Президентът Росен Плевнелиев: Тревога за сигурността на страната. Има рискове и заплахи

Pan.bg 05 фев 2013 | 12:56 views (4309) commentaries(3)
img Спирдон Спирдонов

www.otbrana.com

Президентът Росен Плевнелиев иска до края на април Народното събрание да приеме окончателно пакета от закони в сектор „Сигурност”. Депутатите вече гласуваха на първо четете законопроектите за управление на системата за защита на националната сигурност, за Държавна агенция „Разузнаване”, за военното разузнаване и за НСО. Също от неговите думи стана ясно, че обстановката в Близкия изток и напрежението вътре в страната, което се създаде след атентата на летище Сарафово през лятото и опита за покушение срещу Ахмед Доган, пораждат тревога за националната ни сигурност. По този повод заседава и Консултативният съвет за национална сигурност при президента.

Вицепремиерът Цветан Цветанов е изявил желание да информира членовете на съвета за напредъка по разследването на атентата на летища Сарафово на 18 юли м.г. Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на днешното заседание. Освен това той ще говори и за мерките, които правителството взема за неутрализиране на рисковете и заплахите за националната ни сигурност, произтичащи от военно-политическата обстановка в Близкия изток. Докладът на вицепремиера бил поверителен и за това не е предоставен предварително, включително и на членовете на съвета.

Следим с тревога обстановката в Близкия изток, подчерта държавният глава. И продължи по-нататък със своя анализ: „Задълбочава се гражданската война и хуманитарната криза в Сирия, увеличава се емиграционният натиск, нараства напрежението в Западния бряг, няма положително развитие на Палестинския конфликт. Обстановката в Иран е напрегната, изостря се политическата криза в Египет, усилва се влиянието на радикалните екстремистки групировки в целия регион, продължава изпълнението на ядрената програма на Иран, тревожни са събитията в Северна Африка.”

Очакванията на президента са, че в докладите на външния министър Николай Младенов и вицепремиера Цветан Цветанов да има задълбочен анализ на военно-политическата обстановка в Близкия изток, да се очертаят сценариите за развитие на кризата, рисковете и заплахите пред националната ни сигурност. На тази основа президентът иска да се обсъдят и предложат мерки за неутрализиране на тези рискове и заплахи, включително и към държавните институции. Ще потърсим, посочи той, обща политическа оценка на случващото се, както и за мерките, които трябва да се предприемат от компетентните институции.

Главният прокурор Сотир Цацаров и началникът на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков ще изнесат доклади във връзка с опита за покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. Президентът настоява за оценка на възможните вредни последици от този акт за сигурността на страната. Целта е, посочи той, да постигнем консенсус по мерките за ограничаване и неутрализиране на тези последици и недопускане на подобни прояви в бъдеще.

Известна е моята позиция, както и позициите на парламентарно представените политически сили, заяви президентът. „Нападението над Ахмед Доган е недопустим акт на посегателство, който нанесе вреди върху репутацията на Република България.” Той се надява политическите партии да поемат ангажимент да не използват този акт за политически цели и в публичните си изяви да се въздържат от непремерени реакции и реторика, които могат да предизвикат обществено напрежение. Оцени като положителна стъпка в тази посока декларацията на парламента. Смята, че трябва да се даде възможност на компетентните държавни органи да си свършат работата по начин, който да не остави съмнения за обективността на крайния резултат.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Faust 05 фев 2013, 16:37
   
  0
   
  0

  ТРЕВОГА!!! В страната ни има подкупни и продажни политици!!!

 2. #2
  Чехлю 05 фев 2013, 17:31
   
  0
   
  0

  Какво ли ви съветва сега генерал Симо ако не се е напикал с оглед годините му. Нали е съветник по националната сигурност

 3. #3
  michmana 05 фев 2013, 19:48
   
  0
   
  0

  "...произтичащи от военно-политическата обстановка в Близкия изток...". От военно-политическата обстановка да Ви варди Николайчо, ваклото еврейче, външното министърче и полицейските сили,каквито в БГ дал Бог. Щото Армия вече не остана, не и без Вашето активно участие!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка