въоръжените сили, със състоянието и бъдещето на висшите командни звена, с подготовката на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. Държавинят глава, каза министърът на отбраната, изрази желание Планът за развитие на Въоръжените сили, който трябва да бъде приет до края на годината, да се разгледа на Консултативен съвет за национална сигурност. Аз изцяло се съгласих с това, трябва да се търси подкрепата на политическите сили, подчерта министър Ангелов.

Президентът е бил категоричен, че той няма нито конституционни, нито законови механизми да влияе на каквото и да е в Министерството на отбраната. Двамата с министъра били на едно мнение, що се отнася до изтеглянето на крупни суми от второто полугодие на миналата година през първото за проектите за модернизация, за което плащане нямало. Министърът на отбраната се ангажирал, когато има важни неща, които касаят Въоръжените сили, тяхната текуща издръжка, да поиска среща с президента и да го информира, включително по някои въпроси да има обсъждане и в Консултативиня съвет за национална сигурност. Съгласих се обаче, заяви министърът, че той няма преки механизми за упражняване на контрол върху работата на Министерството на отбраната.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка