Полковник о.р. Иван Иванов: Нужни са нови закони за отбраната и за резерва

Pan.bg 08 фев 2013 | 09:19 views (3177) commentaries(7)
img Спирдон Спирдонов - otbrana.com

Законът за резерва на Въоръжените сили е добра стъпка, но той е един страхотно осакатен закон. Това каза полковник от резерва Иван Иванов, който в началото на декември м.г. си подаде оставката като директор на дирекция „Управление на човешките ресурси” в МО, на среща в централата на СОСЗР, организирана по иницатива на Клуб „Тил” към Столичния съвет на съюза.

Горещо препоръчвам, продължи полковникът, който сега е председател на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната (КООСО), на новото ръководство на Министерството на отбраната да разработи нов Закон за отбраната и Въоръжените сили. Поправките в този закон са дали такава власт на политическото ръководство на МО над армията, каквато и Добри Джуров не е имал.

Необходим е и нов Закон за резерва, смята полковникът. Записано е, уточни той, че трябва да имаме 3400 резервисти в доброволния резерв, който обаче е част от мирновременния състав на Въоръжените сили. Резерв в пълния смисъл на думата обаче нямаме, смята полковникът. Според него трябва да се мисли за създаване на нещо, което е като Национална гвардия. Ако някой не му харесва това наименование, нека се отиде на териториален резерв, който спокойно може да изпълнява третата мисия на армията, предложи председателят на КООСО. Той може да бъде подчинен на областния управител или на кмета. Разбира се, и на пряко подчинение на Министерството на отбраната. Има различни варианти.

Полковник Иванов говори за състоянието на Министерството на отбраната и Въоръжените ни сили, включително и за настъпилия офицерски отлив след въвеждането на възраст като изискване за придобиване право на пенсия от военнослужещите. На срещата и по-късно с председателя на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от резерав Стоян Топалов бе коментирана необходимостта от единство на запасните и резервистите в България, което е предпоставка за ефективен граждански контрол върху работата на политическото ръководство на МО.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Rebell shooter 08 фев 2013, 10:21
   
  0
   
  0

  Поздравления г-н Иванов. Трябваше Ви доста време за да "узреете" за някои истини. Само се чудя какво правихте 3 г. в МО и по кръглите маси, симпозиумите и т.н. мероприятия, организирани от МО с цел "обсъждане" на новото Ви законодатеелство. Спахте ли тогава или близахте близалки?

 2. #2
  Тони 08 фев 2013, 11:01
   
  0
   
  0

  Интересно, какво би мотивирало един човек да стане резервист, че пък да бъде подчинен на областен управител, кмет и МО???

 3. #3
  mountain rifleman 08 фев 2013, 13:58
   
  0
   
  0

  Тони, на всички въпроси, които те вълнуват, може да отговори книгата на майор о.р. Манол Тенчев "Българската национална гвардия - поглед към бъдещето". Издадена е от Военното издателство през 2005 г. Човекът е автор на идеята, първата концепция и първата книга по темата. Книжката е много интересна и се чете много бързо. Има я във всички военни библиотеки. Сега, при г-н Аню Ньойски, се разпространява като апокрифи - Библията на резервната армия на България! Това е всичко, което знаем по темата!

 4. #4
  Тони 08 фев 2013, 14:59
   
  0
   
  0

  До mountain rifleman #3
  Благодаря! Ще я потърся!

 5. #5
  OP 08 фев 2013, 22:48
   
  0
   
  0

  В много страни основна част от резерва са младежи, преминали общовойскова подготовка и желаещи да служат в армията. За периода на обучението си получават заплата като кадрови състав. Така при свободна позиция те получават право да кандидатстват за мястото. След одобрение преминават на щат и започват конкретна подготовка в специални центрове, или в самото формирование, в зависимост от позицията, която заемат и вида въоръжени сили, в който служат.

 6. #6
  observer 11 фев 2013, 10:44
   
  0
   
  0

  Прави впечатление, че г-н Иван Василев Иванов е започнал да си служи с терминологията на критиците на Аню Ньойски едно към едно - цели фрази и изречения. Явно нищо ново не може да измисли. След три и половина години престой в МО и извършването на всички досегашни безобразия сега вече се разграничава от Ньойския министър. Но ние не вярваме на плагиати, крадци на чужди идеи и закъснели герои!

 7. #7
  observer 13 фев 2013, 18:41
   
  0
   
  0

  Внимание!!!
  Полк. о.з. пенсионер Иван Василев Иванов - "Героят от Таджикистан" - активна разработка на Аню Ньойски!!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка