САЩ обявиха с колко бойни ядрени глави разполагат

Pan.bg 04 май 2010 | 13:47 views (3273) commentaries(0)
img http://mediapool.bg
САЩ разполагат с общо 5113 бойни глави в ядрения си запас към края на септември 2009 г. Това е шест пъти по-малко от пиковия брой от 31 225 през 1967 г. Арсеналът наброяваше 22 217 ядрени заряди при падането на Берлинската стена през 1989 г., предаде Ройтерс. Цифрите са предоставени от Пентагона, след като САЩ за първи път разсекретиха сегашния размер на ядрения си арсенал.

„Увеличаването на прозрачността за глобалните ядрени резерви е важно за успеха на опитите за ядрено неразпространение и по-голям прогрес в контрола над въоръженията", се казва в изявление на Пентагона.

Бройката на бойните глави е обща за тези, които са в оперативна готовност, в активен резерв и складирани в неактивен режим, но без "няколко хиляди" заряда, които са складирани в очакване на демонтаж.


Изявлението на Пентагона идва след изказването на държавния секретар Хилари Клинтън на Конференцията за Договора за неразпространение на ядрено оръжие в щаб-квартирата на ООН в Ню йорк.

"Във Вашингтон взеха решение да обнародват данните за резервите от ядрено оръжие, с които САЩ разполагат, както и сведения какво количество ядрени бойни глави са били унищожени от властите от 1991 г. насам. Това бе направено заради онези, които се съмняват че САЩ спазват условията на Договора за разоръжаване", каза Клинтън.

САЩ демонстрират, че се стремят към все по-пълна прозрачност. Това е част от усилията им да създадат условия за укрепване на режима на неразпространение на ядреното оръжие и за затягане на контрола над въоръженията, заяви анонимен висш представител на Пентагона пред репортери.

Той отказа да съобщи оценката на Пентагона за арсенала на Русия и отново отправи призив за прозрачност към Китай, като заяви, че "видимостта е оскъдна" по отношение на ядрената програма на Пекин.

Според Пентагона от фискалната 1994 до края на фискалната 2009 г. САЩ са демонтирали 8748 ядрени бойни глави, пише БТА. На брифинга вчера представителят на Пентагона отказа да разкрие точния брой на бойните глави, очакващи демонтаж, като обясни, че е необходим допълнителен анализ, за да се гарантира, че това не вреди на националната сигурност. Целта на САЩ е тези заряди вече да са демонтирани към началото на следващото десетилетие, добави друг правителствен служител, също останал анонимен.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка