Индия и Япония – заедно срещу Китай

Pan.bg 07 фев 2013 | 16:29 views (6652) commentaries(2)
img 07.02.2013, 08:57

Индия и Япония обсъждат своето военностратегическо партньорство. В процеса на четиридневните преговори ще участва началник-щабът на индийските сухопътни войски, генерал Бикрам Сингх, който ще посети Япония през февруари, съобщава “Военнъьй паритет” позовавайки се на индийския “Таймз оф Индия”.

Според представител на индийското правителство, отношенията между двете страни във военната област преминават на ново ниво. На 11 февруари Сингх ще се срещне с ръководителя на японското военно ведомство и други високопоставени военни за обсъждане на по-нататъшното развитие на сътрудничеството между двете страни. Индийският генерал ще посети и няколко обекта от отбранителната система на Япония. Посещението се реализира на фона на “напористото поведение” на Китай в териториалните спорове и особено бързата модернизация на армията на КНР.

По-рано, на 29 януари, бе проведен първият, в историята, двустранен военноморски диалог между Индия и Китай. Двете страни показаха заинтересованост, както от провеждането на съвместни учения, така и в борбата срещу морския тероризъм и пиратството. Както отбелязват наблюдателите, това би трябвало да укрепи “глобалното партньорство” между Индия и Япония.

Представител на индийското правителство подчерта, че страните споделят сходни възгледи по много глобални и регионални въпроси свързани с тероризма и разпространението на оръжия за масово унищожение. Същевременно, подчерта той, страните повеждат курс към гарантиране на безопасността на морските комуникации в Азиатско-Тихоокеанския регион и Индийския океан, базиран на интересите както на Япония, така и на Индия, които са силно зависими от превозването на суровини и материали по море и от търговията си с други страни. Съвместните операции за борба с пиратството ще се проведат в Аденския заив. В допълнение, генерал Беркам Сингх отбеляза, че и в момента се осъществяват редовни контакти между военния флот на Индия и на Япония.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Kiro Kirov Kirivistiyaka 07 фев 2013, 19:34
   
  0
   
  0

  Ако това е вярно, големият въпрос е, а Русия на чия страна е? Тя има много проекти с Индия.

 2. #2
  ААА 07 фев 2013, 21:30
   
  0
   
  0

  Все по-малко са както съвместните руско-индийски, така и руско-китайски проекти.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка